Home » , , , , , , , , » AMERICAN PSYCHO/ AMERIČKI PSIHO (2000.)

AMERICAN PSYCHO/ AMERIČKI PSIHO (2000.)

Naziv filma: American Psycho/ Američki psiho
Datum izlaska filma: 14.4.2000.
Redatelj: Mary Harron
Scenarist: Bret Easton Ellis, Mary Harron
Uloge: Christian Bale, Justin Theroux, Jared Leto
Radnja: Patrick Bateman je narcisoidni i poslovni čovjek, koji u slobodno vrijeme voli masakrirati ljude. 
Žanr: Krimi, drama
Trajanje: 1 h 42 min
IMDb ocjena: 7,6
Naša ocjena: 7,5
 RECENZIJA


Film ''American Psycho'' izašao je prije 17 i po godina i još uvijek dobija pozitivne kritike, te važi za jedan od boljih psiholoških drama, koji će vas itekako navesti na razmišljanje. Inspirisan je istoimenom knjigom, napisanom od strane Bret Easton Ellis, u kojoj možemo povezati momente uglednog čovjeka s jedne strane, te serijskog ubice s druge strane. Film je režisirala Mary Harron, te joj je ovo jedan od najboljih filmova napravljenih. Mnogo je pozitivnih kritika vezanih za ovaj film, ali i dosta kontraverze, koji ovaj film izaziva kod gledaoca. 


ZAPAŽANJA O FILMU


Dugo vremena mi je trebalo da pogledam film ''Psycho'',a dosta puta sam čula za njeg, pa tako i za ovaj, valjda zato što im je naziv sličan. Pomislila sam da je ''Americah psycho'' neka vrsta kopije prethodno navedenog filma, ali prije par godina, kada sam imala priliku prvi put na tv-u pogledati ovaj film (doduše samo par legendarnih i poznatih scena) shvatila sam da to nije slučaj. Iz meni nepoznatog razloga, ovaj film sam tek danas pogledala od početka do kraja, a ono što me je najviše zanimalo je sam kraj, koji je čudan, neshvatljiv i definitivno neočekivan.
Radnja se odvija tako da vidimo biznismena, koji je pored toga i serijski ubica, pa u nekoliko navrata vidimo šta radi svojim žrtvama i kako one završavaju. Naravno tu je i pozadinska priča i detalji na koje itekako treba obratiti pažnju, kako bi se film na kraju shvatio. Elegancija i luksuznost daju posebnu čar gledaocima, pa je i ovo bio veoma dobar marketinški trik. Ipak, najbolje od svega i bez čega bi ovaj film definitivno već odavno otišao  zaborav jeste glumac Christian Bale (Patric). Mislim da odavno nisam vidjela bolju performansu serijskog ubice, odnosno psihičke poremećene osobe, recimo da su do sada to uspjeli odraditi samo Bale i James McAvoy iz filma ''Split''. 
Scene ubijanja, gdje on uživa i na sav glas se smije izgledaju toliko realistično da se na trenutak zabrinete. Ipak, u drugom trenutku vidite i naizgled zabrinutu osobu. Preskakanje iz jedne emocije u drugu ovom glumcu nije predstavljalo nikakav problem, zbog čega se pokazao u najboljem mogućem svijetlu, zbog čega će (po mom mišljenju) ovaj film još dugo biti pamćen. Neke kultne scene vezane su upravo za njegovo haotično i realistično smijanje. Film je izazvao kntraverze, zbog sadizma, realističnih i seksualnih scena, ali i neshvatljivog kraja, zbog kojeg su se neki razočarali, a neki očarali.
RADNJA FILMA


Patrick Bateman je narcisoidni perfekcionist, koji teži ka savršenstvu i svakodnevnom usavršavanju i svom uljepšavanju. Radi u poznatoj firmi, te živi u ogromnoj vili, druži se sa bogatašima, čak je i zaručen i to za djevojku koju ni ne voli. Njegov psihički poremećaj izazvan najčešće bijesom, ili srećom uzrokuje masovno sakaćenje i ubijanje ljudi, ali i uživanje u tom osjećaju.
TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO