MEAN GIRLS/ OPASNE DJEVOJKE (2004.)

Naziv filma: Mean Girls/ Opasne djevojke
Datum izlaska filma: 30.4.2004.
Redatelj: Mark Waters
Scenarist: Rosalind Wiseman, Tina Fey
Uloge: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Jonathan Bennett
Radnja: Cady Heron je nova učenica, koja je se školovala od kuće, a sada kreće u srednju školu sa ostalim učenicima, gdje odmah vidi ''Plastične'', grupu od tri djevojke u koje se i sama priključuje.
Zemlja: USA
Žanr: Komedija
Trajanje: 1 h 37 min
IMDb ocjena: 7
Naša ocjena: 9


RECENZIJA


Zabavna tinejdžerska drama, poznatija kao ''Mean Girls'' izašla je još 2004. godine i već tada postala prava senzacija, što je i danas nakon dvanaest godina. S obzirom da je jako dobro prošao, neki su došli na ideju da snime i drugi dio pod nazivom ''Mean Girls 2'', misleći da će i on dobro proći, no to se nije desilo. Režiser ovog filma je Mark Waters, a scenarist Rosalind Wiseman i Tina Fey. Ovaj film pokupio je pozitivnih kritika, pa je čak i danas dosta poznat i rado viđen na raznim sajtovima, a sve njegove recenzije su uglavnom napisane u pozitivnom smislu, a i sama IMDb ocjena mu je 7, uzevši u obzir 250 000 ljudi koji je glasalo, to je veoma dobra ocjena.ZAPAŽANJA O FILMUTinejdžerski filmovi, naizgled tako obični, no opet puni drame oko tinejdžera, škole, svađanja, prijateljstva, ali i ljubomore. Upravo sve navedeno sadrži i ovaj film. Iako su ovakvi filmovi dosta gledani od strane mlađe publike, ne možemo reći da su toliko dobri i pozitivno ocjenjeni, ali to ne možemo reći i za ovaj. Naime, radnja nije toliko specijalna ili originalna, ali izvanredni glumci su se pobrinuli da ovaj film bude odličan u svakom smislu. 
Glavna uloga je Lindsay Lohan (Cady), koja je poznata i po ulozi ''The Parent Trap'', iako poprilično mlada može se reći da je jako dobra glumica. U ulogama su i izvanredna Amanda Seyfried (Karen), koju smo dosad mogli vidjeti u svim mogućim žanrovima, shvativši da je u svakom žanru briljantna, pa tako i ovdje. Glumila je ne toliko inteligentnu djevojku koja uglavnom sluša naređenja drugih i može se reći da je u toj ulozi bila veoma dobra. I, naravno, moramo pomenuti glavnu negativnu ulogu koju je glumila Rachel McAdams (Regina), koja je poznatija po romantičnim filmovima i opet odlična glumica koja je odlučila posuditi ulogu za glavnu negativnu ulogu, koju je odlično odglumila.Smatram da, pored dobre radnje i glumaca, film mora imati i neke druge, dobre kvalitete kako bi dostigao vrhunac. Kod ovog filma su to komične scene, grimase i izjave glumaca koje ćete, vjerovatno dugo pamtiti. Svidjela mi se i poenta ovog filma, koja mladima daje do znanja da ne treba biti hejter i da smo svi na neki način ravnopravni, barem kada je škola u pitanju, te da bismo se svi trebali družiti i ne ismijavati druge. Upravo zbog toga ovaj film smatram tinejdžerskom komedijom, koja će se svidjeti upravo tom uzrastu. Moja ocjena za film je 9.


RADNJA FILMA

Cady Heron je nova djevojka u srednjoj školi, dok se prije školovala od kuće. Već na početku upoznaje djevojku i dečka koji joj objašnjavaju kakve su koje djevojke, među kojima pominju ''Plastične djevojke'', koje sadrže glavnu djevojku koju svi vole i koja je lider, te dvije koje su tu, uz nju. Međutim, sama Cady se počinje družiti s njima, ali kada shvata da jedna od ''Plastičnih'', Regina ne dopušta da bude sa Aaronom, njenim bivšim dečkom, Cady sa svojom prijateljicom i prijateljem smisli opaki plan kako da joj se osveti.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO