Home » , , , , , , , , , » BEFORE I FALL/ AKO SE NE PROBUDIM (2017.)

BEFORE I FALL/ AKO SE NE PROBUDIM (2017.)

Naziv filma: Before I Fall/ Prije nego zaspim
Datum izlaska filma: 3.3.2017.
Redatelj: Ry Russo Young
Scenarist: Maria Manggenti, Lauren Oliver
Uloge: Zoey Deutch, Halston Sage, Kian Lawley 
Radnja: 12 februar je i iako sve počinje dobro, nažalost završava tragično, Sam shvata da je mrtva, te svakog dana iznova proživljava 12. februar.
Žanr: Drama, misterija
Trajanje: 1 h 38 min
IMDb ocjena: 6,4
Naša ocjena: 7,5
RECENZIJA


Film ''Before I Fall'' izašao je početkom ove (2017.) godine i već je dobio mnogo pozitivnih kritika za samu ideju filma, ali i mnoge druge kvalitete koje posjeduje. Može se reći da je za popularnost zaslužena novela koju je napisala Lauren Oliver. Važno je pomenuti i režisera Ry Russo- Young koji je imao velikog udjela u filmu.ZAPAŽANJA O FILMU


Iako većina režisera, pogotovo scenarista teži ka originalnošću, danas je skoro nemoguće napraviti inovativan film, koji je do sada neviđen. Upravo iz tog razloga, mnogi posežu za knjigama koje će pretočiti u film, jer svi više vole pogledati film, nego čitati knjigu. Upravo se na taj potez odlučila i Marria Manggeti, međutim uprkos uzimanju radnje iz knjige, za ovaj film ne možemo reći da je originalan, jer je dosta sličnih već i viđeno, poput ''If I Stay''''Before I Go To Sleep'' i ''The Age of Adaline''. Ipak, radnja je poprilično dobra, osim ''dosadnih'' kadrova koji se protežu i ponavljaju kroz čitav film. No, ako uzmemo u obzir tematiku shvatimo da je tako moralo biti.
Pored toka filma, koji je poprilično predvidiv, pomalo i dosadan, tu su i glumci, od kojih su većina amateri, ali to ih nije spriječilo da ne budu dobri u svojim ulogama. Shodno tome slobodno mogu reći da sam mnogo zadovoljna odabirom mladih, početnih, ali ipak kvalitetnih glumaca. Od njih bih izdvojila Zoey Deutch (Samanthu) koja glumi glavnu ulogu, sretne, a kasnije depresivne tinejdžerke koja shvata da je njen život završen. Pored nje, moramo pomenuti sporednu, ali za većinu onih koji ga vole i prate značajnu ulogu, a to je Kian Lawley (Rob), koji je poznatiji kao youtuber, a sada i kao glumac, koji je mnogo dobro odradio ulogu, iako je ona manje važna za radnju.
Lokacije nisu ništa specijalno, uglavnom vidimo kišoviti grad, kuće i školu, koja je na neki način u središtu svega. Naravno od ovakve tematike filma ni ne očekujemo neke zanimljive destinacije, ili enterijere koji će nam mnogo privlačiti pažnju, jer je zapravo glavni fokus na glumcima. Međutim nisam mnogo zadovoljna kvalitetom, jer, kao što možete vidjeti i po traileru i ovim priloženim fotografijama ne prikazuju se jasno boje, sve je u plavim i uglavnom tamnijim tonovima, što se može povezati sa činjenicom da jee sve što Samantha doživljava zapravo nestvarno, ali ipak mnogo loša kvaliteta, ako uzmemo u obzir da je ovo jedan od najnovijih filmova. Za kraj, zaključak, film će se najviše dopasti tinejdžerima, te isti najviše preporučujem mlađim osobama, jer ima mnogo dobru pouku.RADNJA FILMA


12. februar je još jedan u nizu dana jedne tipične tinejdžerke (Sam), sve dok se ne ispostavi da joj je on zadnji, nakon što doživi saobraćajnu nesreću sa svojim drugaricama. Nakon što se ujutro budi misli da je sve bila samo noćna mora, no nakon što shvati da se dan odvija gotovo identično kao prethodni počinje se ponovo bojati za svoj život. No, ponovo se dešava isto, zbog čega shvati da je mrtva, te da je osuđena na to da svakog dana proživljava svoj zadnji dan u životu.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO