DONNIE DARKO (2001.)

Naziv filma: Donnie Darko
Datum izlaska filma: 26.10.2001.
Redatelj: Richard Kelly
Scenarist: Richard Kelly
Uloge: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell
Radnja: Nesretnog tinejdžera muči vizija čovjeka u velikom zečijem odijelu koji mu govori šta treba raditi, te ga podstiče na niz zločina.
Zemlja: USA
Žanr: Drama, triler, sci-fi
Trajanje: 2 h 14 min
IMDb ocjena: 8,1
Naša ocjena: 6RECENZIJA


Film ''Donnie Darko'' izašao je 2001. godine, te je od tada počela njegova popularnost, a iz nekog razloga gledaoci su ostajali oduševljeni. Nakon pogledanog filma mogli biste ostati oduševljeni, razočarani, a ponajviše isfrustrirani, zbog neshvatljivosti ovog filma. Pored mnogobrojnih žanrova mislim da bi bio neophodan još jedan koji bi pored 'drame' imao i specifičnost koja bi naglasila da je film jako reško shvatiti, te da je za isti potrebna potpuna koncentracija, ali zbog (po mom mišljenju) loše radnje, to je nemoguće. Ukoliko ste pogledali film ''Taxi Driver'' i svidio vam se, svidjet će vam se i ovaj, jer su dosta slični i jako teški za shvatiti, te je potrebno dubokoumno razmišljanje o psihi likova. Režiser i scenarist filma je Richard Kelly, koji nije najbolje odradio posao, kako zbog lošeg kvalitete snimka, tako i do loše obrađenih specijalnih efekata, kojih doduše, nema puno.
ZAPAŽANJA O FILMU


Skoro uvijek se ispostavi da film koji ima najbolji rejting na IMDb-u, bude film koji mi se, u rijetko kojem slučaju dopadne. Kod ovog filma mi se mnogo toga nije dopalo. Prije svega film traje duže od 2 sata, što je jako dugo, a s obzirom da se mnoge scene ponavljaju i da ima mnogo odugovlačanja, smatram da to nije bilo neophodno, te da je film sasvim dobro mogao proći i sa sat i po vremena, koliko tipični filmovi inače i traju. Slijedeća veoma loša stvar, koju će primijetiti samo iskusne filmadžije, jeste da je kvaliteta očajna. Pored nekoliko loše odrađenih specijalnih efekata, za koje možda i ne bih mnogo zamjerila, da je kvalitet dobar, međutim i kvalitet je jako loš. Sama rezolucija i boje su nečiste, mutne i tamne, što gledaocima ne dopušta potpuno uživanje u filmu.Kada je riječ o radnji, moglo bi se dosta toga reći. Prije svega neodređenost od početka do kraja, na početku vidimo scenu koja se dešava i na kraju, ali drugačije, ali opet ne dobijamo objašnjenje i poentu filma, već sami moramo razmišljati o tome šta se dešavalo prethodnih dva sata i šta je zapravo 'pisac htio reći'. Nakon pogledanog filma nisam ostala zaprepaštena, jer, da budem iskrena i očekivala sam ovakvo nešto, neočekivano, a s druge strane primitivno i pomalo apsurdno. Obično nakon filma dobijate neku poentu, ali nakon ovoga i ne baš. Iako se radnja razlikuje dosta od filma ''Taxi Driver'', moramo primijetiti kako su glavni likovi i u navedenom i u ovom filmu dosta slični; obojica su šizofreničari, obojica imaju psiholoških problema, pa tako i problema sa samim sobom.Iako je radnja nepotpuna, nedorečena i ono glavno, neshvatljiva, glumci, tačnije glumac u ovom filmu uspio je izvući sve što se od njegove uloge tražilo. Vidjeti Jake Gyllenhaala u ulozi Darka je jedino pozitivno što se moglo desiti u ovom filmu. On je u jednom trenutku glumio običnog tinejdžera, ali u drugom trenutku osobu koja ima ogromne poremećaje, koji je jednim dijelom zapravo i psihopata. Jako cijenim kada glumci glume jednu ulogu, koja od njih zahtjeva razno mijenjanje emocije, pa nam u jednom trenutku izgleda kao da zapravo glumi dvije potpuno različite ličnosti koje su u istom tijelu. Mislim da je Jake bio, zapravo jeste jedina svijetla tačka u ovom filmu. Da budem potpuno iskrena film mi se uopće nije dopao, što se moglo primijetiti i po recenziji, ali ipak sam filmu dala ocjenu 6, većim dijelom zbog dobre glumačke postave i dobrog početka filma.RADNJA FILMA


Darko je tinejdžer koji ima psiholoških problema, zbog kojih nakon nesreće koju izbjegne, počinje imati ozbiljne halucinacije Franka, čovjeka prerušenog u zečje odijelo koji mu naređuje da radi loše stvari kojih je i on sam svjestan.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO