Home » , , , , , , , , , » A PERFECT GETAWAY/ SAVRŠENO BJEKSTVO (2009.)

A PERFECT GETAWAY/ SAVRŠENO BJEKSTVO (2009.)

Naziv filma: A Perfect Getaway/ Savršeno bjekstvo
Datum izlaska filma: 7.8.2009.
Redatelj: David Thowy
Scenarist: David Thowy
Uloge: Mila Jovović, Steve Zahn, Timothy Olyphant
Radnja: Bračni par odlazi na medeni mejsec na Havaje, no sve se pretvara u noćnu moru nakon saznanja da je moguće da su na tom području serijske ubice, koje su već ubili jedan bračni par. Od tada počinju sumnjati u sve.
Žanr: Triler, misterija
Trajanje: 1h 38 min
IMDb ocjena: 6,5
Naša ocjena: 4RECENZIJA

Film ''A Perfect Hetaway'' izašao je 2009. godine, te od tada se o istom ne priča mnogo, ali s validnim razlogom, o kojem ćemo malo kasnije. Naime recenzije i kritike za ovaj film su poprilično loše, no opet opravdano. Ipak, iznenađujuće na IMDbu ima ocjenu koja prelazi 6, što me je lično začudilo, jer film osim lokacije nema ništa adekvatno i privlačno gledaocima. Režiser i scenarist David Twohy poprilično je ''šturo'' i nelogično predstavio film, zbog čega se isti nije ni proslavio.


ZAPAŽANJA O FILMU


Iako naziv filma zvuči mnogo privlačno, te obećava neke krvave scene i horor u kojem bi se moglo uživati; isti ništa od navedenoga zapravo ne nudi. Radnja filma počinje poprilično dobro, te se odmah uviđa da je riječ o misteriji, u kojoj, naravno pokušavamo ''pogađati'' ko bi mogao biti potencijalni ubica, a na kraju se ispostavi da su to osobe na koje bismo zadnje pomislili, zapravo vjerovatno i jesmo pomislili, ali zbog nelogičnosti smo odbacili tu tvrdnju, te se na kraju šokirali saznanjima. U prvih sat vremena filma, ''primorani'' smo gledati skoro identične scene, divnih lokacija poput mora, vodopada i plaža, no scenario i odnos glumaca je poprilično oskudan, te prava akcija i misterija započinje tek pola sata pred kraj filma, kako to obično i biva.


Film mi se nije svidio zbog radnje, ali i zbog većine glumaca, koji vremenom postaju antipatični, ali i loši u svojoj glumi. Ipak, ono što gledaoce nikako ne privlači kod konkretno ovog filma (po mom mišljenju) jeste nelogičnost, koju ćete i sami primijetiti. Upravo zbog toga dobijate dojam da je scenario osmislilo dijete od 10 godina, koje bi također shvatilo da postoje određena ''pravila'' koja se moraju poštovati čak i u filmovima, iako oni pružaju potpunu slobodu izbora toga šta će sadržavati i kakvi će biti. S druge strane tu su glumci, od kojih bih izdvojila samo Timothya Olyphanta (Nicka) koji je solidno odradio ono što se od njega zahtijevalo. Pomenula bih i glumicu Kiele Sanchez (Gina), koja glumi savršenog partnera Nicku.


Sve u svemu  loš film, loša adaptacija i poprilično suhopadna gluma doveli su do propasti filma, koji je možda mogao biti mnogo bolji. Jedina pozitivna strana filma i ono što je gledaocima ''zamazalo oči'' jeste kvalitetan odabir lokacije, što djeluje privlačno i interesantno, uzevši u obzir plažu, more, vodopad, stijene, šume i zapravo sve što bi zaintrigiralo pravog avanturistu, ali i razočaralo svakog ljubitelja horora i trilera. Shodno tome, ovo je jedan od filmova koji vam ne preporučujem, no ukoliko vam i dalje izgleda privlačno možete da ga pogledate i podijelite svoja mišljenja sa mnom u komentare.


RADNJA FILMA


Mladi bračni par odlazi na medeni mjesec na Havaje, gdje odmah nailazi na par koji stopiraju. Odlučuju im pomoći,  međutim dolazi do rasprave, nakon koje ih oni ne povezu sa svojim autom. Ubrzo nakon nemilog događaja Cliff i Cydney saznaju da se desilo ubistvo para, putem kojim su i oni sami došli. Na pameti im je sumnjičavi i čudni par koji su sreli, ali i par s kojima se trenutno nalaze, odnosno Nick i Gina. No da li su zapravo njihove ideje o tome iracionalne?TRAILER


1 komentari:

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO