Home » , , , , , , , , , , » SHOT CALLER/ ZAKON JAČEG (2017.)

SHOT CALLER/ ZAKON JAČEG (2017.)

Naziv filma:  Shot Caller/ Zakon jačeg
Datum izlaska filma: 18.8.2017.
Redatelj: Ric Roman Waugh
Scenarist: Ric Roman Waugh
Uloge: Nikolaj Coster- Waldau, Jon Bernthal, Lake Bell
Radnja: Nakon što biva pušten na uvjetnu iz zatvora, prisiljen je od strane lidera bande sudjelovati u velikom zločinu na ulicama Južne Kalifornije.
Žanr: Krimi, drama, triler
Trajanje: 2 h 1 min
IMDb ocjena: 7,4
Naša ocjena: 7,5
RECENZIJA


Film ''Shot Caller'' izašao je prije mjesec dana, te je već dobio mnogo pozitivnih kritika, uglavnom od strane gledaoca. Režiser, ujedno i scenarist, Ric Roman Waugh, poznat je po svojim mnogobrojnim zatvorskim filmovima poput, ''Felon'', ''Snitch'' i mnogim drugim. Iskreno prethodnike nisam gledala, ali ovaj Ricov film ima mnogo pozitivnih stvari, o kojima ćemo pričati u nastavku.
ZAPAŽANJA O FILMU


Zatvorski filmovi definitivno zaslužuju poseban žanr kojim bi se najlakše okarakterisali. Upravo takav je ovaj film, zatvorski, sa primjesama kriminalistike, što je ne može jedno bez drugog. S obzirom da sam veliki ljubitelj ovakvog tipa filmova, nisam odoljela da ga ne pogledam i svoje iskreno mišljenje podijelim s vama. Moram priznati da je 2 sata možda previše za gledanje filma, ali ako me pitate da li to ovaj film zaslužuje. Mogu sa sigurnošću reći da. Naime radnja se oslanja na kriminal i zatvor, dva spojena svijeta u kojem se jedan od likova sasvim neočekivano nađe. 
Radnja nam omogućava da vidimo sadašnjost u kojoj se lik nalazi, no i prošlost koju ovaj lik nikako ne može zaboraviti. Upravo zbog ovakve vrste radnje film pomalo podsjeća na ''Memento'', te postavljamo gomilu pitanja vezanih uz film, ali kako se radnja razvija i gledamo u Monyevu prošlost, uviđamo i dobijamo sve odgovore na pitanja. Uz, poprilično dobru, ali pomalo suhopadnu radnju, sve pohvale idu i za lokacije i dorade oko kojih se režiser, rekla bih mnogo potrudio, počevši od realističnih tetovaža, zatvora, pa i nekih specijalnih efekata, koje uzgred rečeno nema mnogo.
Glavnu ulogu je tumačio Nikolay Coster- Waldau i bio je definitivno fantastičan, njegova performansa je toliko odlična i mislim da ne bih mogla zamisliti nikog drugog na njegovom mjestu. Odlično je odradio zastrašujućeg lika iz bande, ali i nevinog porodičnog čovjeka, jer su to dvije suprotnosti koje je uspio sastaviti u jednog lika. Uzevši sve u obzir, ovo je poprilično dobar film, ali definitivno ne najbolji zatvorski film ikada. Ipak, ukoliko volite ovakve filmove, obavezno mu dajte šansu, nećete se pokajati.
RADNJA FILMA


Jacob, zvani Money, nakon 7 godina zatvora biva pušten na uvjetnu, ali čak i na uvjetnoj ne može biti na slobodi, zbog bande u kojoj je i koja ga je ''prisilila'' da radi nezakonite stvari koje bi ga mogle koštati slobode, ali i života.
TRAILER

2 komentari:

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO