SPLIT/ PODVOJEN (2017.)

Naziv filma: Split/ Podvojen
Datum izlaska filma: 20.1.2017.
Redatelj: M. Night Shyamalan
Scenarist: M. Night Shyamalan
Uloge: James McAvoy, Anya Taylor- Joy, Haley Lu Richardson
Radnja: Tri tinejdžerke su kidnapovane od strane čovjeka koji ima 23 različite ličnosti. One moraju pobjeći prije nego što se pojavi i njegova 24. ličnost, koja će biti najgora od svih.
Zemlja: USA
Žanr: Horor, triler
Trajanje: 1 h 57 min
IMDb ocjena: 7,4
Naša ocjena: 8


RECENZIJA


Film ''Split'' snimljen je 2016. godine, a u kinima je prikazan početkom ove (2017.) godine. Već za kratko vrijeme film je dobio mnogo pozitivnih kritika, a gledaoci su, uglavnom nakon pogledanog filma ostali zatečeni, ali i zadovoljni filmom, zbog čega je i više od 100 000 ljudi na IMDb- u glasalo za ovaj film, te odlučili da njegova ocjena bude 7,4. Poznavajući IMDb i njihove visoke kriterije, ovaj film ima i više nego dobru ocjenu i rejting. Režiser i scenarist filma je M. Night Shyamalan, koji je poznat po mnogobrojnim filmovima poput ''The Sixth Sense'', ''Unbreakable'' i ''Signs''. Svi navedeni filmovi imali su izuzetno kvalitetne i dobre glumce, ali i dobrog režisera, te ne čudi što su svi navedeni veoma kvalitetni.ZAPAŽANJA O FILMU


Nakon izlaska trailera za gore navedeni film, većina kritičara i ljubitelja horor žanra su željno iščekivali, nešto drugačiji film kakav se ne viđa često. Naime, radnja je veoma originalna; pored klasične horor priče o kidnapovanju, vjerovatno biste očekivali masakr i brutalnost, no u ovom filmu toga nema, barem ne na početku. Mislim da nema mnogo filmova koji govore o psihičkim bolestima, pa mi je izuzetno drago, što je u ovom filmu veoma dobro predstavljena ''boelst'' podvojene ličnosti. Smatram da je to ono što je najviše privuklo gledaoce kod ovog trailera, znam da je to ono što je, konkretno mene privuklo.Pored originalnosti i nečega što se ne viđa često, filmu je mnogo doprinio glavni glumac James McAvory (Kevin), koji olako prelazi iz jedne ličnosti u drugu. Iako se svih 8 ličnosti, koje on glumi drastično razlikuju, za njega to ne predstavlja ogromnu prepreku. Iako je Jamesova uloga fantastična, tu su i uloge djevojaka koje su očajno prestavljene, kroz oskudni scenario za njihove poprilično značajne uloge. Ni glumice se nisu pretjerano trudile prikazati emocije, poput straha koji bi svaki razuman čovjek nakon kidnapovanja imao. Trailer ostavlja dojam da je ovdje riječ o veoma kvalitetnom psihološkom trileru, međutim nakon pogledanog filma taj dojam se drastično mijenja.
Najbolji dio filma je prikazivanje 8 različitih ličnosti smještenih u jednu osobu, Kevina; dok je sve ostalo već viđeno i pomalo kliše. Postoji minimalno lokacija na kojima je sniman ovaj film, a to su, podrum u kojem je smješten veći dio scena, te ogromna kuća psihijatrice Karen. Po tome možemo zaključiti da je budžet za film bio veoma nizak, oko 10 miliona dolara, a zarada nakon izlaska istog je mnogo viša, zbog čega već možete zaključiti da je film kod publike prošao veoma dobro. Film će se najviše svidjeti ljubiteljima horora i psiholoških trilera.
RADNJA FILMATri tinejdžerke sjedaju u auto i spremne su za polazak kući, kada iznenada u njihovo auto ulazi nepoznat čovjek, koji ih kidnapuje. Bude se u klaustrofobičnoj prostoriji ne znajući šta bi im se slijedeće moglo desiti. Nakon nekog vremena shvataju da je osoba koja ih je kidnapovala, zapravo osoba koja ima više ličnosti. Počevši od devetogodišnjeg dječaka, Patricie, pa do osobe koja ih je kidnapovala. Da sve bude gore, sve ličnosti djevojkama govore kako su one sveta hrana za 24. ličnost, zvijer, koja će tek doći.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO