HUNGER/ GLAD (2008.)

Naziv filma: Hunger/ Glad
Datum izlaska filma: 31.10.2008. 
Redatelj: Steve McQueen
Scenarist: Enda Walsh, Steve McQueen
Uloge: Michael Fassbender, Liam Cunngham
Radnja: Iraski zatvorenik Bobby Sands, skupa sa ostalim zatvorenicima odlučuje štrajkati glađu kako bi dobili određena ljudska prava, koja zaslužuju.
Zemlja: USA
Žanr: Drama,biografija
Trajanje: 1 h 36 min
IMDb ocjena: 7,6
Naša ocjena: 5
Srodni filmovi: The Experiment, Escape Plan


RECENZIJA


Film ''Hunger'', nastao je po uzoru na nekadašnje britanske zatvore, ali i kao biografski prikaz Bobbya Sandsa, koji je bio pripadnik IRA-e koji se teretio za manje prekršaje, jer su u njegovoj kući pronađena 4 pištolja, zbog čega je osuđen i dobio je 5 godina zatvora, a nakon povratka kući i par godina kasnije ponovo je osuđen za ilegalno posjedovanje oružja i bježanja od policije na 14 godina. U zatvoru on, kao i ostali bili su tretirani kao najveće ubice i kriminalci, zbog čega je Bobby otpočeo štrajk glađu, u kojoj su mu se pridružili i ostali zatvorenici, sve to kako bi dobili određena prava i kako bi bili prozvani političkim zatvorenici, a ne kriminalci. Ovaj film režisirao je i napisao engleski režiser Steve McQueen, kojem je u scenariju pomogla i Enda Walsh. ZAPAŽANJA O FILMU


Psihološka drama, inspirisana istinitim događajem iz 1980.- ih godina koja su se dešavala u Velikoj Britaniji u većini zatvora. Iako naslov, trailer, pa i činjenica da je film istinit djeluje jako privlačno i zanimljivo, bit ću iskrena i reći da to i nije baš tako. Naime, radnje u filmu skoro pa i nema, film počinje jako čudno, te kroz film sami morate shvatiti šta je bit filma i zašto se zatvorenici ponašaju čudno, a zašto su policajci prema njima agresivni. Da ne pominjem da sam zapamtila samo tri scene u kojima je vođena konverzacija, to je na početna scena gdje policajci pričaju, druga scena je također na početku filma, gdje pričaju dva zatvorenika, Davey i Gerry, te na sredini filma gdje Bobby priča s popom i konačno počinjemo imati sliku o filmu i o tome o čemu se tu zapravo radi.Pored neshvatljive radnje, neophodno je napomenuti da je ovaj film jako težak za gledati, sadrži mnoge brutalne, sadističke i gadne, ali i tužne scene, koje definitivno neće svima prijati. Iako je radnja, tačnije scenario jako oskudan, to ne znači da nema dobrih glumaca, baš suprotno. Michael Fassbender (Bobby) našao se u glavnoj ulozi i definitivno nisu mogli naći boljeg glumca za to. On nam je poznat i po mnogobrojnim drugim filmovima, pa i ne čudi što je nakon dugogodišnjeg iskustva i ovu ulogu uspio prenijeti baš kako treba. Kao što sam i rekla konverzacija nije prisutna, ali njegovi pokreti i gestikulacija u određenim momentima i trenucima nam tačno govori osjećaje i stanje u kojem se Bobby nalazi, ako pogledate film moći ćete to i sami primijetiti. Druge glumce ne bih pominjala, jer nisu istaknuti, jer je samo jedna uloga istaknuta, a to je upravo ova.


Pomenula bih i lokaciju, u ovom slučaju enterijer gdje je smješten čitav film, a to je neobični zatvor, čije ćelije podsjećaju na podrum, te mala bolnica koja je smještena u istom. Već po tome možemo zaključiti da je budžet za film oskudan, ali ni ne očekuje se ništa veliko, jer je radnja ta koja nalaže da bude tako kakvo je. S druge strane ni snimatelji nisu odradili težak posao, pa je i kvaliteta snimke filma poprilično loša, jer je sve tamno. I da, znam da to treba biti tako, jer je riječ o zatvoru, ali da se jedva primijete i lica zatvorenika, to mi je nečuveno i to je prosto odraz da je ovaj film loše snimljen. U suštini nije film kojim sam zadovoljna, što govori i moja ocjena, pa je ovo film koji možete preskočiti, ali ako ipak volite zatvorske, djelomično i historijske filmove, psihološke drame koje su istinite onda vam se možda film i dopadne.
RADNJA FILMA


Bobby je aktivirst IRA-e, koji se skupa sa pojedinim zatvorenicima počinje buniti zatvorskim tretmanu koji imaju. Ono što zatvorenici žele jeste da ih se ne tretira kao kriminalce, te da ne nose te uniforme, već da budu priznati kao politički zatvorenici, zbog čega Bobby i ostali zatvorenici započinju štrajk glađu.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO