MEMENTO (2000.)

Naziv filma: Memento
Datum izlaska filma: 25.5.2001.
Redatelj: Christopher Nolan
Scenarist: Christopher Nolan, Jonathan Molan
Uloge: Guy Pearce, Carrie- Anne Moss,, Joe Pantoliano
Radnja: Film prati Leonarda, čovjeka željnog osvete, koji želi pronaći i ubiti ubicu svoje žene, a sve to mu otežava Alzheimerova bolest koju ima.
Zemlja: USA
Žanr: Triler, misterija
Trajanje: 1 h 53 min
IMDb ocjena: 8,5
Naša ocjena: 6,5RECENZIJA


Kad god pogledam dobru IMDb ocjenu nekog filma, to mi uglavnom daje do znanja da je film dobar, ali i star, no, skoro uvijek mi se desi da mi se takvi filmovi uopće ne dopadnu, dok oni s manjom ocjenom budu veoma dobri. Mislim da tajna leži u tome što stariji filmovi na svim web stranicama imaju veće privilegije zbog originalnosti i zbog toga što su kultni. Danas sam pogledala film ''Memento'', psihološki i misteriozni triler, koji će vas duboko natjerati na razmišljane. Izašao 2000. godine, pa ga slobodno možemo smatrati kultnim filmovi, koji svi hvale i vole, zbog čega mu je IMDb ocjena jako visoka, a i ovaj film je mnogo zaradio, mnogo više nego što je uloženo za sam film. Režiser i scenarist filma je Christopher Nolan koji je poznatiji i po drugim filmovima, koji su veoma uspješni.ZAPAŽANJA O FILMU


Film ''Memento'' se definitivno može svrstati u onu grupu filmova koje morate pogledati više od jednom, ne zato što je dobar, više zato što je neshvatljiv i što od gledaoca traži potpunu pažnju i koncentraciju. Radnja filma nije hronološki poredana, što gledaoce dovodi do konfuzije. Dakle, na početku vidimo šta se dešava na kraju, a kroz film vidimo ponešto iz daleke prošlosti, nešto iz bliske prošlosti, nešto što se desilo jučer, nešto što se desilo prije par dana i slično. Iskreno ovakav redoslijed prikazivanja filma mi se ne dopada, istina je da samim tim radnja dosta napetija i misterioznija, ali većina gledaoca nakon pogledanog filma ne shvati šra se zapravo desilo, upravo zbog veoma čudnog reda prikazivanja scena. Još jedna stvar koja mi je jako zasmetala jeste da ima dosta nepovezanih događaja od početka do kraja filma, kao što je npr Natalie, čiju potpunu ličnosti nismo uvidjeli ni na kraju filma.Ono što je, vjerujem, i ljubiteljima ovog filma zasmetalo jeste što se dosta scena u filmu ponavlja, npr. scena pričanja ne telefon, ili scena buđenja u hotelu i konstantno ista konverzacija, bolje rečeno monolog koji glavni lik vodi. Mislim da nije bilo potrebe za tim. Kada sam već pomenula glavnog glumca Guy Pearcera (Leonardo), moram pomenuti da je ovo bila jedna od njegovih najvećih i najuspješnijih uloga ikada, te da ju je savršeno predstavio. Pored njega tu je i šarmantni gospodin Teddy, kojeg u filmu glumi Joe Pantoliano, koji je također bio veoma važna uloga u filmu, a i uloga koja je jako dobro predstavljena od strane Joea.


Specijalnih efekata nema, niti ih očekujemo od psiholškog trilera, kao ni dobrih lokacija, koje nisu zapravo ni predviđene za radnju, time još jednom zaključujemo da su režiser i scenarist punu pažnju posvetili zapetljanoj radnji, koju je poprilično teško shvatiti. Možda ovaj film nema toliko jaku pouku, ali ćete definitivno dugo razmišljati o njemu i pokušati shvatiti kraj, kao i postupke likova koje je poprilično teško okarakterisati. Sve u svemu ovaj film bi se mogao dopasti ljubiteljima trilera i misterije. Moja ocjena za film je 6,5.
RADNJA FILMA


Leondardo je čovjek koji je u potrazi za ubicom koji je ubio njegovu ženu i pored toga što je njoj oduzeo život, Leonardu je oduzeo pamćenje, zbog čega se on ne sjeća ničega poslije nesreće. No, kako je uporan u potrazi za ubicom i osvetom on posjeduje mnoge tetovaže, fotografije i dokumente koje ga iz dana u dan odvode bliže ka ubici.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO