PRISONERS/ ZATVORENICI (2013.)

Naziv filma: Prisoners/ Zatvorenici
Datum izlaska filma: 20.9.2013.
Redatelj: Denis Villeneuve
Scenarist: Aarn Guzikowski
Uloge: Hugh Jackman, Viola Davis, Jake Gyllenhaal
Radnja: Kada Kellerova kćerka i njena prijateljica nestaju na Dan zahvalnosti, on odluči stvari preuzeti u svoje ruke, jer smatra da je policija nesposobna pronaći ih.
Žanr: Misterija, drama, krimi
Trajanje: 2 h 33 min
IMDb ocjena: 8,1
Naša ocjena: 10
RECENZIJA


2013. godina je bila mnogo usiješna po adaptaciji mnogih filmova,  poput ''Mama'', ''Nolw You See Me'', ''Safe Haven'', ''Escape Plan'', ''The Purge'', ''The Conjuring'' i mnogi drugi, sada već poznati filmovi. U te, kvalitetne filmove moramo ubrojati i Oskarovca, ''Prisoners''. Film je režisiraoDenis Villeneuve, kojem ovo nije prvi film koji je fantastično napravljen, a za scenarij je zadužen Aaron Guzikowski. Ova filmska adaptacija izazvala je burne reakcije, koje su uglavnom bile pozitivne, što dokazuju i mnogobrojne (zaslužene) nagrade, a i sama ocjena na IMDb sajtu.
ZAPAŽANJA O FILMU


Inovativnih filmova u 21. vijeku skoro pa i nema, a kada se pronađe neki obično bude mnogo hvaljen, zbog čega ubrzo za njega saznaje šira masa. Djelomično se može reći i za navedeni film, no iznenađujuće ovaj film nisam viđala na listama za preporuke, zbog čega sam djelomično i razočarana. Radnja filma počinje idiličnom pričom, koja se uskoro pretvara u noćnu moru, a preostalih dva sata filma na gledateljima je da pretpostave i upere prst u onog koji je najviše osumnjičen. Kako to obično biva u krimi triler misterijama skoro je nemoguće predvidjeti ko je krivac i šta bi se eventualno moglo desiti u finalnoj sceni, a uz pomoć fantastičnih performansi glumaca zločinca biva još teže pronaći. Uz sve to imamo i pozadinsku priču, koja se vuče iz prošlosti i koja će biti ključna za nastavak razvijanja radnje.
Fantastična radnja iziskivala je i približno dobre glumce, a nakon odgledanog filma shvatit ćete da su isti bili pun pogodak. U glavnim ulogama, Hugh Jackman (Keller), kojeg smo navikli viđati u akciji, ovog puta vidimo kao depresivnog oca, koji očajnički pokušava pronaći nestalu kćerku. Njegova uloga je, slobodno mogu reći i jedna od najvažnijih za cjelokupni film, a odlično je odabrana, jer je posao s njegove strane bio uspješno obavljen. Jake Gyllenhaal se odlično pokazao u ulozi strogog i ustrajanog detektiva Lokija. Njega također možemo vidjeti u nekoliko različitih raspoloženja, a sva s mnogo realistično izvedena. Smatram da bez Jackmana i Gyllenhaala ovaj film vjerovatno ne bi bio ono što sada jeste; fantastičan.
Zastrašujuće okacije i vremenske nepogode služe kako bi se gledaoci što više suosjećali sa radnjom, nestalim djevojčicama, ali i kako bi maknuli fokus sa nekih bitnij stvari. Iako film traje 2 i po' sata što je zaista mnogo, pomislit ćete da je tu mnogo nebitnih stvari i mnogo radnje i scena koje su mogle biti izbačene, na kraju spajate slagalicu i shvatate da je sve povezano jedno s drugim, i da je nedostajala samo jedna slagalica slika ne bi bila uopće vidljiva. Nakon razrade, odnosno u vrhuncu filma već dobijamo pretpostavke o tome šta se zapravo dešava i kakav bi kraj mogao biti što je sasvim solidno i očekivano. Film preporučujem ljubiteljima krimi misterija i onima koji vole ''mozgati'' danima o tome šta se zapravo desilo u radnji, što samim tim govori koliko je film poučan i koliko zapravo utječe na sve one koji ga pogledaju. Za ovaj film imate moje pune preporuke, jeste da traje nešto duže od većine filmova, ali definitivno vrijedi izdvojiti dragocjeno vrijeme.
RADNJA FILMA


Keller i njegova porodica odlaze kod obiteljskih prijatelja na dan zahvalnosti. Njihove kćerke odluče se igrati pred dvorištem, ali misteriozno nestaju. Nakon što javljaju policiji sve podatke koje imaju, slučaj preuzima detektiv Loki koji obećava da će pronaći djevojčice. Iako pronalazak kamioneta i čovjeka u njemu navodno ukazuje na činjenicu da su djevojčice otete od strane njega i da su bile u kamionetu, prava istina je mnogo zapetljanija i zahtijeva labirint kojim će se voditi svi u istrazi i koji će otvoriti i neke stare slučajeve.
TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO