MISERY (1990)

Naziv filma: Misery
Datum izlaska filma: 30.11.1990.
Redatelj: Rob Reiner
Scenarist: William Goldman, Stephen King
Uloge: Kathy Bates, James Kann
Radnja: Nakon što slavni autor doživljava saobraćajnu nesreću, u pomoć mu priskoči naizgled nevina i divna žena koja mu želi pomoći, no uskoro se njegova svakodnevnica pretvara u pravu noćnu moru iz koje se ne može izbaviti.
Žanr: Krimi, drama, triler
Trajanje: 1 h 47 min
IMDb ocjena: 7,8
Naša ocjena: 9


RECENZIJA


Misery je snimljen po istoimenoj knjizi Stephena Kinga, a zatim, kao i većina njegovih velikih remek djela snimljen je i prikazan na velikim filmskim platnima. Mora se priznati da se od filma mnogo očekivalo, a rekla bih još više dobilo, jer je osvojio mnogobrojne nagrade, od najbolje glavne glumice, pa nadalje. Iako je u pitanju psihološki triler, kao i većina filmova od istoimenog pisca ništa manje nije bilo za očekivati i od Misery.
ZAPAŽANJA O FILMU


Film prati naizgled idiličnu priču, poznatog autora koji se zaputio u New York, ali ga zaustavlja saobraćajna nesreća. Za oporavak mu pomaže '''brižna'' i penzionisana medicinska sestra, koja je i njegov najveći fan. No, kako to obično biva, dešava se očekivani obrt u radnji, pa gledaoci do kraja ostaju prilijepljeni za film, ne odvajajući se od istog dok ga potpuno ne završe. Radnja je veoma zanimljiva, pomalo strašna, odnosno sa primjesama misterije i trilera. Ono što bih posebno izdvojila jeste napetost tokom čitave radnje, jer se željno iščekuje slijedeći korak svakog (od dva) glavna glumca.
Glumci su ono što je najviše i ''kupilo'' gledaoce, i to ne samo po mom mišljenju, već i po mišljenju mnogobrojnih stručnjaka, koji su glavnu žensku glumicu proglasili za Oskara, tj. Annie Wilkes, koju u filmu glumi Kathy Bates. Odlično je odglumila dvoličnost koja se krije u Annie, te sa sigurnošću mogu reći da je ova uloga bila kao stvorena za nju. Vidjela sam da je snimljeno mnogo remejkova, ali sam ubijeđena da se nijedan ne može porediti sa ovim, upravo zbog tog retro stila, počevši od kuće, odjeće itd, a naravno i zbog same glumice.
Ulogu Paula Sheldona glumi James Cann, koji je također dobar, ali vjerujem da bi i svako drugi bio izuzetno dobar, jer uloga nije preteška. Sve u svemu ovo je jedan fantastičan, ako ne i najbolji film, kada je u pitanju adaptacija Stephena Kinga, iako nisam čitala knjigu, moram priznati da sam filmom itekako očarana i definitivno je ispunio sva moja očekivanja. 
RADNJA FILMA


Paul je slavni autor serijala knjiga ''Misery'', koji iznenada doživljava saobraćajnu nesreću, zbog nevremena koje ga zadesi. Na svu sreću, ili nesreću, u pomoć mu pristiže žena koja se predstavlja kao njegov najveći fan i obećava da će voditi brigu o njemu, jer je nekada bila medicinska sestra, međutim taj opuštajući osjećaj ga vrlo brzo napušta, kao i povjerenje prema ženi, kada počinje uočavati neke izuzetno čudne stvari. 
TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO