THE PARENT TRAP/ ZAMKA ZA RODITELJE (1998.)

Naziv filma: The Parent Trap/ Zamka za roditelje
Datum izlaska filma: 29.7.1998.
Redatelj: Nany Mayers
Scenarist: Erich Kastner, David Swift
Uloge: Lindsay Lohan, Dennis Quaid, Natasha Richardson 
Radnja: Dvije djevojčice koje izgledju u potpunosti isto se upoznaju u kampu i shvate da su zapravo sestre bliznakinje, te odluče zamijeniti mjesta, time što će Hallie, koja je bila kod oca sada ići kod mame koju nikada nije upoznala i predstaviti se kao Annie, a Annie kod oca kojeg nikada nije upoznala te se predstaviti kao Hallie, sve kako bi ponovo spojile roditelje.
Zemlja: USA
Žanr: Drama, avantura, komedija
Trajanje: 2 h 8 min
IMDb ocjena: 6,4
Naša ocjena: 8RECENZIJA

Film ''The Parent Trap'' snimljen je 1998. godine kao rimjek istoimenog filma koji je snimljen 1961. godine, tu prvobitnu verziju nisam gledala, niti mislim, ali ova ''novija'' verzija, odnosno rimejk mi se čini boljim. Film je inspirisan istoimenom knjigom koju je napisao Erich Kastner, a scenario za film je doradio David Swift. Režiserka ovog filma je Nancy Meyers, kojoj je ovaj film bio samo jedan u nizu odličnih filmova, pored njega poznati su i ''The Holiday'', The Intern'', ''Something's Gotta Give'' i mnoge druge. Iako je film na filmskim platnima prikazan još odavno, manja djeca, kao i čitava porodica mogu se jako zabaviti uz ovaj film.


NAŠE MIŠLJENJE

Iako su porodični filmovi najviše atraktivni pred božić i novu godinu, danas sam slučajno naišla na ovaj film, pa pomislih ajde da ga pogledam i recenziram, ono što mogu reći je da sam se uz film jako zabavila, ali pomalo i zbunila, to ćete već i vidjeti u samom filmu. Uvijek tvrdim da su stariji filmovi mnogo bolji od novijih, jer se u to vrijeme cijenila originalnost, pa skoro sve što je izlazilo bilo je originalno, za raznoliku od ovoga danas. No, kada su u pitanju drame, komedije i porodični filmovi, fazon je uglavnom isti, ali obično upravo ti porodični filmovi prolaze najbolje kod publike, što tvrde i mnogobrojni božićni filmovi, kao što je ''Home Alone'', kojeg smo svi pregledali milion puta. Mislim da je ista stvar i sa ovim filmom, jednostavno nije originalan, ali je jedinstven po mnogočemu.


Fascinirala me je prije svega radnja filma, koja je pomalo uvrnuta, pa čak i nerealna, svijet možda jeste mali, ali ne toliko. Uglavnom, radnja je nešto o čemu bi se jako dugo moglo diskutovati, ali neću mnogo o tome, jer ne želim biti spoiler onima koji nisu odgledali film. Pored radnje, još su me više fascinirali glumci, odnosno glumica, koja je tada imala (pretpostavljam) desetak godina, a koja je pored toga odlično glumila čak dvije uloge u filmu (Hallie i Annie). Iako od jedne desetogodišnjakinje ne biste očekivali tako dobru glumu, kada je u pitanju sreća, bol, vrištanje, podlost i još mnogo toga, moram vas razočarati i uvjeriti vas u suprotno, jednostavno Lindsay Lohan je bila odlična u obe svoje uloge, što se može vidjeti i u filmu, pogotovo u izražavanju različitih emocija. Naravno, tu su i Dennis Quaid (Nick) i Natasha Richardson (Elizabeth), koji su također bili odlični u svojim roditeljskim ulogama.


Dobri glumci i dobra radnja doveli su film do veoma pozitivnih kritika i recenzija, ali povrh svega, iako je film snimljen prije više od 18 godina, moram priznati da sam pozitivno iznenađena kvalitetom filma, koja je poprilično dobra s obzirom da je film snimljen jako davno. Neophodno je i da napomenem da sam kroz čitav film mislila da bliznakinje glume dvije djevojčice koje u stvarnom životu i jesu bliznakinje, ali zapravo to je jedna osoba, koja glumi obje, tako da i u tom smislu moram pohvaliti redatelja i sve osobe koje su bile zadužene za montažu filma, jer sam zaista oduševljena, a vjerujem da ćete i vi biti. Sve ukupno film bih ocijenila osmicom, a preporučila bih ga čitavoj porodici, kao malu pravu poslasticu za predstojeće praznike.RADNJA FILMA

Hallie Parker je djevojčica koja dolazi na dva mjeseca u kamp, kako bi se zabavila, istraživala i upoznala nove prijatelje. Već nakon prvog dana upoznaje djevojčicu Annie iz Londona, koja je identičnog izgleda kao i ona, zbog čega se njih dvije u početku i ne slažu, te jedna drugoj prave smicalice. Nakon mnogobrojnih svađa, vođe ih pošalju u izoliranu kolibu, gdje se Hallie i Annie bolje upoznavaju, te shvataju da su rođene istog dana, te da imaju isti sliku roditelja, što ih dovodi do činjenice da su sestre. Annie živi čitav život s mamom, dok Hallie s ocem, njihova jedina želja je da upoznaju i drugog roditelja, te se dogovaraju da Annie ode u Kaliforniju kod oca i pretvara se da je Hallie, a Hallie u London i da se pretvara da je Annie. Što i učine, a sve to rade kako bi ponovo spojile svoje roditelje.TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO