Home » , , , , , , , , , » THE FACTORY/ TVORNICA ZLOČINA (2012.)

THE FACTORY/ TVORNICA ZLOČINA (2012.)

Naziv filma: The Factory/ Tvornica zločina
Datum izlaska filma: 1.6.2012.
Redatelj: Morgan O'Neill
Scenarist: Morgan O'Neill
Uloge: John Cusack, Jennifer Carpenter, Dallas Roberts
Radnja: Mike je istražitelj čiju kćerku kidnapuje njemu nepoznata osoba, njegov jedini cilj je pronaći kćerku što prije, a u tome će mu pomoći Kelsey.
Zemlja: USA
Žanr: Triler, krimi, misterija
Trajanje: 1 h 44 min
IMDb ocjena: 5,8
Naša ocjena: 6,5


RECENZIJA

Psihološki triler, ili općenito trileri sa dozom kriminala, pa čak i misterije su uglavnom inspirisani istinitim događajima, ili barem osobama koje su zaista postojale. Ista stvar je i sa filmom ''The Factory'', koji je snimljen 2012. godine, tačnu istinitu priču ne znam, ali u samom traileru se navodi da je film inspirisani istinitim događajima, sada u to neki mogu vjerovati, neki pak ne. I režiser i scenarista filma je Morgan O'Neill, pored ovog filma poznatiji je još i po filmu iz 2013. godine, film ''Drift''. Film nije prošao najbolje, a meni se u istom najviše dopala misterija, o čemu ću nešto više pisati u nastavku. IMDb ocjena filma je 5,8; po čemu mogu zaključiti da je mogao mnogo bolje proći i da su kritike mogle biti za nijansu bolje.


NAŠE MIŠLJENJE

Svi smo barem jednom pogledali neki triler, ako niste nikada dosad, što čekate? Svaki triler ima neku svoju osnovu, te osnove su uglavnom bazirane na kriminalu ili serijskim ubicama, naravno ne uvijek, ali najčešće ćete to vidjeti u ovakvim žanrovima. Ništa se nije promijenilo ni u ovom filmu u kojem je riječ o otmici (što je također usko vezano za trilere) i o čovjeku koji je spreman riskirati vlastiti život za pronalazak čovjeka koji kidnapuje djevojke. To bi bilo ukratko o radnji, daleko od toga da je originalna, ali je poprilično zanimljiva i interesantna, te samim tim zainteresuje gledaoce da film pogledaju do kraja, što bih im i ja preporučila, jer zapravo kraj filma i jeste najbitniji da biste sve shvatili, a naravno, kao i u većini trilera, kraj je misteriozan i u potpunosti neočekivan, što vjerujem, većina voli.


Kada su u pitanju glumci, u glavnoj ulozi je John CUscak (Mike), kojeg ste vjerovatno i ranije viđali u mnogobrojnim filmovima, uglavnom ovog žanra. Ono što bih rekla o njemu kao glumcu je da me baš i ne impresionira toliko. U svakom filmu koji sam pogledala u kojem on glumi, njegova uloga je uglavnom ista, ili je jednostavno samo on tako dočarava i glumi, tako da mi i nije najdraži glumac, ali moglo bi se reći da je svoju ulogu poprilično dobro uradio. Jennifer Carpenter (Kelsey) je druga glavna uloga, koja će vam se na početku činiti u potpunosti besmislena i ne toliko bina, ali ćete poslije shvatiti da je itekako važna, moram priznati da nas Jennifer poslije svoje glume u filmu ''The Exorcism of Emily Rose'' ne može više ni u čemu iznenaditi, tako da se podrazumijeva da je bila odlična i u glumi u ovom filmu.


Kada je riječ o radnji, već sam rekla da nije ništa neviđeno i posebno, ali mi se dopada napetost i iščekivanje koje je prisutno tokom filma, da ne govorim o neočekivanom kraju i misteriji koja je sve vrijeme prisutna u filmu, što ga čini nevjerovatnim. Ipak film je imao i nekih propusta, kao što je neoriginalnost i po mom mišljenju ne baš najbolja muška uloga, zbog čeka bih ovaj film ocijenila ocjenom, 6,5. Ipak smatram da je film solidan i da bi se trebao dopasti ljubiteljima misterije, triler i krimi. 


RADNJA FILMA

Mike je FBI istražitelj, koji u posljednje vrijeme ima pune ruke posla, jer djevojke nestaju. Međutim kada se među nestalim djevojkama nađe i njegova kćerka, posao počinje shvatati ozbiljnije, jer je u policiji poznato da ukoliko se osoba ne pronađe u roku od 48 sati, moguće je da se ista nikada ne pronađe. Kelsey mu rado pomaže da pronađe otetu kćerku.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO