Home » , , , , , , , , , » THE CRUSH/ ZALJUBLJENA (1993.)

THE CRUSH/ ZALJUBLJENA (1993.)

Naziv filma: The Crush/ Zaljubljena
Datum izlaska filma: 2.4.1993.
Redatelj: Alan Shapiro
Scenarist: Alan Shapiro
Uloge: Cary Elwes, Alicia Silverstone, Jennifer Rubin
Radnja: Žurnalist koji se doseljava kao podstanar u kuću tinejdžerke i njenih roditelja, postaje ljubavna meta četrnaestogodišnjakinji.
Žanr: Triler, drama
Trajanje: 1 h 29 min
IMDb ocjena: 5,7
Naša ocjena: 6,5
RECENZIJA


Iako biste po imenu filma pretpostavili da je riječ o tipičnoj tinejdžerskoj ljubavnoj drami, morat ću vas razočarati i reći da je riječ o psihološkom trileru u kojem se osamljeni čovjek stavlja u centar pažnje jedne mentalno nestabilne tinejdžerke. Film je napisao i režisirao Alan Shapiro, koji je to poprilično ''šturo'' uradio, ne trudeći se ubaciti misteriju koja je za ovaj žanr bila neophodna. upravo zbog navedenoga gledaoci uopće nisu bili opčinjeni, a u najmanju ruku oduševljeni filmom. Zbog čega je film pesimistično opisan na raznim sajtovima koji su ga tako okarakterisali, i svrstali u niži rang, pa mu je čak i IMDb ocjena poprilično niska.


ZAPAŽANJA O FILMU


Obično su lošiji triler filmovi nastali nakon 2000.- ih godina, a svi značajniji i oni ''slavni'' nastali su u '80- im i '90.- im. Upravo to je ono što nas uvijek privlači kod nekog trilera, ili horor filma iz ovog perioda. Međutim, čak i tada u nizu originalnih i kvalitetnih filmova, pronađe se neki niskog budžetnog ranga, ili čak loše radnje, što je slučaj s navedenim filmom. Radnja filma počinje tipično kao što smo i zamišljali, a tok radnje odvija se baš onako kako možete i zamisliti, zbog čega ovaj film ne može imati pozitivne kritike, barem ne od strane onih koji su pogledali mnogo, skoro pa identičnih filmova. Uprkos veoma diskutabilnoj i suhoparnoj radnji, ni glumci nisu bili značajniji. Glavna uloga, odnosno Alicia Silverstone (Darian) je jedina koja je veoma dobro predstavila mentalnu nestabilnost Darian, koja doslovno postaje opsjednuta čovjekom, koji ne može biti njen, zbog čega se javljaju česti izljevi bijesa koje je odlično odglumila. Kada je u pitanju Cary Elwes (Nick), bit ću iskrena i priznati da sam razočarana njegovom nekvalitetnom glumom, u koju nije unio nikakve emocije, a takve glumce zaista ne podržavam, a i režiseri ih ne bi trebali praktikovati. Montaža, lokacije i sam stil oblačenja kod glumaca i u filmu govore da je ovo definitivno u stilu '90.- ih. Lokacije nisu toliko specijalne, ali ni ne iziskujemo nešto takvo od ovakve radnje. Uzevši sve u obzir, ovo je veoma labilan i loše odrađen film, kojeg ne želim preporučivati, ali bi se mogao dopasti ljubiteljima drame, sa manjom dozom trilera. Ipak, film je sitničarski predstavljen. Shodno tome, uglavnom ima loše kritike, što je veoma shvatljivo.


RADNJA FILMA


Nakon što se Nick doseljava u njenu kuću kao podstanar, četrnaestogodišnjakinja se počinje čudno ponašati, te davati znakove da joj se on sviđa. Ubrzo shvata da on nju ne voli na isti način kao ona njega, jer je razlika u godinama ogromna, zbog čega počinje praviti probleme svim djevojkama koje mu se pokušavaju približiti, pa čak i njemu samom, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO