Home » , , , , , , , , , , » THE CONJURING 2/ PRIZIVANJA 2 (2016.)

THE CONJURING 2/ PRIZIVANJA 2 (2016.)

Naziv filma: The Conjuring 2/ Prizivanja 2
Datum izlaska filma: 10.6.2016.
Redatelj: James Wan
Scenarist: Carey Hayes, Chad Hayes
Uloge: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe
Radnja: Priča bazirana na istinitim događajima, odvodi nas u 1977. godinu, kada su Ed i Lorraine dobili, po njima najstrašniji i najbori slučaj, a riječ je o porodici, koja je bila proganjana od strane demona i duha koji je nekad boravio u toj kući
Zemlja: USA
Žanr: Horor, misterija, triler
Trajanje: 2 h 14 min
IMDb ocjena: 7,7
Naša ocjena: 9
RECENZIJA

Nakon dugog iščekivanja, konačno sam pogledao film, te sam odmah odlučio napisati recenziju, dok mi je još sve svježe. Već 3 mjeseca čekam da pogledam ovaj film i da izađe originalni snimak, koji bi bio u HD i da, konačno ovaj film možete u originalnoj verziji pogledati na internetu. Za one koji ne znaju ovaj film je nastavak filma ''Conjuring'', koji je snimljen 2013. godine, a i ima veze sa filmom ''Annabelle'', pa ukoliko ste pogledali te navedene, trebate i ovaj. Ovog puta događaj je ponovo istinit, ali sa mnogo boljom pričom (barem meni), ali o tome ćemo nešto više u nastavku.Režiser ovog filma, James Wan uopće nije imao lagan posao, ali nas uopće nije ni iznenadio, jer, iako je mlad za sobom ima mnoge horor filmvoe koji su došli do vrhunca, ''SAW'', ''Insidious'' i naravno oba djela ''Conjuringa''. Scenaristi su Carey Hayes i Chad Hayes, koji su napisali i prvi dio filma, kao i legendarni ''House of Wax''. Kada su u pitanju mišljenja gledaoca, može se reći da je broj zainteresovanih za ovaj film i više nego očekivan, tako da su kritičari i gledaoci ostali i više nego zadovoljni filmom.
NAŠE MIŠLJENJE

Konačno je došao i taj dan, da pogledam film i napišem recenziju za isti. Imao sam malih poteškoća, jer se (nažalost) u mom kinu ovaj film nije emitovao, ali ipak sam se snašao, a i bilo je vrijeme, uglavnom, mogu reći da mi se ovaj film jako svidio, i da već, nakon samo 3 mjeseca nakon što je izašao ima i više nego odlične kritike gledaoca, koji su prosto oduševljeni, uključujući i mene. Ne znam da li ste pogledali prvi dio filma, ali meni je ovaj drugi, svakako bolji. Prije svega, da kažem par činjenica vezanih uz film, film je inspirisan istinitim događajima, pa čak i ljudima. Naime, Ed i Lorraine su osobe, koje su zapravo postojale i koji su istraživali paranormalne događaje. Jednom su izjavili da je najstrašniji i najgori događaj, odnosno iskustvo koje su doživjeli bio upravo ovaj ispričan u ovom filmu.
Dakle, priča je bazirana na istinitim događajima, koji su se dešavali u Engleskoj u periodu od 1977. do 1979. godine, riječ je o jednom od najvećih slučajeva u svijetu koji su pogodili porodici Hudgson i čije su muke pokušavali riješiti Ed i Lorraine. Da ne dužim o tom istinitom događaju, želim da nastavim sa recenzijom. Dakle, mislim da je ideja i realizacija ovog filma, bila na nivou, to ćete i sami primijetiti, kada pogledate sam film. Kao neko ko je pogledao i prvi i drugi dio mogu reći da mi je drugi daleko bolji, ali i strašniji. Mislim da je budžet ovog filma bio poprilično velik, ali da se isplatilo i brz vratilo čak i duplo, jer su kina bila prebukirana za gledanje ovog filma, a kako i ne bi, kada je film prava horor senzacija, koju nismo još dugo mogli vidjeti na ekranima.
Kada je riječ o glumcima, tu je ponovo Vera Farmiga (Lorraine), koju ne treba ni komentarisati, mislim da je dovoljno reći da je fenomenalna u svom poslu i da je jednostavno nezamjenjiva. Pored nje, tu je i Patrick Willson (Ed), koji mi je također u ulozi Eda i u ovom hororu, kao i u prvom dijelu bio pun pogodak. Iako su njih dvoje jako dobri glumci, mislim to već i znamo, tu je djevojčica koja je glumila u filmu i koja me je ostavila bez daha, Madison Wolfe (Janet) koja je briljirala, scene obične i uplašene djevojčice je odglumila perfektno, a ono što je bilo bolje i od toga jeste gluma zaposjednute djevojčice, zaista svaka čast, već predviđam za nju jako dobru karijeru. Uglavnom, za kraj bih da sumiram, jako dobra kvaliteta filma, jako realna natprirodna bića, jako dobro odrađen film, dobra ideja, lokacija i odlični glumci doveli su i dovest će u budućnosti ovaj film do savršenstva, te mislim da će se ovaj film dugo pamtiti i da će se o istom dugo pričati, a on to i zaslužuje. Naša ukupna ocjena je 9. Film će se dopasti ljubiteljima natprirodnog, horora i misterija.
RADNJA FILMA

Ed i Lorraine dobijaju novi zadatak, koji ih odvodi u Englesku, u mali gradić gdje petočlana porodica, majka, dva dječaka i dvije djevojčice doživljavaju pravi horor u kući. Naime, u njihovoj kući se počinju dešavati čudne, paranormalne stvari, a u centru pažnje jeste i djevojčica Janet, u koju ulazi duh koji je nekad živio u kući i pokušava prestrašiti i nju i njenu čitavu porodicu. Da li Ed i Lorraine i ovog puta uspijeti pomoći ovoj porodici?
TRAILER

0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO