GERALD'S GAME/ GERALDOVA IGRA (2017.)

Naziv filma: Gerald's Game/ Geraldova igra
Datum izlaska filma: 29.9.2017.
Redatelj: Mike Flanagan
Scenarist: Stephen King, Mike Flanagan
Uloge: Carla Gugino, Henry Thomas, Bruce Greenwood
Radnja: Pokušavajući popraviti bračne odnose, par odlazi na vikendicu, u sredini nedođije. Pokušavajući održati seksualni akt, Gerald iznenada pada i umire zbog srčanog udara, dok njegova žena ostaje bespomoćno svezana za krevet.
Žanr: Triler, horor
Trajanje: 1 h 43 min
IMDb ocjena: 6,9
Naša ocjena: 9

RECENZIJA


''Gerald's Game'' izašao je pod kraj septembra i već obara rekorde gledanosti, a kako i ne bi kada je u pitanju još jedna u nizu Stephen Kingovih adaptacija, koja, do sada nije bila prikazana u filmskoj formi, te je samim tim film inspirisan istoimenom novelom Kinga. Režiser je Mike Flanagan, koji je zaslužan za mnoge dobre horor filmove, pa i ne čudi što je i ovaj doveo do samog vrhunca, pogotovo ako se prisjetimo prošlogodišnjeg filma ''Ouija: Origin of the Evil'', koji, pored toga što je dobro prošao kod publike i kritičara, zaslužan je i za mnoge nagrade. Bilo kako bilo, ovom filmu predvide mnogo dobri komentari i pozitivne kritike, jer ih itekako i zaslužuje.ZAPAŽANJA O FILMU


Gledajući još jedan u nizu Chris Stuckmmanovih videa i preporuka u rubrici ''Stephen Kingove adaptacije'', naišla sam i na ovaj, novi film. Nakon odgledane recenzije, koja je, uzgred rečeno bila odlična, odlučih pogledati film i moram priznati da se nisam pokajala za gledanje istog. Možda se radnja čini naivnom i bezazlenom, te pomalo dosadnom, jer kako film može uspjeti ako je radnja smještena u jednoj sobi i sa svega 2 glumca, međutim iznenadili biste se kako, ovako mali budžet ponekad može dovesti do savršenstva, a to nam dokazuje i ''Blair Witch Project'', koji se smatra za jedan od najstrašnijih i najboljih horora ikada, ali također i sa najmanje utrošenim novcem, odnosno minimalnim budžetom.Iako je Stuckmman preporučio film, moram priznati da sam bila skeptična, upravo zbog gore navedenog, a to je kako će se radnja odvijati ako ostane samo jedan lik i da li će biti dosadno, međutim potpuno suprotno, baš tada sve postaje zanimljivije i napetije. Radnja je isprepletena između prošlosti i sadašnjosti, a prošlost nas uvodi u ono što je glavni akter proživio, dok sadašnjost govori o nemoćnosti i halucinacijama, koje joj na neki način i pomažu da preživi maksimalno dana dok je neko ne pronađe. Govoreći o likovima, samim tim glumcima, neophodno je pomenuti glavnu glumicu Carlu Gugino, koja je bila fantastična u filmu. Scene u kojima glumi bezbrižnu, pa i bezgriješnu domaćicu izgledaju sasvim normalno, a onda se ista ta bezbrižna žena pretvara u nešto sasvim drugo, u ženu koja je mnogo propatila i koja i dalje pati za prošlošću. Vidjeti Carlu u ulozi Jessie je bio pun pogodak, baš iz navedenih razloga, te je definitivno mnogo doprinijela filmu i bez nje ovaj film ne bi bio ono što jeste.
Kako to obično biva u Kingovim djelima, (konkretno filmovima) očekivala sam neki twist na kraju koji će biti u potpunosti mind- blowing, ali to se nije desilo. Ne želim biti spoiler i otkrivati kraj, ali mogu reći da je kraj nešto što će većina predvidjeti, no ipak, kroz čitavu radnju gledaoci ostaju uz film, time uživajući u malo unikatnijoj i definitivno, po nekim aspektima drugačijoj priči. Po mom mišljenju ovo je već drugi film (poslije filma ''It''), koji će definitivno oduševiti sve ljubitelje Kingovih filmova, a i one druge.
RADNJA FILMA


Gerald i njegova žena Jessie, odlaze na vikendicu u kojoj pokušavaju popraviti svoje bračne i seksualne odnose. Nakon dolaska, Gerald lisicama veže Jessie kako bi imali seksualni akt, međutim on doživljava srčani udar, zbog čega umire. Jessie počinje halucinirati i viđati Geralda i bolju verziju sebe koji joj daju savjete šta da radi i kako da preživi dok se neko ne pojavi. Situaciju otežava i gladni pas, koji je nesretnim okolnostima ušao u vikendicu.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO