Home » , , , , , , , , , , » DARK PLACES/ MRAČNA MJESTA (2015.)

DARK PLACES/ MRAČNA MJESTA (2015.)

Naziv filma: Dark Places/ Mračna mjesta
Datum izlaska filma: 8.4.2015.
Redatelj: Gilles Paquet- Brenner
Scenarist: Gilles Paquet- Brenner, Gillian Flyn
Uloge: Charlize Theron, Nicholas Hoult, Chloe Grace Moretz
Radnja: Libby Day je imala samo osam godina kada je njena porodica brutalno ubijena u ruralnom području Kanzasa u farmerskoj kući. Skoro 30 godina kasnije, ona se ponovo uključuje u zločin koji ju je zauvijek zabilježio, da bi otkrila zapanjujuće činjenice o tragičnoj noći
Žanr: Triler, misterija, drama
Trajanje: 1 h 53 min
IMDb ocjena: 6,2
Naša ocjena: 9
RECENZIJA


''Dark Places'' je filmsko djelo, sada već poznate spisateljice, Giillian Flyn, koja nas ne prestaje pozitivno iznenađivati svojim umijećem pisanja fantastičnih novela, ali i senarija za filmove. Pa se tako njena knjiga ''Gone Girl'' 2014. godine predstavila i na velike ekrane i mnogo (zasluženo) proslavila. Samo godinu poslije, izašao je film ''Dark Places'', ponovo inspirisan njenom knjigom i ponovo fantastično odrađen. Režiser, Gilles Paquet- Brenner, koji se i ne može pohvaliti značajnijim filmovima režisirao je i ovaj, koji je ujedno i jedan od njegovih najbolje urađenih, ali i proslavljenih filmova.ZAPAŽANJA O FILMU


Kao što i samo ime filma kaže, radnja je poprilično mračna, misteriozna, u pojedinim dijelovima i zastrašujuća, te postavlja mnoštvo pitanja na koja isprva ne možemo ni pretpostaviti odgovore. Ukoliko ste pogledali film ''Gone Girl'' vjerovatno znate da je misterija prisutna od same, uvodne scene, pa do finalne, ista stvar je i sa ovim filmom. Ono što je odlično, jeste iščekivanje i doza napetosti koja u ovom filmu uopće ne manjka. Radnja je retrospektivno ispričana, te često vidimo likove kako se prisjećaju prošlosti i pokušavaju naći odgovore na pitanja, koja su naizgled već odgovorena i zadovoljena. Ipak, tu je i sadašnjost, koja je, čini se mnogo gora od prošlosti i koja će svakako probuditi stare rane. 
Govoreći o radnji i općenito likovima, moram priznati da je glumačka postava za ovaj film bila i više nego fantastična. Svaki lik ima zasebnu priču, koja je zapravo povezana i sa ostalim ulogama. Uloga koja mi je bila ubjedljivo najbolja, jeste zapravo glavna uloga koju tumači Charlize Theron (Libby Day), koju, iskreno rečeno nisam imala priliku viđati u ostalim filmovima, ali sa, konkretno ovom ulogom moram priznati da je definitivno uspjela. Pored nje, u filmu glumi i svima poznata Chloe Grace Moretz (Diondra), koju, iako smo navikli viđali uglavnom u drama i hororima, kao dobricu u ovom filmu je sušta suprotnost, te upravo zbog toga smatram da je ovo jedna od njenih najboljih performansi i da joj mnogo bolje stoje uloge loših likova. Tye Sheridan (Ben Day) je imao jedan od najvećih doprinosa u filmu, a ono u čemu je najviše uspio jeste da dopre do gledaoca i da se gledaoci suosjećaju s njim i njegovim postupcima. Što je, pretpostavljam i bila zamisao režisera.Zaista fantastični glumci i mnogo napeta radnja, koju (skoro) svi volimo natjerala me je da pogledam ovaj film, i moram priznati da se ni u najmanju ruku nisam pokajala, niti razočarala. Ono što mi se najviše dopalo, pored iščekivanja i pronalaska pravog krivca, jeste što je odlično predstavljen život optuženika, ali i preživljene, te njihove čitave porodice. Dakle, odlično objašnjeno i opisano sve kako bi se shvatio film, njegova srž, ali i razumio kraj. Mislim da će se ovaj film dopasti ljubiteljima trilera i misterioznih događaja. Za ovaj film od mene imate sve preporuke.


RADNJA FILMA


Libby Day je i nakon 28 godina istraumatizirana događajima iz svoje prošlosti i nesretne noći kada su njene sestre i majka bile ubijene od strane njenoj čudnog brata, Ben Daya. Ona je jedina preživjela i jedina koja je uspjela pobjeći ubici. Danas, nakon 28 godina ona se pridruži ''Kill Club- u'', u kojem svi smatraju da je njen brat nevin, a da je hladnokrvni ubica na slobodi. Libby odlučuje početi dublje istraživati, zbog čega će morati biti prisiljena ponovo razgovarati sa svojim bratom, ali i mnogim drugim ljudima iz prošlosti, što će je dovesti do šokantnih otkrića.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO