Home » , , , , , , , , » BAD SANTA/ ZLOČESTI DJED MRAZ (2003.)

BAD SANTA/ ZLOČESTI DJED MRAZ (2003.)

Naziv filma: Bad Santa/ Zločesti djed mraz
Datum izlaska filma: 26.11.2003.
Redatelj: Terry Zwigoff
Scenarist: Glenn Ficarra, John Requa
Uloge: Billy Bob Thornton, Bernie Mac, Lauren Graham
Radnja: Willie je propali čovjek koji svake godine pred Božić radi kao djed mraz, međutim ima i malog pomoćnika, koji glumi patuljka. Njihov glavni cilj svake godine jeste opljačkati tržni centar u kome rade i proći nekažnjeno, a to im uvijek i uspijeva. 
Zemlja: USA
Žanr: Komedija, kriminalistički
Trajanje: 1 h 33 min
IMDb ocjena: 7,1
Naša ocjena: 8
RECENZIJA


Kako se bliže praznici i kako smo već u decembru, mislim da je došlo vrijeme za filmove, pogotovo praznične filmove, kakav je i ovaj danas koji ću recenzirati. Naime, mislim da ste već svi čuli ili pogledali film ''Bad Santa'', koji je izašao još 2003. godine, međutim uprkos njegovoj starosti svake godine je rado ponovo gledan među publikom u ovo doba godine. Film je režisirao Terry Zwigoff, a scenaristi su Glenn Ficarra i John Requa. Postoje samo nagađanja koliko je budžet ovog filma, ali  ono u što sam sigurna jeste da budžet nije veći od zarađenog novca, jer je film dosta popularan i od strane publike i od strane kritičara.
NAŠE MIŠLJENJE


Postoje mnogobrojni Božićni filmovi, koje svi volimo gledati, neki nas podsjećaju na djetinjstvo, a neke gledamo i kada odrastemo, postoji mnogo takvih, pored onog najpoznatijeg, ''Home Alone'', između ostalih tu je i ''Bad Santa'', koji se za nijansu razlikuje od drugih prazničnih filmova, zbog nekoliko stavki. Zapravo i sam naziv filma nam govori nešto više o filmu, iako biste na prvu očekivali neki porodični božićni film, moram priznati da to baš i ne treba da očekujete od ovog filma. Prije bih rekla da je ovo praznični film, namijenjen više odraslima, zbog nepogodnih scena i mnogo psovanja, što se zapravo i očekuje od jedne komedije, ali i ne toliko od praznične koju zamišljamo kao film za čitavu porodicu.Većina glumaca u filmu odradili su odličnu ulogu, počevši od glavne uloge, Billy Boba Thorntona (Willie) koji je glumio djed mraza, no ne onog uobičajnog, već potpuno suprotnog, djeda mraza koji voli psovati i piti. Kroz film uživamo i smijemo se njegovoj ulozi koju je odlično odradio. Tony Cox (Marcus) je patuljak koji i nije imao tešku ulogu, ako uzmemo u obzir da mu je jedini posao bio paziti na Williea i psovati. Sve u svemu mogu zaključiti da je sastav glumaca za ovaj film bio poprilično dobar.


Čak je i kvaliteta filma poprilično dobra, što možda i ne bismo očekivali od filma koji je snimljen prije trinaest godina, ambijent je zapravo i najvažniji, barem kada su u pitanju ovakvi filmovi, a konkretno u ovom filmu toga ne nedostaje, te je sve pomno osmišljeno. Zapravo, jako mi se dopala ideja za ovaj film, koji je napravljen pomalo suprotno od prazničnih filmova kakve inače viđamo, ali mislim da je to sasvim dobro, jer su nam ponekad neophodni pomalo drugačiji filmovi. Moja ocjena za film je 8.RADNJA FILMA


Willie i njegov mali partner Marcus svake godine rade kao djed mraz i pomoćnik patuljak. Iako im je život težak, Willievo opijanje još više otežava njihov posao, jer često dobijaju prijetnje od roditelja, zato što Willie psuje djeci i ponaša se neprikladno. Međutim, oni rade u tržnom centru samo s jednim ciljem, a to je da ih na kraju mogu opljačkati i proći nekažnjeno, što su naumili i ove godine, no sve to otežava Willieova ljubavnica, dječak kojeg upoznaje, ali i njegovo stanje u kojem se nalazi.
TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO