Home » , , , , , , , , , » INTERVIEW WITH THE VAMPIRE/ INTERVJU S VAMPIROM (1994.)

INTERVIEW WITH THE VAMPIRE/ INTERVJU S VAMPIROM (1994.)

Naziv filma:  Interview with the Vampire/ Intervju s vampirom
Datum izlaska filma: 11.11.1994.
Redatelj: Neil Jordan
Scenarist: Anne Rice
Uloge: Tom Cruise, Brad Pitt, Antonio Banderas
Radnja: Vampir priča svoju životnu priču o lojalnosti, ljubavi, izdaji i gladi.
Žanr: Drama, horor
Trajanje: 2 h 3 min
IMDb ocjena: 7,6
Naša ocjena: 8
RECENZIJA

''Interview with the Vampire'' je kultni film, na veliko svima već poznat, kako zbog radnje, tako i zbog glumaca. Iako je film izašao prije više od 20 godina i dalje se redovno pušta na tv- u i poprilično je gledan. Pokupio je mnogobrojne kritike u kojima preovladavaju pozitivnije od negativnijih, no ništa pretjerano, ili do sada neviđeno. Režiser je Neil Jordan, dok je scenarist Anne Rice, koji je napisao i istoimeni roman, po kom je snimljen ovaj film.


ZAPAŽANJA O FILMU

Jedna od omiljenih natprirodnih bića su mi definitivno vampiri, pa i ne iznenađuje moja ogromna ljubav prema serijama ''The Vampire Diaries'', ''Supernatural'' i ''The Originals'', gdje su ovakva stvorenja glavna tematika. Ipak, kada su u pitanju vampirski filmovi, obično se razočaram. Film ''Twilight'' i njegovi ostali nastavci je bio više baziran na romantici nego na vampirima, kao bićima, dok me ''Dracula'' iznenadio, ali u negativnom smislu, pa mi je ostalo još samo pogledati ovaj film, koji mi je drugarica baš u ovom novogodišnjem periodu spominjala da bude često na tv-u, a sad, nakon nekoliko godina sam ga konačno i pogledala. Moram priznati da sam ga pogledala jednom, onako površno ne obraćajući pažnju na svaki detalj i par dana poslije odlučila sam ga pogledati od početka, do kraja, jer sam uvidjela potencijal u filmu.


Smatram da su ogromnu popularnost ovom filmu dali (tada mladi) Tom Cruise i Brad Pitt, koji su se savršeno uklopili u cjelokupnu radnju, ali i njihove opake, vampirske uloge. Mislim da su mnogi ''poludjeli'' za filmom, a osobito ženska populacija, a kako i ne bi. Na stranu savršene glumce i odlično odrađene uloge, moram priznati da ni radnja nije naivna, baš suprotno, poprilično je dobra i ima srž, svrhu i poentu. Režiser se dobro potrudio predstaviti neki stari vijek, tadašnje tradicije, nošnje, pa čak i dvorce, palače i sve što ide uz to, što me lično oduševilo, iako ne volim historijske filmove, odnosno samu historijsku tematiku koja se provlači kroz filmova, ali, opet, kada spominjemo vampire, neophodno je spomenuti i daleku historiju, jer ipak, oni žive vječno.


Iako je film snimljen 1994. godine, ne manjka mu apsolutno ništa, čak ni kvaliteta nije toliko loša, pa ni specijalni efekti, kojih, doduše ima sasvim malo, ali su i oni urađeni na zavidničkom nivou. Smatram da je ovo bio jedan od filmova koji je bio prekretnica i nešto kvalitetno kada je u pitanju ovakva tematika, odnosno konkretno vampiri, te da je ovaj film, pored ''Dracule'' bio zaslužan i za mnogobrojne druge, slične filmove koji su nastali kasnije. Ukoliko ste ljubitelj vampirskih filmova, te njihovih priča, obavezno pogledajte ovaj film. Vjerujem da će vam se dopasti.
RADNJA FILMA


Louis vodi intervju s običnim čovjekom pričajući mu svoju životnu priču o tome kako se upoznao sa vampitom i postao jedan od njih, a kasnije i sa prvom istinskom ljubavi, izdajom i smrti. TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO