Home » , , , , , , , , , » AMERICAN GIGOLO/ AMERIČKI ŽIGOLO (1980.)

AMERICAN GIGOLO/ AMERIČKI ŽIGOLO (1980.)

Naziv filma: American Gigolo/ Američki žigolo
Datum izlaska filma: 1.2.1980.
Redatelj: Paul Schrader
Scenarist: Paul Schrader
Uloge: Richard Gere, Lauren Hutton, Hector Elizondo
Radnja: Julian je muška ikona u Los Angelesu koji pruža seksualne usluge, uglavnom starijim damama, te biva optužen za ubistvo koje nije počinio.
Žanr: Krimi, drama, misterija
Trajanje: 1 h 57 min
IMDb ocjena: 6,2
Naša ocjena: 4
Saradnik: Horor špajza


RECENZIJA

Filmovi iz '80. i '90. ih su zasigurno ostavili neizbrisiv trag u filmskoj industriji i bili su ogromna prekretnica zbog koje su pored miliona filmova upravo oni nastali u navedenim godinama ostali upamćeni, ipak, to se ne može reći i za film ''American Gigolo'', koji je izašao 1980. godine, a kojeg je režisirao Paul Schrader, koji je također i scenarist filma.
ZAPAŽANJA O FILMU

''American Gigolo'' se često prikazuje na tv- u, ali nikada ga još nisam pogledala, do neki dan. Slučajno mi je zapao za oko, pa ga odlučih pogledati. Nije da sam imala neka ogromna očekivanja, jer ni sam naziv nije privlačan, ali ipak sam mislila da je, ako ništa, onda barem solidan. Nazivom podsjeća na ''American Psycho'', ali ne samo nazivom, već i pojedinim karakteristikama glavnog lika, koji ima raskošnu kuću, kod kojeg sve mora biti 'pod konac' i koji vodi računa o sebi, to bi bile neke sličnosti, ali i karakteristike glavnog lika, kojeg je glumac Richard Gere dobro odglumio.


Kada je u pitanju sama radnja, moram priznati da uopšte nisam zadovoljna. Iz scene u scenu se lako prelazi bez znatnih zadržavanja, bez ikakvih odgovora na pitanje, čak ni nama, gledaocima, što bi navodno trebalo biti misteriozno, ali je daleko od toga.


Sve u svemu ovo je jedan od onih beznačajnih, da ne kažem dosadnih filmova uz koje možete čak lahko i zaspati. Mislim da niko ne voli takav tip filmova, pa ne znam šta bi ovdje moglo biti podobno i dobro, osim možda glume. Čak ni ideja nije bila dobra, jer je ovakav tip žanra više puta bio na sceni.


RADNJA FILMA

Julian je moderan mladi čovjek, koji živi u ogromnoj kući i bavi se čudnim poslom. Naime, on seksualno zadovoljava svoje klijentice koje su uglavnom starije dame. Međutim, jednog dana, u njegov život se pojavljuje mlađa dama, koja će mu se izrazito svidjeti, a poseban problem mu predstavlja njegov posao, a sada i ubistvo za koje optužen. TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO