Home » , , , , , , , , , » THE BRIDGES OF MADISON COUNTY/ MOSTOVI OKRUGA MADISON (1995.)

THE BRIDGES OF MADISON COUNTY/ MOSTOVI OKRUGA MADISON (1995.)

Naziv filma: The Bridges of Madison County/ Mostovi okruga Madison
Datum izlaska filma: 2.6.1995.
Redatelj:Clint Eastwod
Scenarist: Richard LaGravenese, Robert James Waller
Uloge: Clint Eastwood, Meryl Streep, Annie Corley
Radnja: Fotograf Robert upada u život domaćice, supruge i majke dvoje djece na četiri dana.
Zemlja: USA
Žanr: Drama, romantika
Trajanje: 2 h 15 min
IMDb ocjena: 7,5
Naša ocjena: 8,5


RECENZIJA

Film ''The Bridges of Madison'' je jedan od filmova koji morate pogledati, jednostavno film koji samo rijetki nisu pogledali. Iako je snimljen 1995. godine, ovo je film o kojem se i danas rado priča i piše. Film je inspirisan istoimenim romanom koji je napisao Robert James Waller. Pored njega scenarist je i Richard LaGravenese, koji je napisao i ''P.S. I Love You'', ''Unbroken'' i mnoge druge.Režiser, ujedno i glavni glumac je svima poznati Clint Eastwood, koji je režiser i poznatijim filmovima, poput ''Million Dollar Baby'', ''Gran Torino'', ''Unforgiven'' i mnoge druge. Kritičari i gledaoci su bili jako oduševljeni ovom mješavinom drame i romantike, koja je jednostavno savršena, može se reći da je film dosta zaradio, što uopće nije ni čudno, jer je film dobar u svakom smislu.NAŠE MIŠLJENJE

Romantični filmovi iz '90.- ih i nisu toliko za pohvalu, koliko su ovi današnji koji su inspirisani Nicholas Sparksovim knjigama, međutim ovaj film je izuzetak. Iako je pomalo čudan, jer je u pitanju stariji par u filmu, međutim to ne smanjuje njegov značaj i popularnost, koja je sasvim opravdana. Radnja je ona tipična za romantične, tako da ništa novo, ništa čudno, sasvim normalno, ali tu je zanimljiva kvaliteta i montaža, koja je trebala biti u stilu '60- ih i mogu reći da je to bio pun pogodak, da ne spominjem farme, retro kuću, pa čak i stare fotoaparate koje ćete vidjeti u filmu. Šta reći, osim pun pogodak. Kada sam već kod kvalitete moram priznati da uopće nije loša, preporučujem hd kvalitetu, ipak je najbolja.


Sve vrijeme gledanja filma imala sam osjećaj kao da je neko dodao efekte u scene, međutim i to je razumljivo, jer se trebala napraviti atmosfera iz '60.-ih, a u svakom smislu je ispunjena, od starog fotoaparata kojeg sam pomenula, pa do odjeće, haljina i same kuće, koja nam definitivno daje osjećaj da je film sniman u '60.- im, a to na neki način i jeste cilj, udovoljiti gledaocima i učiniti da izgleda što realnije. Dosta o radnji, moram pomenuti glumce, prije svega tu je Clint Eastwood, koji je ujedno bio i režiser ovog filma, definitvno smo nakon ovog filma uvidjeli da mu pored režisiranja i gluma veoma dobro ide. Taj osmijeh u pravom trenutku je bio tako realističan, da se u jednom trenutku zapitate da li je ovo samo gluma ili pravi osjećaji. Ne mogu, a da ne pomenem veoma važnu ulogu u svemu ovome, a to je naravno, Meryl Streep, koja odlično glumi nespretnu, sramežljivu i zaljubljenu Francescu, sa odličnim akcentom, koji je valjalo naučiti. Koliko je bila dobra potvrđuje i Oscar za najbolju glavnu glumicu.


Iako, da budem sasvim iskrena, u nekim trenucima mi je jako zasmetala ta lažna sramežljivost kod ove glumice, no mislim da je to samo bio njen posao, koji je ona tako morala predstaviti. Htjela bih pomenuti i najemotivniju scenu iz filma, a to je upravo ona na kraju, neću mnogo da vam otkrivan, jer ako pogledate film znat ćete o čemu pričam, mogu reći da je scena jako emotivna i da će se na istu mnogi rasplakati. Kao i obično mislim da će se ovaj film više dopasti ženskoj populaciji, zbog određene doze ''sladunjavosti'', koju ovaj film sadrži, ali bih ga ja svakako preporučila svima i rekla bih da definitivno vrijedi izdvojiti dva sata, koliko sam film traje. Preporučila bih ga ljubiteljima romantike sa dozom drame. RADNJA FILMA

Nakon što im majka umire, Carolyn i Michael saznaju mnogo stvari o svojoj majci koja im je sve to toliko godina krila. Radnja filma smještena je '60.ih kada je slučajni prolaznik, Robert koji je fotograf zatražio pomoć od Francesce kako bi došao do mosta, kako bi a fotografisao, međutim tu počinje njihova afera koja je traja samo četiri dana, ali sasvim dovoljno da se njih dvoje zaljube i nikada ne zaborave jedno drugo.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO