Home » , , , , , , , , , » DIVERGENT/ RAZLIČITA (2014.)

DIVERGENT/ RAZLIČITA (2014.)

Naziv filma: Divergent/ Različita
Datum izlaska filma: 21.3.2014.
Redatelj: Neil Burger
Scenarist: Evan Daugherty, Vanessa Taylor
Uloge: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet
Radnja: U svijetu u koji je podijeljen frakcijom, Tris shvata da je 'različita', međutim, uprkos tome ona mora odlučiti u kojoj frakciji će biti, a ona odlučuje da bude 'neustrašiva', ali kada iz njene, i ostalih frakcija počinju uočavati njene vrline odluče ju smaknuti kao i svakog 'različitog' koji im se nađe na putu.
Zemlja: USA
Žanr: Avantura, misterija, sci-fi
Trajanje: 2 h 19 min
IMDb ocjena: 6,7
Naša ocjena: 8
RECENZIJA


Film ''Divergent'' izašao je 2014. godine, te je inspirisan istoimenom knjigom, odnosno triologijom koju je napisala Veronica Roth. Samim tim ne čudi što je i ovaj film dobio još dva nastavka poznatiji pod nazivom ''Insurgent'' 2015. i ''Allegiant'' 2016. Film je izazvao veliku pažnju gledaoca i uglavnom mlađe populacije koja je bila oduševljena filmom, naravno tu su i oni stariji, koji će se složiti sa mnom da je ovo jedna tipična akciono- avanturistička misterija, možda ne toliko misterija. Sve u svemu film je dosta zaradio, međutim njegovi nastavci nisu najbolje proslavljeni.


ZAPAŽANJA O FILMUMnogobrojni avanturistički i uglavnom akcioni filmovi poput ''The Hunger Games'', ''The Maze Runner'', ''The Lord of the Ring''(i mnogi drugi)su bili jedni od boljih filmova, nakon kojih su došli mnogi slični filmovi, sa sličnom tematikom, međutim, nisu uspjeli nadmašiti upravo neke od navedenih filmova, ali i neke kultne filmove. Sve u svemu, navikli smo viđati ovakve filmove pogotovo u posljednjih par godina, ista stvar je i sa filmom 'Divergent', u kojem je glavni cilj preživjeti i bježati.


Što se tiče glumaca, u glavnim ulogama se između ostalih našla i Shailene Woodley (Beatris), poznatija i po ulozi u filmu ''The Fault In Our Stars''. Pokazala se kao veoma dobra, pa čak i iskusna glumica, iako to ona, zapravo nije. Theo James (Four) je glavna muška uloga, koji je odlično odglumio strogog, odlučnog, ali i hrabrog vodiča i kao pravog neustrašivog muškarca. Tu su i mnogobrojne druge uloge koje su samo za pohvalu. Kada je u pitanju radnja, kao što sam i napisala nisam u potpunosti zadivljena originalnošću, jer je ovo sve već viđeno, međutim film nije toliko loš.


Kvalitete filma, odnosno snimka je odlična. Film također sadrži mnogobrojne specijalne efekte koji su jako dobro urađeni, pa se ni ne vidi realnost svega, jer su se režiser i scenarist jako dobro potrudili da sve ispadne dobro. moram biti iskrena i priznati da su samo djelomično uspjeli u tome. Postoje mnogobrojni višci u filmu, iako je predstavljen kao avanturistička akcija, svi koji su pogledali film su svjedoci pretjerane ljubavne drame i polemike koja se vodi kroz film, ne znam da li bi se to moglo dopasti muškoj publici, ali opet pogledajte film i sami procijenite kakav je on za vas.


RADNJA FILMA


Beatris živi sa bratom i roditeljima, u svijetu u kojem se sa određenim godinama mlađe osobe moraju odabrati određenu fazu koje su podijeljene na miroljubive, neustrašive, nesebični, učeni (iskreni) i iskreni. Međutim i posebna vrsta zvana drugačiji, u kojoj je nemoguće preživjeti, upravo zato što su drugačiji. Tris saznaje da je baš ona drugačija, te odlučuje biti 'neustrašiva', gdje upoznaje Foura, koji joj pomaže da preživi.
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO