ELF/ VILENJAK (2003.)

Naziv filma: Elf/ Vilenjak
Datum izlaska filma: 7.10.2003.
Redatelj: Jon Favreau
Scenarist: David Barenbaum
Uloge: James Cann, Will Ferrell, Bob Newhart
Radnja: Djed mraz sasvim slučajno na sjeverni pol dovodi malog dječaka, koji se slučajno našao među igračkama. Oni ga odluče odgojiti kao vilenjaka, no nakon 30 godina saopštavaju mu da on nije vilenjak, zbog čega on odluči pronaći svog oca, gdje nastanu razne zavrzlame.
Zemlja: USA
Žanr: Komedija, fantazija, obiteljski
Trajanje: 1 h 37 min
IMDb ocjena: 6,9
Naša ocjena: 9


RECENZIJA

Jedan od svima omiljenih novogodišnjih i Božićnih filmova, pored ''Home Alone'', jeste i porodični film ''Elf'', koji pored toga što zasmijava publiku, obara rekorde u gledanju svake godine. Osmišljen je kao dječji, tačnije porodični praznični film, kojeg je osmislio David Berenbaum, koji je osmislio priču i napisao scenario. Film je režisirao Jon Favreau, koji je također odrdio odličan posao, počevši od specijalnih efekta, pa do odlične atmosfere koja je prisutna tokom filma. Smara se da je budžet za ovaj film bio poprilčno velik, ali, s druge strane film je još više i zaradio.ZAPAŽANJA O FILMU

Po obećanju, ovo je već treća sedmica gdje preporučujem neke od novogodišnjih i Božićnih filmova, a odlučih da za danas taj film bude, svima poznati ''Elf''. Da budem iskrena već dugo ga želim pogledati, ali tek danas je došao red na njega i mogu reći da mi se kod ovog filma mnogo toga svidjelo. Naravno, prvo i najvažnije jeste dobra radnja, ali kod ovakvih filmova i ambijent, ogromne okićene jelke, stanovi, pokloni, a u ovom filmu toga ima mnogo, možda čak i previše, ali, kao što sam već i poemnula smatram da je to veoma bitno za ovakav, specifičan tip filmova.Sviđa mi se jako dobro odabran ''tim'' glumaca. Među kojima se, u glavnoj ulozi našao Will Ferrell (Baddy), smatram da niko bolje ne bi mogao odglumiti dvometražnog tridesetogodišnjeg vilenjaka, koji je zapravo u duši još uvijek dijete. Njegovi dječji postupci će vas nasmijati, a Willove glumačke sposobnosti oduševiti. James Cann (Walter) glumi Baddyevog oca, koji je pomalo strog i zao, međutim od James Canna smo samo najbolje i mogli očekivati, a to smo baš i dobili. Vjerujem da vam je svima poznatiji iz filma ''Goodfather''.Jedina zamjerka ovom filmu jeste loša kvaliteta, barem ja nisam mogla pronaći film sa dobrom kvalitetom, ali sve ostalo je bilo veoma dobro, počevši od zanimljive i simpatične radnje, do glumaca i odlične Božićne atmosfere koju ovaj film pruža. Mislim da će se film dopasti ljubiteljima fantazije pomiješane sa komedijom, naravno. Međutim najviše mlađim uzrastima, jer ovo i jeste predviđen kao dječji film. Moja ocjena je 9.


RADNJA FILMA

Djed mraz dolazi u sirotište gdje ostavlja poklone za djecu bez roditelja. Kada se vraća na sjeverni pol, iz vreće sa poklonima izađe dijete od svega par mjeseci. Vilenjaci i djed mraz odluče da ga odgoje kao vilenjaka, ali nakon 30 godina shvati da je drugačiji, te mu i vilenjaci priznaju da je on zapravo čovjek, a da je u sirotištu bio, jer mu je majka umrla, a otac čak nije ni znao za njega. Saznavši šokantne novosti, Buddy odlazi u New York kako bi pronašao svog oca, ali ono što je čudno jeste što se on ponaša kao vilenjak, što je svima u gradu čudno, pa i njegovom novopečenom ocu.
TRAILER 

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO