Home » , , , , , , , , » MONSTER/ ČUDOVIŠTE (2003)

MONSTER/ ČUDOVIŠTE (2003)

Naziv filma: Monster/ Čudovište
Datum izlaska filma: 30.1.2003.
Redatelj: Patty Jenkins
Scenarist: Patty Jenkins
Uloge: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern
Radnja: Temeljeno na životu Aileen Wuornos, prostitutki koja je postala serijski ubica
Žanr: Biografija, krimi, drama
Trajanje: 1 h 49 min
IMDb ocjena: 7,3
Naša ocjena: 10

RECENZIJA


Monster je nastao po istinitoj priči i osobi Aileen Wuornos (prostitutki), koja je bila jedna od prvih ženskih serijskih ubojica. Radnja prati njen život i način na koji je ubijala svoje žrtve i zbog čega. Film je režisirala Patty Jenkins, koja je ujedno i napisala scenarij za ovaj film. Poznatiji su joj i filmovi Wonder Woman i The Killing. Iako je izašao prije 14 godina, mnogo je kvalitetan i dobar, te ima dobre i pozitivne kritike od strane kritičara, dok su gledaoci oduševljeni istim.ZAPAŽANJA O FILMU


Iako sam bezbroj puta čula za jednu od najpoznatijih serijskih ubica, Aileen, nikada, do danas nisam čula za ovaj film, koji je snimljen baš po njoj, a ogromni sam ljubitelj ovakve vrste biografskih filmova, u kojem ćemo pobliže moći vidjeti kako se i zašto sve zapravo dešavalo. Već na prvu mi se film dopao, a kako se razvijala radnja, scene su me sve više oduševljavale. Ono što je presudno za ovaj film, jeste da ćete se pronaći, odnosno empatisati sa glavnom ulogom, zbog njenog haotičnog i groznog života. Još u djetinjstvu je pretpila traumu, jer ju je silovao očev najbolji prijatelj, zbog čega je sa 13 godina postala prostitutka, kako bi mogla preživljavati. 
Njen dalji život nije bio ništa bolji, jer je nastavila s prostitucijom, dok sasvim slučajno nije upoznala ženu svog života, zbog koje je bila spremna promijeniti se i prestati raditi nemoralni posao. Kako je njena partnerka tražila mnoštvo novca, ona je morala nastaviti sa poslom koji i nje za pohvalu, ali uz to i ubijati one koji bi tražili njene usluge, kako bi ih opljačkala, te na taj način udovoljila svojoj partnerici. Način na koji je predstavljena glavna uloga, u svakom kontekstu je nevjerovatan. Prije svega, šminka, frizura i sve ostalo je fascinirajuće i nenormalno slično sa stvarnom Aileen, što možete uočiti po raznim fotografijama koje to dokazuju. Glumica, Charlize Theron je bila toliko dobra, čak je i dobila zaslužujućeg Oskara za ovu ulogu. Mislim da se režiser itekako potrudio učiniti ovaj film što sličnijim događajima koji su se zaista desili, samim tim i ulozi, koja i jeste najbitnija.Christina Ricci (Shelby) je također bila dobra u svojoj ulozi, možda ne toliko slična Tyrii, ali itekako važna za film i radnju. Radnja glatko teče, toliko bivate zaokupljeni trenutnom scenom, da o kraju ni ne razmišljate, ali kod ovakvih filmova se krajevi znaju, jer je ovo ipak biografski film. Moram priznati da sam od prve do posljednje scene uživala u ovom filmu i definitivno vam ga preporučujem, jer je jedan od najboljih biografskih filmova koje sam do sada pogledala, vjerujem da će se ljubiteljima krimi itekako svidjeti.


RADNJA FILMA


Aileen je bila ostavljena od strane roditelja, otac joj je izvršio samoubistvo, a ona je još od malena bila silovano, zbog čega je postala prostituka još sa 13 godina. Jedne večeri u gej baru upoznaje djevojku u koju se zaljubljuje i zbog koje je spremna promijeniti svoj život iz korijena, pa čak i prestati sa svojom profesijom. Međutim, nedostatak radnog iskustva navodi je da nastavi sa prostitucijom, kako bi izdržala sebe i svoju djevojku, što čak dovodi i do serije ubistava koje će uraditi kako bi došla do novca.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO