Home » , , , , , , » WUTHERING HEIGHTS/ORKANSKI VISOVI (2009)

WUTHERING HEIGHTS/ORKANSKI VISOVI (2009)

Naziv filma: Wuthering Heights/Orkanski visovi
Izlaska filma: 2009.
Redatelj: Coky Giedrocy
Scenarist: Peter Bowker, Emily Bronte
Uloge: Tom Hardy, Charlotte Riley
Žanr: Drama, romantika
Trajanje: 2 h 22 min
IMDb ocjena: 7,6
Naša ocjena: 10RECENZIJA


FIlm Wuthering Heights je reinkarnacija istoimenog romana Emily Bronte, koji i jeste njen jedini roman koji je napisala, a par mjeseci poslije je umrla. Njen roman doživio je veliku eksploziju u realizmu, pa je i očekivano da nastanu filmovi koji će biti inspirisani upravo ovim romanom. Naravno, postoje mnoge verzije filma, a meni je ova iz 2009. najbolja zbog glumaca, ostale nisam gledala, ali sam vidjela trailere koji mi se nisu svidjeli kao ovaj. Ukoliko se dvoumite koji izabrati, moje preporuke su za ovaj iz 2009. godine. Film je iz dva dijela te je napravljen kao mini serija, iako bih prije rekla da je u pitanju film iz dva dijela. Prvi dio govori o ljubavi, a drugi o osveti.
ZAPAŽANJA O FILMU 

Kako je knjiga nastala u realizmu, tako je i radnja filma smještena u 19. stoljeće, režiser, kao i scenarist se potpuno potrudio da gledaoci dobiju potpuni utisak tog vremena i u tome je itekako uspio. Tako glumce vidimo u balskim haljinama, muškarce u posebnim odijelima specifičnim za taj period. Radnja je smještena u Engleskoj, tako da glumci imaju specifičan britanski naglasak, što ovom filmu daje još više na kvaliteti. Film je realistično prikazan, prikazuje neke glavne karakteristike ovog perioda, tako nije čudo da je prikazana žudnja, osveta, pa čak i samo nasilje, koje je potpuno normalno za ovaj period, nešto kao svakodnevnica.
O samim glumcima mogu se reći samo riječi hvale, posebno za glumca Tom Hardya, koji je fantastičan. U prvom dijelu glumi mladića koji je slijep od zaljubljenosti i očaranosti, a u drugom dijelu suštu suprotnost - nedodirljivog i osvetoljubivog mladića, a kraj i početak filma predstavlja zapravo sadašnjost gdje ga vidimo kao lošeg, odnosno zlog lika, ali kroz retrospektivu imamo prikaz zašto je postao takav. S druge strane i glavna glumica (Charlotte Riley) je idealna i dobro se snašla u svojoj ulozi, iako je njena uloga bila lakša od Tomove. Priča prati dvoje mladih koji se spletom okolnosti zaljubljuju, iako je Heatcliff prihvaćen od strane Cathyinog oca koji ga je usvojio, nije prihvaćen od Cathyinog brata koji ga ne podnosi, ali njihovu ljubav kao da ništa ne može da spriječi, sve do jednom. 
Po meni je ovo, jedna od najljepših, ali i najtužnijih ljubavnih priča. Pogledala sam mnoge romantične filmove, o tome imate i posebne postove, mislim da je ovaj nadmašio sve njih, čak i The Notebook koji mi je bio vodeći na listi. Ukoliko ste ljubitelji romantičnih filmova i ukoliko ste spremni da pustite koju suzu, ovo je film za vas. Preporučujem vam gledanje oba dijela filma jer se nadovezuju jedan na drugi.
RADNJA FILMA

Catherine i njen usvojeni brat Linton teško podnose razdvojenosti, zbog koje je kriv Lintonov otac Heatcliff, zbog čega ga Catherine uspijeva pronaći, ali dolazi do šokantnog saznanja uvidjevši da je njena majka Cathy nekada živjela tu. Tada počinje retrospektiva, u kojoj vidimo da je Cathyin otac usvojio dijete koje je nazvao Heatcliff, Cathy i on su se dobro slagali, a kada su odrasli postali su ljubavnici. Međutim, Cathyin biološki braat ga nije volio i često ga je zlostavljao što će se i poslije nastaviti. Smrću njihovog oca, Cathy i Heatcliff suočit će se sa mnogo nevolja u svojoj vezi.
TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO