Home » , , , , , , , , , » THE READER/ ŽENA KOJOJ SAM ČITAO (2008.)

THE READER/ ŽENA KOJOJ SAM ČITAO (2008.)

Naziv filma: The Reader/ Žena kojoj sam čitao 
Datum izlaska filma: 30.1.2009. 
Redatelj: Stephen Daldry
Scenarist: David Hare, Bernhard Schlink
Uloge: Kate Winslet, Ralph Fiennes
Radnja: Nakon čudne afere sa starijom ženom i još čudnijim završetkom, Michael Berg počinje studirati kako bi postao advokat, te tada shvata da je žena sa kojom je imao aferu njemu u popunosti nepoznata i neprihvatljiva, jer ima burnu prošlost.
Zemlja: USA
Žanr: Drama, triler, romantika 
Trajanje: 2 h 4 min
IMDb ocjena: 7,6
Naša ocjena: 8

RECENZIJA


Film ''The Reader'' izašao je 2008. godine i postao je poznat djelomično, odnosno većim dijelom zbog glavne glumice, Kate, koja je (vjerujem) svima poznata. Bilo kako bilo da je film loš, tačnije da je radnja loša film ne bi dobro prošao, kao što jeste, tako da se ne mogu sve zasluge prepisati njoj. Shodno tome, pomenila bih scenariste Davida Hare i Bernharda Schlinka, koji su veoma dobro osmislili, ali i predstavili navedeni film. Zanimljiva činjenica je i da su obojica preminuli prije premijere filma, te je ovaj film djelomično posvećen njima. Tu je režiser koji i nije imao mnogo posla, ali ipak ga je neophodno pomenuti, to je Stephen Daldry.
ZAPAŽANJA O FILMU


Na preporuku poznanika odlučila sam pogledati film, jer me uvijek zaintrigiraju priče kao što je ova. Priče koje nemaju specifičan sadržaj, ali ipak dosta utječu na ljudsku psihu i razumijevanje onoga što se svakodnevno dešava u današnjem životu. Ukoliko ste pogledali, ili se odlučite pogledati film, vidjet ćete da je radnja veoma specifična, donekle možda i nejasna. Pogotovo kada je u pitanju kraj filma, koji se može gledati iz više različitih perspektiva. Bilo kako bilo film može obećati jedno, a to je zainteresovanost događajima u istom. Radnja je poprilično originalna, što se dosta cijeni kako kod gledaoca, tako i kod mnogobrojnih kritičara.Kao što sam već i napisala, veći dio popularnosti je film stekao zbog glavne glumice Kate Winslet (Hanna), koju smo mogli viđati u različitim transformacijskim oblicima, također i raznoraznim žanrovima. No, mora se pohvaliti i njena značajna uloga i u ovom filmu. Veoma dobro je odglumila nevinu, tihu, ali i pedantnu ženu, koja je ispaštala zbog svojih, ali i tuđih grijeha, a sve kako bi sačuvala svoj ugled. Pored nje u glavnim ulogama se našao i nešto mlađi glumac, David Kross (Michael iz mlađih dana), koji se savršeno uklopio u ulogu koja mu je dodijeljena. Naravno tu je i Ralph Fiennes, koji glumi Michaela iz strarijih dana i koji se manje prikazuje, ali također ima značajnu i veoma dobro odrađenu ulogu.Stvar koja je veliki minus kod ovog filma (po mom mišljenju) jeste loša kvaliteta snimke filma, mutne scene, te nejasnoća boja koja je itekako uočljiva. Također ni lokacije nisu ništa bolje, ali su svakako u skladu sa scnearijom i radnjom, pa se to može i oprostiti. I za kraj sveukupni dojam ovog filma jeste da je film jako dobar i da je jako dobro prošao kod gledaoca, što dokazuju i mnogobrojne pozitivne kritike na IMDb- u i drugim poznatim filmskim sajtovima. Film preporučujem ljubiteljima triler krimi drama. Također film nije preporučljiv za mlađu publiku jer ima poprilično neprikladnih scena. RADNJA FILMA

Michael je depresivni tinejdžer, kojeg jednog dana pronalazi žena koja mu odlučuje pomoći. U znak zahvalnosti on joj dolazi i kupuje cvijeće, te joj pomaže oko osnovnih kućanskih, više muških poslova. No već istog dana oni započinju aferu, koja se sastojala od čitanja knjiga te seksualnih potreba. Nakon nekog vremena, Hanna nestaje, a Michael pokušava nastaviti sa životom, te počinje studirati. Na studijama saznaje za slučaj žene koja je radila kao stražar u logoru i koja je činila loše stvari, a da sve bude gore ta žena je Hanna Shmitz.
TRAILER0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO