Home » , , , , , , , , , » PRIDE AND PREJUDICE/ PONOS I PREDRASUDE (2005.)

PRIDE AND PREJUDICE/ PONOS I PREDRASUDE (2005.)

Naziv filma: Pride and Prejudice/ Ponos i predrasude
Datum izlaska filma: 16.9.2005.
Redatelj: Joe Wright
Scenarist: Jane Austen (novela), Deborah Moggach
Uloge: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Rosamund Pike
Radnja: Elizabeth Bennet sa porodicom upoznaje slobodnog, bogatog i ponosnog gospodina Darcya. Ubrzo on shvata da se počinje zaljubljivati u nju. No, da li mogu pobijediti njihov vlastiti ponos i predrasude?
Zemlja: UK
Žanr: Romantika, drama
Trajanje: 2 h 15 min
IMDb ocjena: 7,8
Naša ocjena: 10

RECENZIJA


''Pride and Prejudice'' se prvobitno spominje kao mini serija, koja je snimljena 1980. godine, nakon čega su nastale i druge mini serije, pa samim tim i film o kojem danas pišem. Ovaj film inspirisan je istoimenom knjigom koja je napisana početkom '80.- ih od strane Jane Austen. Nakon ovog filma, koji je kod publike, pa čak i kritičara dobio velike pohvale, pa čak i Oscara i mnoge druge nagrade. Režiser filma je Joe Wright, a scenarist Deborah Moggach.ZAPAŽANJA O FILMU


Film ''Pride and Prejudice'' snimljen je prije više od deset godina, ali uprkos tome i dalje dobija pozitivne kritike od strane kritičara, a većina gledaoca ostaje zapanjena ovim filmom. Čari su u mnogo čemu, prije svega radnji, koja nije tipična ljubavna kakvu smo inače navikli viđati u ostalim filmovima, već je potpuno specifična i prilagođena uglavnom mlađima. Pored fantastične radnje, neophodno je pomenuti i modu '80. ih koja je u ovom filmu veoma dobro predtsavljena uz pomoć raskošnih haljina, do ogromnih dvoraca, ali i raskošnih, pa čak i kičastih enterijera. U filmu glume i mnoge poznate glumice i glumci, poput Donalda Sutherlanda, Rosamunde Pike i mnogih drugih. Međutim uloga koja se najviše ističe po mnogo čemu je definitivno Keira Knightley (Elizabeth) koja je između ostalog i dobila Oscara za najbolju glumicu u filmu. Rosamund Pike (Jane) je također imala odličnu ulogu, ali ju je bilo pomalo čudno vidjeti kao stidljivu djevojku, ako vidite jednu sasvim suprotnu ulogu od ove u filmu ''Gone Girl''. Još jedna simpatična uloga koja se ne zaboravlja lako je Brenda Blethyn (Gospođa Bennet) koja je ubjedljivo, po mom mišljenju imala veoma tešku ulogu, ali ju je savršeno odglumila.


Kombinacija dobrih glumaca, dobre radnje i lokacija, enterijera i eksterijera filmovima poput ovog uvijek je donosila samo pozitivne kritike i dobre nagrade, pa je tako slučaj i s ovim filmom, što uopće i ne čudi. Film je preporučljiv više mlađoj populaciji, tačnije tinejdžerima i pripadnicama ljepšeg spola, jer je riječ o romantičnoj drami. Ovo je definitivno veoma dobro napravljen film, što se i očekuje od filmova koji su inspirisani knjigama, zbog čega bi moja ocjena bila iz sveukupno zaključenog čista 10.


RADNJA FILMA


Porodica Bennet se sastoji od dva starija člana, majke i oca kojima je jedini cilj dobro i bogato udati svojih pet kćerki. Jedne večeri Elizabeth i njena sestra Jane upoznaju šutljivog gospodina Darcya, te njegovog prijatelja koji se zaljubljuje u Jane, ali ni njena osjećanja nisu ništa drugačija. Nakon nekog vremena Elizabeth saznaje da je bila izdata ona i njena sestra od strane Darcya, nakon čega ga još više zamrzi, no nakon priznavanja ljubavi, Elizabeth ne ostaje ravnodušna.


TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO