GLASS/ STAKLO (2019)

Naziv filma: Glass/ Staklo
Datum izlaska filma: 18.01.2019.
Redatelj: M. Night Shyamalan
Scenarist: M. Night Shyamalan
Uloge: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson 
Radnja: David Dunn koristi natprirodne moći kako bi ulovio Kevina Wendella Crumba, čovjeka sa 24 ličnosti, no ubrzo su uhvaćeni i strpani u mentalnu bolnicu, jer misle da su superheroji.
Žanr: Drama, sci- fi, triler
Trajanje: 2 h 9 min
IMDb ocjena: 7,1
Naša ocjena: 9


RECENZIJA

Film Glass je nešto kao nastavak filmova Split i Unbreakable, koji su fantastično prošli i kod publike i kod kritičara, zato je iščekivanje novog ''nastavka'' bilo potpuno i očekivano.Pomenuti filmovi, uključujući i ovaj govore o naizgled čudnim ljudima, sa posebnim moćima, koji su nešto poput superheroja, ali ne onih klasičnih koje smo mogli viđati u Marvelovim i DC comicsovim filmovima, zbog čega je ovaj film izezetno dobar i originalan. Režiser, ujedno i scenarist, M. Night Shyamaln je pokazao potencijal i originalnost kako u prethodnim filmovima, tako i u ovom.

ZAPAŽANJA O FILMU


Nakon fantastičnog psihološkog trilera Split, koji mnogo volim i filma Unbreakable (koji planiram pogledati), na red je došao film Glass, koji se dugo iščekivao. Moram priznati da nisam znala da izlazi ovaj film, ali kada su počele iskakati reklame za najavu ovog filma, vidjevši McAvoya u ulozi znala sam da će ovo biti remek-djelo. Glumci iz prethodno dva pomenuta filma u i ovom imaju glavne uloge, a naravno da mi je omiljeni, već navedeni McAvoy, koji zaslužuje Oskara za najbolju performansu ikada, a mislim i da će se mnogi filmofili sa mnom složiti.Naime, on glumi 24 ličnosti, od kojih je jedna i Beast, koja ga kao takvim čini superherojom. Žao mi je što se David (Bruce Willis) izuzetno malo prikazuje u filmu, a veoma je značajan za radnju, pa ga imamo samo u nekim ''usputnim'' scenama i pred kraj filma. Govoreći o kraju filma moram priznati da sam se malo razočarala, ne smatram da je kraj loš, ali definitivno ne ono što bismo inače očekivali, ipak, dopada mi se fantastičan plod twist, koji je potpuno promijenio koncept filma i koji je gledaoce ostavio zabezeknutim.


M. Night Shyamalan je odlično uradio ovaj film, možemo reći da je za sve pohvale. Pored fantastičnog odabira glumaca, osmišljenje radnje, ovaj film vidi se ima odličnog potencijala i da ga ne bi mogao svako razraditi na način na koji je to uradio Shyamaln, jer posjeduje veoma ''pametne'' trenutke, koje ne bi mogao svako iznijeti na pravi način. O njegovoj originalnosti da i ne govorimo. Sve u svemu ovo je fantastičan i originalniji (a ne uobičajnih) superheroj filmova. Preporučujem da prvo pogledate film Split i Unbreakable, za bolje razumijevanje filma Glass.
RADNJA FILMA

David je u potrazi za Kevinom (koji ima poremećaj ličnosti i u kome žive čak 24 ličnosti), međutim obojica bivaju uhvaćeni i strpani u mentalnu ustanovu, skupa sa Mr. Glassom, koji za sebe misle da imaju natprirodne moći i da se razlikuju od ostatka čovječanstva, dok ih Ellie, psihijatrica, pokušava uvjeriti u suprotno.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO