Home » , , , , , , , , » TO THE BONE/ DO KOSTI (2017.)

TO THE BONE/ DO KOSTI (2017.)

Naziv filma:  To the bone/ Do kosti
Datum izlaska filma: 14.7.2017.
Redatelj: Marti Noxon
Scenarist: Marti Noxon
Uloge: Lily Collins, Rebekah Kennedy, Dana L. Wilson
Radnja: Mlada žena se bori sa anoreksijom. Ona se susreće sa doktorom, koji joj odlučuje pomoći da se suoči sa vlastitim problemima i sa bolesti.
Žanr: Drama
Trajanje: 1 h 47 min
IMDb ocjena: 7
Naša ocjena: 7,5
RECENZIJA


Noviji film, koji je u Americi izašao sve prije par dana i može se pogledati na Netflixu je ''To the Bone''. Iako je tek izašao, na mnogim sajtovima već obara rekorde u pozitivnom smislu, pa mu je tako na IMDb- u ocjena 7, ali će se ona još mijenjati, kako bude dobivao veći publicitet. Režiserka, ujedno i scenaristkinja Marti Noxon za film je bila inspirisana od strane svih osoba koje su se borile sa anoreksijom i koji su odlučili podijeliti svoje priče. Shodno tome, mogu reći da je film djelomično realističan i istinit.ZAPAŽANJA O FILMU


Lily Collins nas ne prestaje iznenađivati izvanrednim ulogama u kojima je prethodnih godina glumila i čiji su filmovi dostigli vrhunac. Za ovaj film je vjerovatno izdvojila najviše vremena i energije, ne zbog uloge bolesne djevojke koja ne želi jesti i koja žudi za mršavosti, već upravo zbog te mršavosti, zbog koje je, pretpostavljam morala gubiti na težini, te se fizički pripremati za film. Pored dobre fizičke pripreme, njena uloga, glavna uloga je bila uspješno odrađena. S druge strane, još jedna ne toliko vidna, ali poprilično bitna uloga (nažalost) je pripala Keanu Revesu, kojeg ne volim mnogo i smatram da je poprilično loš u svom poslu, pogotovo ako se sjetimo njegove uloge u filmu ''Knock, knock''. Bilo kako bilo, ovaj film od njega nije iziskivao preveliko ''mučenje'', pa je pretpostavljam to jedini razlog zašto je mogao proći.
S druge strane radnja je poprilično tipična dramska, riječ je o bolesti, odnosno djevojci koja se suočava sa istom, a naravno ako se ne izbori nastat će kolateralna šteta. Iako je radnja već viđena i nimalo neviđena, gledaoci uživaju u filmu, te se pokušavaju poistovječiti sa glumcima i njihovom patnjom, što je već veliki plus. Film izaziva poprilično teške emocije, posebno za osobe koje doživljavaju isto. Iako je ovakva vrsta dramske radnje o bolesniku koji se pokušava izboriti sa bolesti i pobijediti je- sve češća, o ovoj bolesti nisam znala puno, niti viđala, jer se o istoj ne priča mnogo, pa s te strane film možemo svrstati i u edukativne svrhe, što je ponovo ogroman plus, pogotovo za filmoljupce.
Lokacije nisu ništa posebno, ili neočekivano, baš suprotno sasvim prilagođene za scene i za dešavanja vezana uz radnju. Scene u ogromnoj kući, koja bi trebala predstavljati neki vid ''bolnice'', ukazuju nam da je radnja (možda, nedokazano) smještena u prošlosti, jer vidimo retro enterijer, ali i stil oblačenja pojedinih likova, koji je poprilično zastario. Opet kažem, u filmu to nije pomenuto, to su samo moje teorije i ono što mi je iskreno zasmetalo, jer sam očekivala nešto što će biti barem približno bolnici. Bilo kako bilo film ''To the Bone'' je sasvim solidan film, sa jako dobrom performansom Lily Collins i film koji bih vam svakako preporučila da pogledate, mnogo je poučan i realističan.

RADNJA FILMA


Ellen, mlada djevojka se bori sa anoreksijom, zbog koje ne želi jesti i ne želi da se deblja. Njena maćeha i polusestra su zabrinute za nju, jer se ponaša neprimjereno na satovima koji bi joj zapravo trebali pomoći u suočavanju sa problemom koji ima. Ipak, maćeha saznaje za doktora koji bi joj mogao pomoći, pa Ellen odlazi u instituciju koja bi joj navodno trebala pomoći da počne da se deblja, jer bi u suprotnom mogla umrijeti. Tamo upoznaje osobe koje se bore sa istom bolešću, što joj djelomično pomaže. TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO