Home » , , , , , , , , , , » THE AUTOPSY OF JANE DOE/ OBDUKCIJA JANE DOE (2016.)

THE AUTOPSY OF JANE DOE/ OBDUKCIJA JANE DOE (2016.)

Naziv filma: The Autopsy of Jane Doe/ Obdukcija Jane Doe
Datum izlaska filma: 21.12.2016.
Redatelj: Andre Ovredal
Scenarist: Ian B. Goldberg, Richard Naing
Uloge: Emile Hirsch, Brian Cox, Ophelia Lovidbond
Radnja: Patalozi, otac i sin dobijaju novi zadatak, a to je uraditi autopsiju nepoznate djevojke i saznati kako je ona umrla.
Žanr: Horor, misterija, triler
Trajanje: 1 h 26 min
IMDb ocjena: 6,8
Naša ocjena: 7RECENZIJA


Prošlogodišnji film o kojem se i dalje priča, dok su mišljenja i kritike uglavnom pozitivne jeste ''The Autopsy of Jane Doe''. Već samo ime filma otkriva na glavnu radnju i daje pretpostavke šta možemo očekivati od istog, što se na kraju i ispostavi tačnim, barem u većini slučajeva. Film je režisirao Andre Ovredal, a scenaristi su Ian Goldberg i Richard Naing, koji su odradili mnogo dobar posao smislivši nešto drugačiji film i radnju, koja je došla kao prava senzacija, nakon mnogobrojnih loših filmova u 2016. godini. Slobodno možemo reći da su ''10 Cloverfield Lane'' i ''The Autopsy of Jane Doe'' spasili prošlu godinu kada je ovaj žanr u pitanju.


ZAPAŽANJA O FILMU


Duže vrijeme želim pogledati film, jer mnogo volim horore i misterije, a ono što volim još više od toga jesu kriminalistički dokumentarci i emisije vezane za ubistva, serijske ubojice, pa i autopsije. Vidjevši naziv filma, odmah sam odlučila da ga pogledam, a s obzirom da je noviji film da svoja mišljenja i očekivanja podijelim s vama. Radnja filma se ni na jedan trenutak ne fokusira na prošlost i na to ko su i kakvi su bili pojedini glumci, ili žrtva. Film odmah počinje mjestom zločina i fokusira se na neidentifikovanu žensku osobu čija se smrt tek treba istražiti. Prvih 45 minuta filma su mnogo zategnuti, napeti i misteriozni, dok preostalih 40- ak minuta vidimo tipične horor scene, u kojima glumci pokušavaju pobjeći od natprirodnog.Da budem iskrena nisam mnogo očekivala od filma, ali mi je drago što sam se prevarila i da film ima zaista određenih kvaliteta koje drugi horor filmovi nemaju, a to je upravo originalnost, na čemu trebao (jednako) biti zahvalni i scenaristima i režiseru. Samo tijelo Jane Doe uistinu izgleda blijedo i mrtvački, što je bio i glavni cilj. Ipak, twist koji se dešava sredinom filma mi se uopće ne dopada, a ni finalna scena nije ništa bolja. Uz ovakvu početnu priču smatram da je film zaslužio i dobar kraj koji će nam zapravo nešto više i reći o čitavoj misteriji, no to nije slučaj. Kada su u pitanju glumci, mora se priznati da su Brian Cox i Emile Hirsch bili odlični partneri, ali i kao zasebni glumci su odradili mnogo dobro uloge. Još jedan nedostatak filmu jeste ''throw back'' koji definitivno nedostaje kako bismo pobliže shvatili i razumjeli šta se zapravo desilo Jane Doe.Radnja filma je smještena u jezivom, prostranom podrumu, u vidu mrtvačnice, koji je napravljen u retro stilu, te još više daje jezivi osjećaj, pogotovo dok gledamo scene iz hodnika, gdje se nalazi ogledalo slično onome u saobraćaju. Film koji se doima mnogo interesantno, što i jeste u prvom dijelu, izgleda mnogo strašno, ali i nije toliko, pa natprirodne scene dolaze tek pred kraj filma. Definitivno bi se film mogao dopasti ljubiteljima horora i misterija, no ako imate loš želudac i ne podnosite gledanje krvi i vađenja organa ovaj film slobodno preskočite.RADNJA FILMA


Otac i njegov sin pomoćnik koji su patolozi rade na slučajevima mnogih žrtava, saznavajući njihove identitete i uzroke smrti. Šerif im donosi još jednu novu misteriju, a riječ je mladoj djevojci, koja je pronađena u podrumu porodice koja je ubijena, ali nema nikakve veze s njima, te je za sada Jane Doe (nepoznata osoba). Već u početku obdukcije Tommy i Austin primjećuju mnoge čudne stvari, koje ne mogu objasniti, a nakon što počinje oluja i nastanu prva shvatanja i saznanja šta se desilo Jane Doe, počinju i paranormalne aktivnosti.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO