Home » , , , , , , , , » STILL ALICE/ I DALJE ALICE (2014.)

STILL ALICE/ I DALJE ALICE (2014.)

Naziv filma:  Still Alice/ I dalje Alice
Datum izlaska filma: 20.2.2015.
Redatelj: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Scenarist: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Uloge: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart
Radnja: Profesorica lingvistike i njena porodica suočavaju se sa Alzhaimerovom bolešću koja je dijagnostificirana Alice, zbog čega postaje depresivna i počinje zaboravljati sve što joj je nekada znala.
Žanr: Drama
Trajanje: 1 h 41 min
IMDb ocjena: 7,5
Naša ocjena: 8
RECENZIJA

Film ''Still Alice'' je poprilično novi film koji je izašao početkom 2015. godine i od tada se dosta proslavio, pa i ne čudi što je dobio Oscara za najbolju žensku glumicu, što opet ne čudi jer je istu glumila Juliane Moore. Film je rekreiran iz istoimene knjige koju je napisala Lisa Genova, a scenarij su doradili Wash Westmoreland, koji je također i režiser filma. Pored njega, tu je i Richard Glatzer, koji je također mnogo doprinio u napretku filma. ZAPAŽANJA O FILMU

Gore pomenuti film je tipična drama, koja govori o ženi koja saznaje da ima rijetku, ali i genetski nasljednu neizlječivu bolest s kojom se mora suočiti. Upravo u toj ulozi glumi izvanredna Julianne Moore (Alice), koja na kvalitetan način predstavlja Alicine emocije prožete strahom, dok su se scenarist i režiser potrudili da nam prestave sve etape bolesti, pa samu Alice u početku vidimo kao samouvjerenu i veoma inteligentu ženu, a već u raspletu filma kao zaboravnu i izrazito bolenu.  Naravno ovako savršena uloga savršene glumice morala je biti nagrađena, pa i ne čudi što je dobila Oskara.


Pored nje, kao glavne uloge, tu su i drugi, kvalitetni glumci, poput Aleca Baldwina (Johna) koji glumi brižnog, zabrinutog, ali i voljenog supruga, koji u prvi plan stavlja posao i porodicu. Kao što smo i navikli vidjeti od njega, ovo je još jedna u nizu odličnih uloga, koja je na veoma dobar način predstavljena. S druge strane tu je i glumica Kristen Stewart (Lydia), koja je po mom mišljenju jedna od lošijih glumica, pa ni u ovom filmu nisam očekivala da ću je vidjeti u najboljem svijetlu, što se i nije desilo. No, to se može i zanemariti s obzirom na druge pozitivne strane filma.Pored kvalitetnih glumaca, važna je i radnja, koja najviše doprinosi tome kakav će film zapravo biti i da li će se svidjeti gledaocima. Jedno stoji, a to je da je ovo jedna tipična drama, koja će se dopasti ljubiteljima tog žanra. Naravno neophodno je reći da je radnja veoma dobro odrađena, te popraćena sa dobrim glumcima i odličnim scenama. Velika zamjerka je kraj filma, koji je poprilično neshvatljiv, a u datom momentu se doima kao da film zapravo nije završen, kao da je zapravo ostao nedorečen. Sve u svemu jedna poprilično dobra drama, sa veoma dobrom radnjom, glumcima i ono najvažnije, poukom.


RADNJA FILMA

Alice ponosno slavi 50. rođendan sa svojom porodicom i čini se da nema nikakvih problema u životu. Ona je i profesorica lingvistike, no počinje primjećivati da pojedine riječi zaboravlja, njeno psihičko zdravlje se još više pogoršava kada ode kod doktora, a on joj saopćava da ima neizlječivu Alzhaimerovu bolest zbog koje će u budućnosti i napredovanju iste mnoge stvari i ljude početi zaboravljati.


TRAILER

1 komentari:

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO