Home » , , , , , , , » HALLOWEEN/ NOĆ VJEŠTICA (2018)

HALLOWEEN/ NOĆ VJEŠTICA (2018)

Naziv filma: Halloween/ Noć vještica
Datum izlaska filma: 19.10.2018.
Redatelj: David Gordon Green
Scenarist: Danny McBride, David Gordon Green
Uloge: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak
Radnja: Laurie Strode suočava sa Michaelom Myrsom, maskiram likom koji ju je pokušao ubiti, a u čijoj sjenci ona sama živi preko 40 godina.
Žanr: Horor
Trajanje: 1 h 46 min
IMDb ocjena: 7,3
Naša ocjena: 3,5

RECENZIJA


Jedan od kultnih filmova Halloween je zasigurno jedan od najstrašnijih horora  zbog svoje specifične muzike i dobre radnje dobio je uglavnom pozitivne kritike, nakon kojih su masovno počeli izlaziti nastavci. Izašlo je oko 5 nastavaka, i mnogo drugih filmova povezanih sa prvobitnim, pa tako imamo i ovaj, najnoviji, koji je (možemo reći) najviše povezan s prvobitnim dijelom, jer se radnja odvija 40 godina poslije. Među hororljupcima ovo je sigurno drugi najiščekivaniji film ove godine (mislim da je na prvom mjestu The Nun). Režiser, kao i scenarist je David Gordon Gree, kojem je ovo prvi horor koji režisira, dok se prije uglavnom bavio žanrovima kao što su drama i komedija.


ZAPAŽANJA O FILMU


Toliko iščekivanosti i uzbuđenosti zbog sat vremena i 45 minuta filma, koji ne vrijedi pomena. Da, baš tako. Prvobitni dio sam gledala prije dvije, tri godine i moram priznati da je imao čar koju bi svaki horor trebao imati, strah koji prožima gledaoca koji gleda, pozadinsku muziku, kakav poslije, a ni prije toga nije imao nijedan horor, možda bi se mogao rangirati samo sa Psycho- m. Preostale dijelove, nastavke, rimake- ove i ostalo nisam gledala, jer znam da ne mogu biti ni slični prvobitnom, ali sam iskreno imala ogromna očekivanja za konkretno ovu, novu verziju Halloweena. Jednom riječju, film nije ispunio moja očekivanja. Prvih pola sata filma su čak i dobri, gdje su uglavnom dešava osnovna radnja, a preostalih sat vremena i 15 minuta su čisto gubljenje vremena.
Michael Myers ima odličnu masku i to je nešto što bih pohvalila i zbog čega mi je bilo drago, jer ta maska je ipak najznačajnija za halloween, s druge strane tu je, ponovo, nakon 40 godina Jamie Lee Curtis (Laurie) , zbog koje sam se također veselila, jer je nisu zamijenili za neku drugu glumicu. Što se radnje tiče, sve podsjeća na komediju, a ne na horor, koji bi trebao izazvati određeni strah, ili strijepnju kroz gledanje. Toliko scena i glumaca i scena je suvišno, da vam u određenom momentu film postaje dosadan. Tinejdžerske scene žurke i priča policajaca koja pričaju o sendvičima me je posebno iznervirala, jer su to tipične scene koje biste viđali u komedijama, a ne u nečemu legendarnom kao što je film Halloween.
Cjelokupni film je totalni klišej, pun predvidivih scena, koje se nižu jedna sa drugom, posebno na kraju filma. 
(Mali spoiler) Da ne govorim o ulozi Jamie Lee Curtis (Laurie), koja se toliko dugo pripremala i podučavala za Michaela i sada, kada ga konačno ima priliku ubiti, ona kao da namjerno odugovlači agoniju, a da ne govorim o tajnim mjestima u kući, koje je pretpostavimo napravila kako bi se skrila, a kasnije mu ih na gotovo otkriva. 
Jednostavno, ne ide, nešto u ovom filmu ne štima i uočila sam da su mnogi u kinu bili nezadovoljni, te da su čak ismijavali film predviđujućim scenama. Moram priznati da me je novi (a po svemu sudeći) i posljednji dio Halloweena razočarao.RADNJA FILMA


Nakon 40 godina, Laurie dobija priliku ponovo se suočiti sa svojim najvećim strahom i noćnom morom zvanom Michael Myers, za kojeg se pripremala tačno toliko dugo.TRAILER


3 komentari:

 1. U svakom slučaju pogledaj nastavke, barem do petog dela, ima zanimljivih scena, tu je Donald Pleasence i tada mala Danielle Harris. I svakako, ne preskači treći deo pod nazivom Season of the Witch :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Definitivno sam planirala pogledati, jer me prvobitni dio oduševio :D

   Izbriši
  2. Navodni treći dio zaobiđi u širokom luku, to smeće sa originalom ima zajedničko samo ime (bukvalno). Drugi dio pogledaj, nastavlja se na prvi, dešava se iste noći (Lori odvoze u bolnicu, Majkl kreće za njom...). Po meni, to što ga nije režirao Karpenter najveća mu je mana.

   Izbriši

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO