Home » , , , , , , , , , » ONE HOUR PHOTO/ ZABRANJENE FOTOGRAFIJE (2002.)

ONE HOUR PHOTO/ ZABRANJENE FOTOGRAFIJE (2002.)

Naziv filma: One Hour Photo/ Zabranjene fotografije
Datum izlaska filma: 13.9.2002.
Redatelj: Mark Romanek
Scenarist: Mark Romanek
Uloge: Robin Williams, Michael Vartan, Connie Nelsen

Radnja: Psihički nestabilni čovjek koji radi izradu fotografija, odavno ima opsesiju prema jednoj porodici, a njegova opsesija dolazi do nečega što niko ne može ni zamisliti.
Žanr: Drama, triler
Trajanje: 1 h 36 min
IMDb ocjena: 6,8
Naša ocjena: 8,5
RECENZIJA

''One Hour Photo'' snimljen je 2002. godine, kada je i izašao i do sada ima sasvim solidne i ''pristojne'' ocjene, kako na IMDb-u, što spada u ocjenu gledaoca, tako i kod kritičara. Režiser i scenarist filma, Mark Romanek se očigledno dobro potrudio napraviti nešto drugačiji psihološki triler, koji će pored toga što je temeljen na opsesiji jedne osobe prema drugoj, dati još jednu posebnu čar, što ga po mom mišljenju čini jednim od originalnijih trilera koje sam pogledala u posljednje vrijeme, bar kada je ovakav tip filma u pitanju. 
ZAPAŽANJA O FILMU

Postojale su mnoge predrasude o ovom filmu, a iste su se najviše ticale glavnog glumca, Robina Williamsa (Seymour). Naime, niko ga nije mogao zamisliti u nekoj običnoj, ''normalnoj'' ulozi, jer smo ga navikli viđati uglavnom u komedijama. Ipak, kako to obično biva, ova predrasuda nestaje odmah nakon što pogledate film, jer shvatite koliko mu baš ova uloga, naizgled simpatičnog i običnog čovjeka, a zapravo u duši usamljenog, pa, pomalo i mentalno poremećenog savršeno stoji. Mislim da je njegova performansa bila i više nego dobra. Ono što je zanimljivo jeste da je on, na neki način negativac u čitavoj priči, ali ipak osjećate žaljenje prema ovom starom čovjeku, koji je zapravo samo nesretan i želi porodicu.


Slijedeća stvar koja je posebno važna (barem meni bila, iz ne znam kojeg razloga) jesu savršene lokacije. Prije svega ogromni supermarket i fotokopirica ujedno u kojoj radi Sey. Sve je minimalistično urađeno, a glavni lik očigledno ima i opsesivni poremećaj i ogromni je perfekcionista, kako kada je u pitanju njegov posao, tako i kada je u pitanju on sam, a to vidimo po njegovoj (nimalo sijedoj) kosi, odjelima itd. Pored primamljivih lokacija i detalja koje nam odvlače pažnju, ono glavno jeste sama radnja filma, koja je, ako mene pitate odlično osmišljena.


Kada su u pitanju trileri koji za glavnu temu imaju opsesivnost prema drugoj osobi, uglavnom to završava ubistvom, mučenjem, otimanjem, ili slično; a glavna uzrok opsesivnosti bude zaljubljenost, ili sviđanje. Kod ovog filma to je malo drugačije, posrijedi nisu ni ljubav, ni ubistvo, možda samo mučenje, ali ne bih da spoilam, a povrh svega tu se raspliće i neka druga vrsta radnje koju inače ne viđamo kod filmova sličnih ovome. Također, radnja nije hronološka, već više retrospektivna. U početku vidimo sadašnjost i Seya koji je na razgovoru u policiji, a u preostalom dijelu vidimo prethodna dešavanja, na kraju filma se ponovo vraćamo na Seya i shvatamo zapravo kako je završio u policiji. Sve u svemu jedan veoma zanimljiv i drugačiji film i imate preporuke za gledanje.RADNJA FILMA

Sey radi u ogromnom marketu gdje redovno kupcima izrađuje fotografije. On je usamljeni čovjek, koji nema nikoga i već godinama je opsjednut tročlanom porodicom, jer želi i sam postati dio nje. Međutim, njegova opsesija postaje još veća, zbog čega će uraditi nešto što niko neće moći ni pomisliti.TRAILER

1 komentari:

  1. Divan post. 💗
    Pratim te,pa ako želiš uzvrati! ❤
    I usput pogledaj i komentariši dva poslednja posta,ako nije problem. 😘

    Sara Pokorni

    OdgovoriIzbriši

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO