Home » , , , , , , , , , » THE BLACK DAHLIA/ CRNA DALIJA (2006.)

THE BLACK DAHLIA/ CRNA DALIJA (2006.)

Naziv filma: The Black Dahlia/ Crna Dalija
Datum izlaska filma: 15.9.2006.
Redatelj: Brian De Palma
Scenarist: Josh Friedman, James Ellroy
Uloge: Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johannson 
Radnja: Dva policajca uviđaju kako se njihov privatni i poslovni životi raspadaju u vrijeme kada počinje istraživanje smrti 'Crne Dalije'.
Zemlja: USA
Žanr: Krimi, drama, misterija
Trajanje: 2 h 1 min
IMDb ocjena: 5,6
Naša ocjena: 8,5
RECENZIJA


Film ''The Black Dahlia'', izašao je 2006. godine i snimljen je po tvarnom događaju Elizabeth Short, koja je bila poznatija kao Crna Dalija. Iako su određeni događaji, i sam lik Crne Dalije istiniti, većina radnje preuzeta je iz istoimene knjige, napisane od strane Jamesa Ellroya. Jedini pad ovog filma bio je loš režiser, Brian De Palma, čiji su filmovi poznati uglavnom zbog loše, neoriginalne ili ''ukradene'' radnje i likova. Može se reći da se De Palma nije proslavio ni ovim filmom, ali da je ovo definitivno jedan od boljih filmova, koji bi se mogao preporučiti.
ZAPAŽANJA O FILMU


Poznata priča o Elizabeth Shorth obišla je čitav svijet, pa i ne čudi što nakon mnogo godina imamo i knjigu i filmu, posvećeni upravo njoj. Iako je to jedno od najstrašnijih ubistava, važno je reći da je to i jedno od najmisterioznijih i neriješenih slučajeva u Americi. Po svemu sudeći, gledaoci, kao i kritičari žanra poput ovog, vole veliku dozu misterije i neočekivanog kraja koji bi isti mogao donijeti, što, iskreno rečeno imamo i u ovom filmu. No, nije sve tako bajno, ima mnogo propusta u ovom filmu, kao što su pretjerano uvođenje u radnju, koje traje veliki dio filma, a zanemarivanje zapleta i kraja radnje, što je zapravo i najzanimljivije kroz čitav film. Mislim da je De Palma napravio veliku grešku  fokusirajući se upravo na uvodni dio, te zaplet filma, dok vrhunac, rasplet i kraj, traju svega pola sata, iako su oni najzanimljivi. Upravo zbog navedenog, potrebna je velika pažnja za kraj filma kako bi se sve shvatilo.S druge strane još jedna greška jeste pretjerano dodavanje muzike iz '80.- ih. Iako film i jeste temeljen na radnji iz '80.- ih, smatram da je apsurdno u fokus stavljati muziku, koja je u određenim situacijama zaista suvišna i krajnje nepotrebna. Uprkos svemu tome, meni lično se radnja jako dopala, osim malih, navedenih zamjerki. Film su upotpunili i fantastični glumci, prije svega Josh Hartnett (Bucky), čija je uloga bila veoma važna kroz čitav film, ali i veoma dobra. Tu su i Hillary Swank (Madeleine) i Mia Kirshner (Elizabeth Short) koje su imale važnu ulogu. Iako se nisu često prikazivale,, pogotovo Mia (Elizabeth) bila je jedna od glavnih uloga, bez koje vjerovatno ne bi bilo ni ovog filma.Još jednom moram napomenuti da su glumci bili fantastični u svojim ulogama, te da je radnja veoma dobra, osim tog krajnjeg dijela koji je pomalo ubrzan i  koji je trebao biti duži. Naravno, kao što sam i rekla, radnja je smještena '80. ih godina, pa se režiser potrudio i omogućiti takva mjesta i lokacije, koje će izgledati zastarjelo, i u tome je poprilično uspio. Ono što je još jedan minus jesu bespotrebni efekti, kako bi gledaoci zaista imali osjećaj da je film i izašao u '80.- im godinama, ne shvatajući da na taj način gube na kvaliteti filma i na vidljivosti i čistini boja. Bilo kako bilo film ''The Black Dahlia'' je jedan veoma dobar, ali ne i kvalitetan film, sa odličnom radnjom i još boljim glumcima kojeg bih preporučila svim ljubiteljima istinitih krimi misterija.
RADNJA FILMA


Bucky i Lee, poznatiji kao Led i Vatra (u svijetu boksa) su veoma dobri prijatelji u privatnom životu, a tako postaju i u poslovnom svijetu, gdje postaju policajci, odnosno partneri. Iako imaju važan slučaj kojim se trebaju baviti Lee postaje opsjednut strašnim ubistvom mlade i zgodne djevojke, poznatije kao Black Dahlia, zbog čega ulazi u konflikt sa svojom ženom Kay, ali i najboljim prijateljem. Kako bi ga shvatio i sam Bucky počinje istraživati famozno ubistvo, te dolazi do mnogobrojnih zaključaka i dokaza.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO