DRACULA (1992.)

Naziv filma: Dracula
Datum izlaska filma: 13.11.1992.
Redatelj: Francis Ford Coppola
Scenarist: Bram Stoker, James V. Hart
Uloge: Anthony Hopkins, Gary Oldman, Winona Ryder
Radnja: Stoljećima stari vampir Grof Drakula, dolazi u Englesku kako bi upoznao zaručnicu svog pomoćnika (Jonathana), te se zaljubljuje u Minu koja ga podsjeti na Elisabethu.
Žanr: Horor
Trajanje: 2 h 8 min
IMDb ocjena: 7,5
Naša ocjena: 6,5RECENZIJA


Film ''Dracula'', poznat je po samom glavnom karakteru, koji najviše i donosi publicitet ovom filmu i ostalim rimejkovima, međutim sam film nastao je iz istoimene knjige Brama Stokera, koja je objavljena 1897. godine. Nakon što se knjiga itekako proslavila, a Dracula postao jedan od najznačajnjih vampirskih imena nastali su mnogobrojni filmovi, od kojih je prvi izašao 1931. godine. Taođer postojali su i nastavci i mnogobrojni rimejkovi. Ipak, ovaj, iz 1992. godine je najznačajniji i onaj koji se ubjedljivo najviše proslavio. Naravno, najzaslužniji su režiser, Francis Ford Coppola, režiser čuvenog ''The Godfather/ Kum'' filma i scenarist James V. Hart. ZAPAŽANJA O FILMU


Film ''Dracula'' je jedan od najpopularnijih vampirskih filmova, konkretno ovaj je predstavljen kao horor, što možda i jest bio za početak '90.- ih, no svi oni koji ga gledaju sada, nakon više od 20 godina shvataju ga kao 'neslanu šalu', te više kao komediju zbog tako šturo odrađenih scena. Da budem potpuno iskrena, očekivala sam priču koja će biti strašna i mračna, to i dobijate, ali samo u prvih 15 minuta filma, dok u ostalih skoro 2 sata ne dobijate ništa osim erotičnih scena, te ''nemoguće'' ljubavi. Pa sam se ponovo zapitala da li je ovo horor, komedija, ili pak ljubavna tragična drama? Prvo što me je asociralo na samu pomisao Dracule, jeste zastrašujući izgled samog lika, a ono što možemo zapravo vidjeti jeste napuderisani glumac sa dugim noktima i smiješnom kosom koji bi trebao predstavljati najstrašnije biće.Zadržala bih se kod glumaca, te ih itekako pohvalila. Jedna od meni lično najboljih uloga jeste uloga Anthony Hopkinsa (Profesor Abraham), koji se ne pojavljuje često, ali kada se pojavi oživi film i da mu čar kakvu bi film sa pretpostavkom horor tematike i trebao imati. Pored njega, oduševila me uloga Winone Ryder (Mine), čije se karaterne osobine često mijenjanju, pa je možemo vidjeti kao pravo malo nevinašce, ali i u potpuno suprotnoj formi. Definitivno još jedna stvar koja bi se trebala pohvaliti jesu haljine glumaca, pa samim tim i lokacije, poput Draculinog dvorca, ali i luksuznog Lucynog dvorca, koji pored enterijera, ima savršen i eksterijer, koji definitivno podsjeća na neka starija historijska djela i daje posebnu čar filmu.Iako su glumili poznatiji glumci, sa odličnim performansama, i iako se režiser itekako potrudio stvoriti efekat starijeg stoljeća (što je i uspio), u mnogim drugim stvarima su failovali, prvenstveno radnjom. I dalje ne razumijem zašto ovaj film nije naveden kao tragična romantika, umjesto horora, jer se taj užas, koji bi takav žanr trebao posjedovati polako gubi u sjeni kroz film, te ga vidimo u svega nekoliko navrata, a i to što vidimo je više apsurdno i smiješno, nego strašno. Moram priznati da sam od filma''Dracula'' imala zaista ogromna očekivanja, ali sam pomalo razočarana načinom razrade radnje. Sve u svemu moja ocjena za film je 6,5, a njoj su uglavnom doprinijeli dobri glumci i odlične lokacije.
RADNJA FILMA

Grof Drakula, kultni vampir dobija pomoćnika Jonathana, zbog kojeg saznaje za njegovu zaručnicu Minu, zbog koje odlazi u Englesku kako bi je upoznao, ali i zagorčao život stanovnicima i njenoj prijateljici Lucy.TRAILER

2 komentari:

  1. Tvoj blog je blog kojem ću definitivno zauvijek da ostanem vjerni citatelj. Uvijek mi mnogo vremena oduzme potražnja za filmom koji cu da gledam. Mnogo sam srecna sto sam otkrila tvoj blog.

    Look my post and visit my blog

    OdgovoriIzbriši

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO