Home » , , , , , , , , , » THE NUMBER 23/ BROJ 23 (2007.)

THE NUMBER 23/ BROJ 23 (2007.)

Naziv filma: The Number 23/ Broj 23
Datum izlaska filma: 23.2.2007.
Redatelj: Joel Schumacher
Scenarist: Fernley Phillips
Uloge: Jim Carrey, Virginia Madsen, Logan Lerman
Radnja: Walter postaje opsjednut knjigom koju je dobio od svoje žene, te je ubijeđen da je knjiga napisana o njemu, međutim postoje neki čudni propusti.
Zemlja: USA
Žanr: Misterija, triler
Trajanje: 1 h 41 min
IMDb ocjena: 6,4
Naša ocjena: 9


RECENZIJA

Nakon mnogobrojnih filmova o mitovima, 2007. snimljen je film, prema mitu o broju 23. Ne znam da li ste čuli za taj mit, ili činjenicu, ali na internetu možete pronaći dosta toga o ovome broju. Naime, sve nesreće povezane su sa ovim brojem, ali, kažem, ukoliko vas zanima možete detaljnije istražiti na internetu. Dakle, nijedan film prije ovog, nije bio snimljen, a da je vezan za gore napomenuti mit, što ga već čini originalnim i dobrim za gledati. Film je napisao Fernley Phillips , iako nije mnogo poznat, pozitivno je iznenadio mnoge sa ovim filmom, oko filma pomogao mu je i režiser Joel Schumacher za kojeg ste (vjerujem) svi čuli, jer je poznat po mnogobrojnim filmovima, pa i ne čudi što je i ovaj film veoma dobar. Kritičari su bili zadovoljni, međutim gledaoci su imali poprilično podijeljena mišljenja, što dokazuje i IMDb ocjena.


NAŠE MIŠLJENJE

Kao neko ko voli misteriozne i psihološke trilere, već dugo imam na umu da pogledam ovaj film, kojeg sam vidjela na nekoj stranici kao preporuku. Međutim, već dva mjeseca stoji na listi, i konačno je došao red da se pogelda i da se kaže mišljenje o istom. Prije svega ću reći da za ovaj film nisam gledala trailer, niti sam išta istraživala o istom, zbog čega mi je drago, jer je film od početka do kraja veoma zanimljiv, a i jako misteriozan. Preporučujem i vama da ne gledate trailer, kako bi vam film bio što zanimljiviji. Smatram da je radnja pomno osmišljena, te da definitivno nije bilo lako osmisliti istu, što ćete i primijetiti u nekim dijelovima. Da ne govorim o tome da do samoga kraja ne znate što će se dogoditi, pa se na kraju desi ono što niste ni očekivali da će se desiti, pa, ako mene pitate, to su filmovi koje vrijedi pogledati.


Film je razrađen i do najsitnijih detalja, što možemo vidjeti od početka, kada se prikazuje pas, koji je naizgled tako beznačajan za film, a zapravo i on je taj koji ima veoma važnu ulogu. No, neću biti ogroman spoiler i otkrivati detalje. Pored odlične radnje, tu su i glumci. U glavnoj ulozi je Jim Carrey (Walter), njegova uloga za ovakav film bila je samo još jedan bod plus, jer je film ionako već bio dobar, a s njegovom glumom to je još i bolje. Kao glavnu žensku ulogu imamo Virginiu Madsen (Agatha), koja glumi bezbrižnu i dobru ženu i majku, ne toliko teška, ali opet odlično odrađena uloga. Neki glumci koje ćete vidjeti u filmu, posudili su više uloga, tako da i to znate, ali ono što je pohvalno jeste da je to kod nekih glumaca poprilično neprimjetno, barem ja to nisam primijetila, dok nisam vidjela tu činjenicu na IMDb-u.


Iako bi se reklo da se za ovaj film nije uložilo mnogo truda, ali ni budžeta, što vidimo iz oskudnih scena, film je ipak uspio, te mnoge očarao. Mislim da je to, jer se glavna pažnja daje glumcima i razmišljanju, tako da gledaoci i ne obraćaju pažnju na okolinu i same lokacije, što je zapravo veoma dobra stvar, jer se nema mnogo toga i vidjeti, no čak i to se ne može zamjeriti filmu iz navedenih razloga, ali i zbog toga što je radi radnje filma, lokacija i trebala biti takva, u staroj kući nalik podrumu i ispisanim brojevima i činjenicama o broju 23. Mene je ovaj film zaista oduševio, zbog čega sam mu i dala ocjenu 9. Mislim da bi se film mogao svidjeti svim ljubiteljima mitova, trilera i naravno, misterija.


RADNJA FILMA

Walter dobija knjigu ''Broj 23'' kojom postaje u potpunosti zaluđen, te počinje razmišljati, kako je pisac zapravo opisivao njega. Postaje opsjednut brojem 23, te sve više počinje misliti kako je i on povezan sa brojem 23, te zato, na sve načine pokušava doći do pisca knjige, kako bi mu dao odgovore na neka pitanja.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO