16 WISHES/ 16 ŽELJA ZA 16 ROĐENDAN (2010.)

Naziv filma: 16 Wishes/ 16 želja 
Datum izlaska filma: 25.6.2010.
Redatelj: Peter DeLuise
Scenarist: Annie Deyoung
Uloge: Debby Ryan, Jean- Luc Bilodeau, Ana Mae Wills
Radnja: Šesnaestogodišnjakinja priprema listu sa 16 želja od svoje osme godine, te planira kada napuni 16 godina ispuni sve želje s liste. Baš tog dana dolazi vila i daje joj 16 svijećice sa brojevima koje kada upali i zamisli želju, ona se i ostvari.
Žanr: Komedija, obiteljski, fantazija
Trajanje: 1 h 30 min
IMDb ocjena: 5,5
Naša ocjena: 5,5RECENZIJA

Film ''16 Wishes'' izašao je 2010. godine i predstavljen je kao tinejdžerska komedija, što u suštini i jeste. Režiser filma Peter DeLuise poprilično je loše predstavio ''magiju'', koja je možda trebala izgledati realnije, no uzmemo li u obzir da je ipak u pitanju dječiji film, to mu se i ne može toliko zamjeriti. Scenaristkinja, Annie DeYoung je imala poprilično dobru ideju za film, koja je, po mom mišljenju mogla biti mnogo bolje realizovana, ili možda čak pretvorena u horor, ali o tom po tom. Naravno, kako to obično biva sa tinejdžerskim filmovima, pa tako i sa ovim ne možemo reći da se proslavio. Uglavnom ima manju publiku, dok kritičari nisu mnogo kritikovali film.


ZAPAŽANJA O FILMU

Na ovaj film sam naišla na youtube-u i odgledala ga iz ''zezancije''. Inače nisam ljubitelj ovakvih tipova filmova, koji su više namijenjeni za djecu, ali, ipak znam da tinejdžerski filmovi mnogo dobro prolaze kod mlađe publike, pa sam ipak odlučila sa vama podijeliti svoje iskreno mišljenje i ovom. Naime, ovo je još jedna u nizu tipičnih tinejdžerskih filmova u koju je morala biti umiješana fantazija. Iskreno ne znam zašto scenaristi misle da to dobro prolazi kod mlađe publike, ali kod nas, koji smo malo iskusniji to je nešto sasvim suhopadno i do sada već viđeno. Prisjetimo se filma ''Another Cinderella Story'', ''Liar, liar vampire'' i mnogih drugih tinejdž filmova o kojima sam pisala, a u koje je uključena fantazija. Iskreno, smatram da bolje prolaze tinejdžerski filmovi bazirani na događajima koji se zapravo u stvarnosti i mogu dešavati, poput legendarnog ''Wild Child'' i ''Mean Girls''.


No, bilo kako bilo, ova slatkasta radnja bi se mogla dopasti naravno mlađoj populaciji, za koje i jeste namijenjena. Ono što mi je zasmetalo i što sam gore već pomenula, jesu mnogo loše odrađeni specijalni efekti, kojih nema mnogo, ali sasvim dovoljno da se vidi da je režiser htio što prije završiti s ovim filmom, pa je vjerovatno pomislio ''Ovo je svakako dječji film, ko će još shvatiti da su specijalni efekti ravni nuli''. Nažalost jako sam razočarana, vjerujem da će biti i svi malo stariji koji budu gledali film.


Kada su u pitanju glumci, nemam ništa specijalno reći za njih. U glavnoj ulozi je Debby Ryan (Abby), koja glumi simpatičnu i komičnu tinejdžerku, koja se kasnije transformiše u jednu sasvim ozbiljnu djevojku. Upravo ta transformacija i jeste bila njen najbolji performans, zbog čega moram priznati da je odabir glumaca za film ovog karatkera i više nego solidan. Sve u svemu ukoliko ste stariji slobodno preskočite film, ali ukoliko ste mlađi slobodno pogledajte film, jer za vas i jeste namijenjen i mogao bi vam se dopasti.RADNJA FILMA

Abby puni 16 rođendan, te pokušava ispuniti sve sa svoje liste koja se sastoji od 16 tačaka. Iako joj to jutro počinje veoma loše, Abby dobija poklon od vile u kojem se nalazi 16 svjećica sa brojevima. Ubrzo shvata da ti brojevi predstavljaju njene želje, koje se počinju ispunjavati. Nažalost, nije sve tako bajno kao što u početku izgleda.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO