Home » , , , , , , , , , » THE BELKO EXPERIMENT/ BELKO EKSPERIMENT (2016.)

THE BELKO EXPERIMENT/ BELKO EKSPERIMENT (2016.)


Naziv filma: The Belko Experiment/ Belko eksperiment
Datum izlaska filma: 17.3.2017.
Redatelj: Greg Mc McLean
Scenarist: James Gunn
Uloge: John Gallagher Jr., Tony Goldwyn, Adria Arjona
Radnja: U uvrnutom socijalnom eksperimentu, 80 zaposlenika u Belko kompaniji, biva zatočeno od strane nepoznatih osoba, gdje im je javljeno da moraju ubiti određenu skupinu ljudi, u suprotnom će ih biti ubijeno duplo.
Žanr: Akcija, horor, triler
Trajanje: 1 h 29 min
IMDb ocjena: 6,1
Naša ocjena: 7,5.RECENZIJA

''The Belko Experiment'' je film koji je snimljen 2016. godine, a izašao je ove (2017.) godine. Režisirao ga je Greg McLean , poznatiji i po filmovima ''Rogue'', ''Wolf Creek'' i mnogim drugima, dok je scenario napisao James Gunn, poznat po filmu ''Guardians of the Galaxy''. Ovo je jedan od filmova koji govori o ljudskoj moralnosti kada se nađe u, naizgled bezizlaznoj situaciji. Mnogo me je podsjetio na film ''Circle'' iz 2015. godine, ali i mnoge druge filmove sa sličnim aspektima radnje.ZAPAŽANJA O FILMU

Nakon odgledanog trailera, odlučila sam pogledati film i kao što sam i pretpostavila, radnja se odvijala na način koji sam i zamišljala. Pomalo mi je nejasno ime filma, jer se sam eksperiment spominje tek na kraju, a i da napomenem da kraj ostaje nedorečen, kao i sama firma Belko i ono što uposlenici zapravo rade. Iako se to čine naizgled nebitnim informacijama, za film bi bile itekako ključne, a i uz pomoć istih film bi se dopao široj publici. Ipak, postoje i mnogobrojne pozitivne strane filma, kao što su odlični glumci, poput John Gallaghera Jr. (Mikea), te Tonya Goldwayna (Barrya), čije performase zaista oduševljavaju. Također, odličan odabir lokacije za ovakav tip filma, ali na neki način i veoma čudan, jer realno gledano, ko bi još napravio firmu u sredini nedođije?


U uvodnim scenama vidimo naizgled nasmiješena lica kolega i šefa, koji se, čini se, žive u ljubavi, no kada nastupa katastrofa, svi otkrivaju svoje maske i pokazuju ko su oni zapravo. Ono što je, po mom mišljenju bilo poprilično apsurdno jeste što je jedan lik u centru pažnje, te već možete predvidjeti kraj. Kad smo već kod kraja filma, pomalo je šokantan, ali nam daje do znanja da možemo očekivati i nastavak ovog filma. Ono što mi je zasmetalo jeste ta nedorečenost, koju sam prethodno spomenula. Smatram da je bilo neophodno, gledaocima zapravo pokazati šta se krije iza ''eksperimenta'', te šta je istim dokazano. Odmah da vam kažem da to ne očekujete.


Ipak, smatram da je ovo sasvim solidan film, koji može proći. Karakterisan, odnosno smješten je u horor žanr, a najviše zbog svoje brutalnosti, koju ćete moći vidjeti. Također, iako ne biste očekivali, ali film ima dosta akcijskih scena, od kojih se u nekom trenutku i ''umorite'', te očekujete kratki predah, no one se nastavljaju sve do samog kraja. Sve u svemu jedan sasvim solidan film, ništa inovativno i neočekivano, jer kao što rekoh podsjeća na film ''Circle'', ''Would you Rather'', pa čak i djelomično na ''The Hunger Games''. Ovo definitivno neće biti jedan od najboljih ovogodišnjih filmova, ali zbog iščekivanja svake iduće scene, smatram da neće biti ni na listi najgorih.RADNJA FILMA

Belko je kompanija koja se nalazi u nedođiji i koja biva zaposjednuta nepoznatim ljudima, koji ih odluče zadržati svih 80 zaposlenika, te im preko interfona naređuju da ubiju 30 ljudi, a ako to ne urade bit će ih ubijeno 60. Iako pokušavaju pobjeći i spasiti se, neki od zaposlenika odlučuju se na nemoral počevši masovno i random ubijati ljude.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO