Home » , , , , , , , , , » THE SHAWSHANK REDEMPTION/ ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU (1994.)

THE SHAWSHANK REDEMPTION/ ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU (1994.)

Naziv filma: The Shawshank Redemption/ Iskupljenje u Shawshanku
Datum izlaska filma: 14.10.1994.
Redatelj: Frank Darabont
Scenarist: Stephen King, Frank Darabont
Uloge: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Radnja: Dva zatvorenika, koja su u zatvoru nekoliko godina pokušavaju pronaći utjehu i iskupljenje u zloglasnom zatvoru.
Žanr: Krimi, drama
Trajanje: 2 h 22 min
IMDb ocjena: 9,3
Naša ocjena: 10RECENZIJA

''The Shawshank Redemption'' je jedan od najboljih filmova svih vremena, to tvrde mnogi kritičari, ali i gledaoci, što dokazuje i činjenica da ovaj film ima najveću IMDb ocjenu, odnosno 9,3; gdje je glasalo skoro 2 miliona ljudi. Film je nastao iz Stephen Kingove knjige pod nazivom ''Rita Hayworth and Shawshank Redemption'', a scenario je doradio Frank Darabont. Neophodno koji je ujedno i režiser filma, koji je jedan od poznatijih, što dokazuje i to da je 3 puta nominovan za Oscara. On je još režisirao ''The Walking Dead'', ''The Green Mile'', ''The Mist'' i mnoge druge.


ZAPAŽANJA O FILMU


Već dugo želim pogledati ovaj film, ali na mojoj dugoj listi se uvijek nađe neki koji je preći od ovoga. Veliki sam ljubitelj zatvorskih filmova, te je to jedan od glavnih razloga zašto sam odlučila ipak pogledati ovaj film. Povrh svega zanimalo me zašto se o ovom filmu toliko priča i zašto se smatra jednim od najboljih filmova ikada. Da je najbolji film ikada, to je diskutabilno, ali da je jedan od boljih, to svakako stoji. Naime, veoma originalna, ali i duga radnja u potpunosti opušta gledaoce, koji željno iščekuju svaku novu scenu, a svaka je napetija od prethodne, posebno u posljednjih pola sata filma. Radnja i likovi su nešto što će definitivno privući svakog filmofila da ga pogleda.Govoreći o ulogama, neophodno je pomenuti Morgana Freemana (Reda), koji nas uvijek oduševi svojom ulogom, pa je ista stvar i sa ovom fantastičnom ulogom, zbog koje je dobio Oskara. Zaista ne znam da li iko bio bolji od njega. Međutim, još i bolja uloga od Freemana (po mom mišljenju) jeste uloga Tim Robbinsona (Andya), kojeg vidimo kao glavnu ulogu. Naizgled, veoma tužnog čovjeka, ali s druge strane veoma ambicioznog i inteligentnog karaktera. Njegova uloga je definitivno ona koja je zabilježila čitav ovaj film, a neočekivani twist u kojem je on u centru pažnje je nevjerovatan, što možete i sami zaključiti. Još jedan, naizgled i za priču nebitan lik, jeste James Whitmore (Brooks) koji definitivno ima posebno mjesto u ovom filmu. Pretpostavljam, da je film sada pravljen da bi se ovaj lik tek tako izbacio, ali meni je drago što je i njegov lik dovoljno razgrađen, jer je za cjelokupnu priču ipak važan, a posebno za kraj filma.


Što se tiče kvalitete, bit ću iskrena i odmah reći da ona nije bajna, daleko je od toga, ali s obzirom kada je film snimljen ne možemo uzeti za zlo. S druge strane savršena lokacija zatvora i zaista predivan izgled, daje još veće zadovoljstvo gledaocima. Fantastična radnje, odlične performanse glumaca i nimalo naivan odabir lokacije doveli su ovaj film do najviše ljestvice, te je zbog toga prvi na listi najviše ocjenjenih filmova na jednom od najpoznatijih filmskih sajtova, odnosnu IMDb- u, nominovan je za 7 Oskara, dobio je 19 nagrada, i čak 30 nominacija. Povrh svega, kritičari ovaj film smatraju najboljim filmom ikada koji je izašao do sada, što je i shvatljivo zbog svih navedenih stavki. Moja ocjena za film je 10, a preporučujem ga ljubiteljima zatvorskih filmova, sa većom dozom krimi drame. Također msatram da će se film više dopasti muškarcima, ali i pojedinim ženama koje vole navedeni žanr.


RADNJA FILMA


Poslovni čovjek, bankar, Andy je optužen za ubistvo svoje supruge i njenog ljubavnika, iako tvrdi da je nevin, dobija dvije doživotne kazne za svako ubistvo. U prvih par godina, loše se snalazi u zatvoru, ni sa kim ne priča, a povrh svega često biva pretučen i silovan od strane grupice u zatvoru zvane ''Sestre''. Ipak, upoznaje Reda i njegovu grupu koja ga brzo i lako prihvata, a on im je od velike pomoći. Naime, on pomaže zatvorenicima, time što izgradi biblioteku, ali i stražarima, čuvarima sa savjetima vezanim za bankarstvo, zbog čega postaje jako cijenjen, kako među zatvorenicima, tako i među stražarima i direktorom zatvora.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO