NERVE/ NERVE (2016.)

Naziv filma: Nerve
Datum izlaska filma: 27.7.2016.
Redatelj: Henry Joost, Ariel Shulman
Scenarist: Jeanne Ryan, Jessica Sharzer
Uloge: Emma Roberts, Dave Franco, Emily Meade
Radnja: Vee, stidljiva srednjoškolka odluči se priključiti igri 'Nerve', gdje gledaoci postavljaju izazove, koji igrači izvršavaju za novac, a na tom putu joj se nađe i Ian, koji je također igrač, te oni počinju raditi kao tim.
Zemlja: USA
Žanr: Avantura, krimi, drama
Trajanje:  1 h 36 min
IMDb ocjena: 6,7
Naša ocjena: 9
Srodni filmovi: The Purge

RECENZIJA


Otkako je film ''Nerve'' izašao samo se o njemu pisalo i pričalo, da li zbog toga što je originalan, što je nov, zbog glumaca, ili pak dobre radnje? Na pitanje ne znam odgovor, ali moje mišljenje je da je zapravo sve navedeno utjecalo na popularnost filma, koja je za kratko vrijeme dostigla vrhunac i dosta pozitivnih kritika. Naime, film je snimljen po uzoru na istoimenu knjigu koju je napisala Jeanne Ryan, a u scenariju je potpomogla i Jessica Sharzer. Režiser ovog filma koji je apsolutno odradio odličan posao jeste Henry Joost, ali i Ariel Shulman.
ZAPAŽANJA O FILMU


Svake godine je sve više i više filmova koji upliću internet i probleme na istom kao osnovnu radnju o osvrt, na osnovu čega je, djelomično osmišljen i ovaj film. Kao što već možete zaključiti riječ je o internetu i o tome kako zbog društvenih mreža i određenih web stranica gubimo  potpuno privatnost. Film 'Nerve' jako dobro prikazuje početak otkrivanja privatnosti, a na posljetku zapravo vidimo šta se desi onima koji dijele svoju potpunu privatnost sa drugima preko društvenih mreža. Pored toga što bi film trebao biti veoma poučan većini tinejdžera, film sadrži i krimi akcione, ali i misteriozne scene, što omogućava potpuno uživanje u istom od početka do kraja.Kako to inače biva u igrici istina ili izazov, uvijek ima onih hrabrijih koji su spremnu uraditi sve kako bi ispunili izazov i dokazali se, ali i kukavica koje ne žele činiti izazove. U ovom filmu se glavna tematika stavlja na izazove koje ljudi u istom rade, neki se čine kao laganim, a drugi iziskuju riskiranje i vlastitog života, na što je većina pristala. Pored odlične i veoma originalne misteriozne radnje, tu su i fantastični glumci, poput Emme Robert (Vee) koja je odradila odličnu transformaciju, jer je u početku vidimo kao sramežljivu dobricu, a već kako se radnja raspliće vidimo da je ona sprema prihvatit sve izazove i rizike, ne stideći se uopšte. Dave Franco (Ian) je također odradio odličnu glavnu mušku ulogu, gdje se predstavio u različitim oblicima igrača koji je bio u igri 'Nerve'.Kao što sam i u početku recenzije pohvalila režisera morat ću to učiniti opet. Mislim da je odrađen jako dobar posao, koji je bio poprilično težak, jer ima dosta 'akcionih' scena, koje vjerovatno nije bilo lako snimiti i organizovati, ali to režisera nije spriječilo da napravi fantastičan film, koji će se (vjerujem) mnogima svidjeti. Postoji i nekoliko 'specijalnih efekata', ako ih uopće mogu nazvati takvima, ali čak i oni su fantastično odrađeni, i sve scene izgledaju poprilično realno, iako, naravno nisu. Primjećujete da sam ovaj film dosta nahvalila, jer se meni lično dopada, a i ne dajem ocjenu 10 filmovima tek tako, to samo znači da je ispunio kompletno sva moja očekivanja i znači da nemam apsolutno nijednu zamjerku, a to bi bio upravo ovaj film. Mislim da će se film najviše svidjeti ljubiteljima krimi misterioznih drama, sa malim nagovještajem romantike i uglavnom tinejdžerima, više nego starijima.RADNJA FILMA


Vee je sramežljiva srednjoškolka, koja ima poprilično ludo društvo, među kojima spada i Sydney, koja se učlanila u internet igru Nerve, u kojoj joj gledaoci postavljaju izazove, a ona i mnoštvo drugih igrača prihvataju izazove, te zarađuju od istih, a ukoliko ih ne izvrše s njihovog računa se oduzima sav novac. Kako bi preuzela rizik, Vee odlučuje postati novi igrač, gdje joj već prvi zadatak bude ekstreman i zbog kojeg upoznaje Iana, ali nije sve tako lako kako se čini, jer sa manjim brojem igrača igra postaje komplikovanija i opasnija.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO