AWAKE/ BUDAN (2007.)

Naziv filma: Awake/ Budan
Datum izlaska filma: 30.11.2007.
Redatelj: Joby Harold
Scenarist: Joby Harold
Uloge: Hayden Christensen, Jessica Alba, Terrence Howard
Radnja: Clay  dobija informaciju da su našli donatora za njegovo novo srce. On odmah odlazi tamo sa svojom novopečenom suprugom kako bi mu prijatelj izvršio operaciju. No nakon što operacija počinje Clay shvata da anestezija ne djeluje, te da on može čuti doktore i osjetiti operaciju koja se vrši. No to čak nije ni najgori dio u svemu, jer saznaje da će mu doktori dopustiti da namjerno umre.
Žanr: Krimi, triler, misterija
Trajanje: 1 h 24 min
IMDb ocjena: 6,5
Naša ocjena: 9RECENZIJA


U medicini navodno postoji fenomen ''anestezijska svjesnost'', u kojoj pacijent nakon što biva uspavan i operacija počne može čuti šta doktori govore, a još gora stvar je što može osjećati sve tokom iste. Upravo o tome snimljen je i film 2007. godine, pod nazivom ''Awake''. Film je mnogo dobro adaptiran od strane Jobya Harolda, koji je režisirao, ali i napisao scenario za film, čime je mnogima objasnio ovaj fenomen, te probudio znatiželju mnogih, osobito medicinarima. Film ima pozitivne kritike, ali ne toliko dobre ocjene kakve sam lično očekivala.
ZAPAŽANJA O FILMU

Film ''Awake'' je misteriozni triler, koji nam u početku, u uvodnom dijelu zapravo svjesno pokazuje kraj filma, te nakon toga počinje pravu priču o tome šta i kako se sve počelo dešavati. U početku imamo tipičnu radnju, bogataša, koji živi sa strogom majkom i djevojkom koju istinski voli. Kao i svi, tako i on ima prepreku u životu, a to je slabo srce. No njegov, naizgled najbolji prijatelj je odlučio obaviti operaciju njegovog srca čim dobiju donatora, iako se to dešava, operacija kreće u lošem smjeru i to namjerno. Već tada uviđamo da se mnogo toga krije iza naizgled savršene površine. Mislim da je radnja filma mnogo dobro osmišljena, a još bolje i predstavljena. Stvar koja će se većini svidjeti jeste misterija koja se proseže cijelim filmom i taman kada pomislite da neke stvari shvatate, druga scena iznenadno iskoči iza zastora, te nam ukazuje da nije kraj i da to nije sve.
Pored fantastične radnje, koja je poprilično originalna, imamo i mnogo dobre glumce, koji su sve savršeno potkrijepili i savršeno odglumili sve kako je u scenario. Posebno treba izdvojiti Jessicu Albu (Sam) koju možemo sredinom filma vidjeti u transformacijskom obliku, gdje će se zapravo pokazati njene visoke kvalitete. Naravno, tu je i glavna uloga, Hayden Christensen (Clay), koji u početku ima poprilično lagau ulogu, no njegova borba za život se tek kasnije vidi, a njegove glumačke sposobnosti se itekako uviđaju nakon što počinje operacija. Možda više auditivne sposobnosti, ali i to spada u glumu.
Ponovo bih se vratila na ovu radnju koja me je oduševila. Moram reći da volim misteriozne filmove, pogotovo ako su u pitanju neki ''medicinski'' filmovi, kakvi uglavnom budu poprilično originalni, profesionalni i zapamćeni. Upravo zbog toga, film me je podsjetio na izvanredni ''Flatliners'', koji me je radnjom djelomično podsjetio na gore pomenuti. I za kraj, treba se pomenuti da ovo nije film u kojem trebate obraćati pažnju na lokacije, niti će vam to ni u jednom momentu biti distrakcija, jer se u suštini glavni fokus stavlja samo na operacijsku salu i uopće bolnicu., što je shvatljivo, jer to i jeste bit radnje, a još jedna pozitivna stvar vezana za to, jeste što se time gledaoci potpuno fokusiraju na ključne momente, koji bi trebali razotkriti misteriju. Sve u svemu imate velike preporuke za film ukoliko ste ljubitelji trilera i misterija, te medicinskih fenomena. 
RADNJA FILMA

Clay je mladić koji je naslijedio očevo bogatstvo nakon što je on umro za Božić. Od toga, on živi s majkom, za koju je mnogo vezan, toliko da ne želi da je napusti, pa se na neki način boji njene reakcije, ako bi saznala za njegove vjeridbe s njenom asistenticom Sam. Ipak, on joj odlučuje reći, nakon čega se odmah vjenčaje sa Sam, a da vijesti budu još i bolje njegov najbolji prijatelj, doktor mu javlja da su našli donatora za njega. On i njegova brižna supruga i majka odmah dolaze u bolnicu i počinju s operacijom, uprkos nezadovoljstvu, što operaciju vrši njegov prijatelj koji nije toliki stručnjak. Odmah nakon dobivene anestezije, Clay shvata da je pri svijesti, ali da je paralizovan, te da ne može reći da osjeća i čuje sve što oni rade. Operacija nažalost polazi po zlu, a Clay shvata da su oni koji su mu se predstavljali kao drugovi zapravo patološki lažovi.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO