Home » , , , , , , , , , , » THE FAST AND THE FURIOUS/ BRZI I ŽESTOKI (2001.)

THE FAST AND THE FURIOUS/ BRZI I ŽESTOKI (2001.)

Naziv filma: The Fast and the Furious/ Brzi i žestoki
Datum izlaska filma: 22.6.2001.
Redatelj: Rob Cohen, Mel City
Scenarist: Ken Li, Gary Scott Thompson
Uloge: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez
Radnja: Policajski službenik iz Los Angelesa Brian O'Connor mora odlučiti gdje leži njegova lojalnost kada se pridružuje uličnom trkačkom svijetu koji je poslan na taj način da ga uništi.
Žanr: Akcija, krimi
Trajanje: 1 h 46 min
IMDb ocjena: 6,7
Naša ocjena: 9
Sličan sadržaj: Need for Speed


RECENZIJA


Jedan od najpopularnijih ''trkačkih'' akcionih filmova sa nevjerovatnih osam nastavaka je film ''The Fast and the Furious'', čiji je prvobitni dio izašao 2001. godine, te zadobio ogromnu slavu, zbog koje su nastali i ostali dijelovi. Važno je napomenuti da je ovo bio jedan od prvih filmova ovakvog, trkačkog karaktera, koji je mnogo dobro prošao kod publike, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Ipak, negativno sam iznenađena IMDb ocjenom koja ne prelazi ni 7, ali sam uvidjela da su ostali dijelovi, pogotovo 5, 6 i 7 nevjerovatno dobro prošli. ZAPAŽANJA O FILMU

Konačno je došao na red gledanje starijih, ali ipak mnogo kvalitetnih i originalnijih filmova. Među njima, jedan od prvih na mojoj listi, bio je upravo ovaj film, za koji ste vjerovatno svi čuli. Za sada sam pogledala samo prvi dio, ali definitivno razmišljam pogledati i sve ostale nastavke, od kojih je zadnji izašao nedavno, te ću svakako i za njega napisati recenziju. Važno je napomenuti da je ovo (tada) bio jedan od originalnijih i po svemu drugačijih akcionih filmova, koji se za kratko vrijeme proslavio i oduševio publiku širom svijeta, pa tako i mene. Mnogo volim ovakve tipove filmova, pa nije ni čudo što mi se i ovaj mnogo dopao.
Glumci, Vin Diesel, a osobito Paul Walker će definitivno ostati upamćeni upravo po ovim ulogama, koje su ih, blago rečeno proslavile. Vin Diesel je odlično odglumio performansu strogog, zastrašujućeg, ali ipak prijateljski nastrojenog Dominica, koji je odmah prirastao srcima gledaoca. S druge strane Paul Walkera vidimo u dvije performanse, te možemo uvidjeti da je prisutna ''gluma u glumi'', odnosno glumac se u filmu pretvara da je neko ko zapravo nije. Upravo tu možemo vidjeti koliko je Walker zaista odličan glumac, kojeg nažalost više nećemo viđati u filmovima.O radnji se nema mnogo toga reći, osim da su u pitanju trke automobilima, ponekad potkrijepljene sitnim krađama, gdje se naravno, kako to obično biva umiješa policija. Ne želim biti preveliki spoiler onima koji nisu odgledali film, iako vjerujem da je takvih mali broj, a za sve one koje nisu pogledali film, a vole ovaj žanr, obavezno to trebaju što prije da urade. Jedna stvar koja mi je zasmetala u filmu jeste zaista loša kvaliteta, nisam sigurna da li je do sajta na kojem sam gledala, ili je do režisera, ali ovakav film zaista zaslužuje bolje. Određeni specijalni efekti ipak to opravdavaju, jer su odlično odrađeni, dok su drugi sasvim šturo odrađeni, poput scena ubrzanja automobila, što ćete i sami moći uvidjeti. Bilo kako bilo f&f je opravdao moja očekivanja i zadovoljna sam filmom, te je zbog toga moja ocjena 9.RADNJA FILMA


Brian O' Conner je policajac na zadatku, koju pokušava uvidjeti ko pljačka kamione. Po njihovim pretpostavkama to su trkači, zbog čega se Brian odlučuje pridružiti trkačima, odnosno približiti kako bi ih provalio, no kasnije shvata da su trke zapravo i njegova strast.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO