Home » , , , , , , , , , » I SPIT ON YOUR GRAVE/ PLJUNEM TI NA GROB (2010.)

I SPIT ON YOUR GRAVE/ PLJUNEM TI NA GROB (2010.)

Naziv filma: I Spit On Your Grave/ Pljune ti na grob
Datum izlaska filma: 20.1.2011.
Redatelj: Steven R. Monroe
Scenarist: Adam Rockoff, Meir Zarchi
Uloge: Sarah Butler, Jeff Branson, Andrew Howard
Radnja: Spisateljica odlučuje otići u kolibu usred šume kako bi se usredotočila na pisanje knjige, međutim zamjerila se seljacima na pumpi, koji joj se odlučuju osvetiti.
Zemlja: USA
Žanr: Horor, triler
Trajanje: 1 h 48 min
IMDb ocjena: 6,3
Naša ocjena: 5


RECENZIJA


Film ''I Spit On Your Grave'', snimljen je 2010. godine, a izašao je početkom 2011. Za divno čudo, film je za kratko vrijeme osvojio kina i mnogo zaradio. Zbog čega je ubrzo snimljen i drugi dio, ali s drugim glumcima. Nakon tog lošeg nastavka, koji se i nije najbolje proslavio, snimljen je i 3. dio filma sa prvobitnim glumcima iz ovog (prvog dijela), što je pomalo čudno, ali ni 3. dio nije bio toliko uspješan. Scenaristi filma Adam Rockoff i Meir Zarchi odlučili su napraviti rimejk  istoimenog filma koji je snimljen 1978. godine, to su uradili veoma dobro, te je rimejk poznatiji i bolji čak i od rimejka, barem tako tvrde kritičari. Morao pomenuti i režisera Stevena Monroea, koji je svoj posao mogao i trebao bolje odraditi.
ZAPAŽANJA O FILMU


Nakon dugog razmišljanja da li napisati recenziju za gore navedeni film, ipak odlučih da vam napišem i kažem vam moje lično mišljenje vezano za ovaj film. Po mojoj niskoj ocjeni (5), možete zaključiti da ovim filmom nisam zadovoljna uopće. Počet ću od početka, radnja ovog filma predugo traje. Iako su zapravo svega tri scene ključne, dolazak djevojke u kolibu, njeno mučenje i silovanje, te njena osveta. Pomislili biste da film traje možda nekih sat vremena, ali predugo vremena su se scenaristi i režiser fokusirali na stvari koje gledaocima i nisu toliko važne, te onaj ključni i najvažniji dijelovi, kao što su djevojčina osveta, traju svega 20 minuta, maksimalno pola sata.Kroz ovaj film vidimo sadističke muškarce, koji su željni seksualnih potreba, psihičkog, ali i fizičog maltretiranja, te je zbog toga ovaj film ispunjen raznim ''teškim'', odnosno brutalnim scenama, koji ne mogu podnijeti svi, pogotovo oni sa slabim želucem, te s toga takvim osobama ovaj film ne bih niti preporučila. Nakon silovanja pomišljate da je brutalnosti kraj, ali zapravo tu je tek početak, jer tada dolazi slatka osveta, koja će vas još više zgroziti, ali zbog početne brutalnosti u filmu suosjećat ćete se s glavnom ulogom, te u potpunosti opravdati njene postupke. Inače Sarah Butler (Jennifer) glumila je glavnu ulogu, djevojku koja je brutalno mučena i poražena, a s druge strane odlučnu djevojku koja se želi osvetiti. Vide se jasne razlike između njene prvobitne uloge, nevine djevojke i one druge koja je spremna uraditi sve kako bi se osjećala bolje i samim tim ju želim pohvaliti, jer uradila veoma dobar posao.Jeff Branson (Johnny) je glumio seljaka koji je želio Jennifer i mora se priznati i da je njegova uloga u ovom filmu dosta značajna i jako dobro odrađena. Ipak, po mom mišljenju najbolju ulogu u filmu iznio je Chad Lindberg (Matthew) koji je glumio psihički bolesnog, tačnije ludog mladića, te je njegova uloga, po mom mišljenju u ovom filmu bila najbolja. Kada je u pitanju kvaliteta ovog filma, snimka i fotografija, moram priznati da je sve urađeno jako loše. Pored toga što snimak ima zeleni podton, kao da je snimano sa najlošijom kamerom, u većini scena možemo vidjeti mrdanje kamere, koje će svim kritičarima zapasti u oko i smetati. Da sumiram ovaj film, radnja mi se uopće nije svidjela, kao ni pretjerane brutalne i seksualne scene, glumci su bili poprilično dobri, lokacija također, ali je čak i ona pokvarena lošom kvalitetom. Moram priznati da je ovo jedan od filmova koji se nalazi na mojoj ''crnoj listi'' filmova. Film će se svidjeti više odraslima, (a i nije preporučen mlađima) ljubiteljima horora i ogromne brutalnosti u istima.

RADNJA FILMA


Jennifer je mlada spisateljica, koja odluči unajmiti kolibu u šumi, kako bi se odmorila od svih i dobila inspiraciju za novu knjigu. Prije dolaska do kolibe, ona odlazi do benzinske pumpe gdje upoznaje grupu muškaraca, kojima se zamjeri. Oni je odlučuju iznenadno posjetiti, provalivši u njenu kolibu. Jennifer ih moli da odu, no oni to ne žele, pa im ona uspijeva nekako pobjeći. Trčeći kroz šumu nailazi na policajca i konačno pomisli da je spašena, međutim on ju odvodi u kolibu i počinje psihički maltretirati skupa sa ostalim muškarcima, a nakon toga i silovati. Sve što joj preostaje jeste da im se osveti.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO