Home » , , , , , , , , » IN THE LAND OF THE BLOOD AND HONEY/ U ZEMLJI KRVI I MEDA (2011.)

IN THE LAND OF THE BLOOD AND HONEY/ U ZEMLJI KRVI I MEDA (2011.)

Naziv filma: In the Land of the Blood and Honey/ U zemlji krvi i meda
Datum izlaska filma: 16.2.2012. 
Redatelj: Angelina Jolie
Scenarist: Angelina Jolie
Uloge: Zana Marjanović, Goran Kostić, Rade Šerbedžija
Radnja: U vrijeme rata u Bosni, Danijel, srpski vojnik i Ajla, Bosanka koja je zatočena u logoru se počinju zbližavati, ali vremenom vide da njihove strane nisu isti niti će ikada biti.
Žanr: Drama, romantika, ratni
Trajanje: 2 h 7 min
IMDb ocjena: 4,4
Naša ocjena: 8RECENZIJA


Film ''U zemlji krvi i meda'' je jedan od prvih filmova u adaptaciji Angeline Jolie, koja je, nakon dolaska u Bosnu i Hercegovinu, te Srebrenicu odlučila ispričati priču bosanskog rata i dešavanja početkom '90.- ih kroz ljubavnu priču. Naime, ovaj film je izazvao mnoge kontraverze , čak je bio zabranjen za prikazivanje u Srbiji, ali se na kraju ipak prikazao, sa svega 12 osoba u kinu, od kojih je njih samo 9 ostalo u kinu do kraja filma. Zanimljiva činjenica vezana za film jeste da se na turskom jeziku med kaže bal, a krv kan, a kada spojimo ove dvije jedinstvene riječi dobijamo riječ Balkan. Angelina Jolie je nakon ovog filma bila dosta prozivana, a Srbi su je čak smatrali i glavnim neprijateljem, ipak ona se izjasnila da to nije.ZAPAŽANJA O FILMU


Čula sam za ovaj film još odavno, sjećam se da mi ga drugarica predložila i uvijek sam govorila kako ću ga pogledati, ali uvijek mi je na listi bio neki drugi, strani, uglavnom američki film, a kako posljednjih 6 mjeseci gledam i domaće filmove, odlučih se da pogledam i ovaj. Moram priznati da je ovo jedan od najemotivnijih filmova koje sam ikada pogledala, a pogledala sam ih previše. Film detaljno prikazuje sve što se dešavalo tokom rata, uključujući masovna ubijanja, silovanje žena, te korištenje istih za odbranu od ''neprijatelja''.


Glumci su u filmu uvjerljivi i jednom riječju odlični. Inače, oduvijek sam smatrala da su naši glumci fantastični i da su, nažalost, samo rođeni u pogrešnim državama, u kojima ne mogu dovoljno istaći kvalitete. Najupečatljivija i najbolja uloga mi je bila, odnosno bio Danijel, kojeg glumi Goran Kostić. Veoma dobro odrađena uloga i uvjerljivost. Zanina uloga Ajle po mom mišljenju i nije bila toliko teška, osim par iznimnih scena, ali i ona je bila solidna.


Nažalost, film nije snimljen u Sarajevu, kako je prvobitno zamišljeno, a pretpostavljam da jeste da bi lokacije bile još i bolje, a sve ostalo mnogo uvjerljivije. Ipak, lokacije i sam način ruševina daje još bolji utisak kako bi se gledaocima još bolje dočarao rat. Cjelokupna ideja o filmu je dobro zamišljena, veoma brutalne i emotivne scene, te osobe koje su emotivne mogu preskočiti film. Ipak, mislim da je poučan, i da bi ga svi trebali pogledati uprkos svim scenama kojima on raspolaže.


RADNJA FILMA


Danijel i Ajla se upoznaju u baru, gdje iste noći izbija rat. Već par dana poslije u stan Ajle i njene sestre dolaze Srpski vojnici te odvode Ajlu i druge žene u logor. Već na samom dolasku u logor dešavaju se silovanja, a Ajla odmah prepozna Danijela, koji je također jedan od vojnika. Oni često stupaju u kontakt, a Danijel pokušava štiti Ajlu od drugih vojnika, silovanja, psihičkog i fizičkog maltretiranja, što mu u početku uspijeva, no nakon Ajlinog bijega sve se mijenja.TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO