Home » , , , , , , , , , » FRIEND REQUEST/ ZAHTJEV ZA PRIJATELJSTVO (2016.)

FRIEND REQUEST/ ZAHTJEV ZA PRIJATELJSTVO (2016.)

Naziv filma: Friend Request/ Zahtjev za prijateljstvo
Datum izlaska filma: 7.1.2016
Redatelj: Simon Verhoeven
Scenarist: Matthew Ballen, Philiph Koch
Uloge: Alycia Debnam- Carey, William Moseley, Connor Paolo
Radnja: Nakon što je odrfrenda sa facebooka, misteriozna djevojka, odluči počiniti samoubistvo, te demonskim moćima osvetiti se djevojci ubijajući sve njene najbliže.
Zemlja: USA
Žanr: Horor,triler
Trajanje: 1 h 32 min
IMDb ocjena: 5,5
Naša ocjena: 8,5

RECENZIJA

U posljednjih par godina postali su jako popularni filmovi o internetu, nebitno da li je riječ o drama ili hororima. Ove godine (2016.) izašao je još jedan takav, sa nazivom ''Friend Request'', koji pomalo podsjeća na ''Unfriended'', ali ako mene pitate ovaj je daleko bolji. Pored tog to su i ''Cyberbully'' od kojeg je rekla bih sve i krenulo. Režiser ovog horor filma je Simon Verhoeven koji je poznatiji po drama, ali se očigledno odlučio za promjenu pozabaviti i horor žanrom koji mu je dobro pošao za rukom. Scenaristi su Matthew Ballen i Philip Koch kojima je ovo jedan od najpoznatijih filmova.  Film je tek izašao i ne možemo reći da ima ogromnu popularnost, ali je kod publike poprilično dobro prošao, što je za pohvalu.


NAŠE MIŠLJENJE

U posljednje vrijeme, prava atrakcija kada su u pitanju filmovi jeste cyberbully filmovi, mislim da se i ovo može usko povezati s tim. Sjetimo se samo filma koji se smatra prvim takvim, barem je prvi takav bio u horor žanru, a riječ je o filmu ''Unfriended'', mnogi ga pamte po originalnosti, a drugi, poput mene po veoma loše osmišljenom scenariju i radnji općenito, no danas nismo tu da komentarišemo taj film, već ovaj noviji koji je nedavno izašao. Radnja ovog filma bazirana je na internetu i tinejdžerima, čime je definitivno opisan 21. vijek, druženje, tinejdžeri, škola, svađe i naravno povrh svega internet. Iako je jedan ovakav film (sličan) snimljen meni je ovaj daleko bolji, po svemu. Radnja je pa, pomalo originalna, a u ovaj horor žanr, dodani su demoni, vještice, duhovi i internet, možda ne ide jedno s drugim, ali ova kombinacija se meni lično u filmu jako dopala.


Iako je radnja veoma dobra, moram priznati da uopće nisam zadovoljna kvalitetom, možda je to samo do sajta na kojem sam gledala, no mislim da nije. Činjenica je da je kvalitet u pojedinim scenama, jako loš, ali i za to postoji opravdanje, jer za prave scary scene malo lošeg kvaliteta i mračnih prostorija je neophodno imati. Kada smo već kod scary scena, moram jako pohvaliti režisera, kao i scenaristu koji su scary i jump scene odlično odradili. Dugo nisam gledala neki film u kojem sam se baš trznula na te neke scary scene, naravno do ovog filma. Kada je riječ o glumcima, ima ih više, ne želim nikog izdvojiti, jer su sve pokazali poprilično ok i korektni kada je u piranju njihov posao, odnosno gluma. Odmah da kažem da u filmu nema mnogo poznatijih glumaca, a isto tako da i kažem da se niko od njih nije posebno isticao, svi su odradili poprilično dobar posao, iako smatram da je to moglo biti malo bolje, no ipak u pitanju su amateri.


Htjela bih još reći da ovo nije savršen film, kao što sam rekla ima tu kvalitetnih scena, dobre radnje, recimo poprilično dobrih glumaca, ali ima tu i failova kojima će nekim gledaocima zasmetati i koji se istima neće svidjeti. Međutim, meni je film jako dobar i mislim da je jedan od boljih, kada je u pitanju horor žanr koji je izašao u ovoj godini. Htjela bih još reći da mi se mješavina interneta i društvenih mreža u ovom žanru svidjela, pa sam film ocijenila sa 8,5, jer ne mogu dati 9, jer je visoka ocjena, ni 8 jer je niska, pa sam dala između to dvoje. Pored svega film ima dobru pouku za sve mlađe koji su ovisnici o internetu i koji su svakodnevno na društvenim mrežama, iako film nije toliko realan, ostavlja malo utisak, pa samim tim ima i poruku. Uglavnom ne bih da dužim, jer sam rekla najbitnije stavke, mogu reći da će se film svidjeti ljubiteljima horora i trilera, samo da još napomenem da će film biti zanimljiviji mlađim generacijama, jer se oni razumiju u tehnologiju, dok će starijima ovo vjerovatno biti dosadno i nezanimljivo.


RADNJA FILMA

Laura je poznata djevojka, koja ima lijepog dečka i gomilu prijatelja na fakultetu. Jednog dana dobija zahtjev za prijateljstvo od Marine, čudne i misteriozne djevojke sa predavanja. Pored toga što je ona čudna, njen profil je također jako čudan, a i nema nijednog prijatelja na istom. Ipak, Laura želi biti pristojna prema njoj, pa je prihvata. No ubrzo shvati da je napravila veliku grešku, jer Marina postaje opsjednuta njome, pa je Laura izbacuje iz prijatelja. Sutradan na fakultetu saznaju da je Marina izvršila samoubistvo, a na Laurinom facebook profilu se odjednom pojavljuje Marinin video u kojem je izvršila samoubistvo. Ono što je još uvrnutije jeste što Laurini prijatelji postaju žrtve njene bivše 'drugarice'.TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO