Home » , , , , , , , , , , » THE BLUE LAGOON/ PLAVA LAGUNA (1980.)

THE BLUE LAGOON/ PLAVA LAGUNA (1980.)

Naziv filma: The Blue Lagoon 
Datum izlaska filma: 2.7.1980.
Redatelj: Randal Kleiser
Scenarist: henry De Vere Stacpoole, Douglas Day Stewart
Uloge: Brooke Shields, Christopher Atkins, Leo McKern
Radnja: Emmeline i Richard su najbolji dugovi, koji su bili na brodu koji je doživio nesreću, te uspijevaju doći na kopno i iz dana u dan se boriti za život gdje moraju pronalaziti hranu i upoznavati se sa pubertetom.
Zemlja: USA
Žanr: Avantura, romantika, drama
Trajanje: 1 h 44 min
IMDb ocjena: 5,7
Naša ocjena: 8
RECENZIJA

Film iz '80. ih koji je u to vrijeme osvojio svu publiku i očarao svojom pričom, jeste film ''The Blue Lagoon''. Ovaj zaista odlični ljubavi, avanturistički film inspirisan je istoimenom knjigom koju je napisao Henry De Vere Stacpoole. Ovaj film ima i svoju prvobitnu verziju iz 1949. godine, koju nisam pogledala, ali po svemu sudeći vjerujem da je ova bolja. Film ima i nastavak ''Return to the Blue Lagoon'' koji je snimljen 1991. godine. Također snimljene su mnoge kopije sa drugim glumcima i ''boljom opremom'', međutim, kao što kažu i kao što ja smatram, prve verzije su uvijek najbolje. Dakle, scenarist je još i Douglas Day Stewart poznat po mnogobrojnim starijim filmovima. Režiser je Randal Kleiser koji je režisirao i kultni film ''Grease'', ''Flight of the Navigator'' i mnoge druge. Kritičari i publika su bili oduševljeni filom što govore mnogobrojni nastavci i ''kopije'' ovog filma.


NAŠE MIŠLJENJE

Film o kojem se i dalje priča i gdje su još uvijek aktuelne mnoge slike iz filma na raznim društvenim mrežama, jeste film ''The Blue Lagoon''. Da budem iskrena i nisam previše razmišljala kako bih trebala pregledati ovaj film, niti sam ga stavila na ''listu filmova koje trebam pogledati'', ali sam slučajno na tv- u naišla na film, odlučila ga pogledati i oduševila se. Film je tako poseban i tako dobar, mnogo toga mi se dopalo u filmu i baš zato sam svoje mišljenje odlučila podijeliti sa vama. Prije svega, bacimo se malo na radnju. Radnja filma je baš interesantna i zanimljiva, s obzirom da je riječ o avanturi lokacija je predivna, životinje i okean, kao i to malo ''ostvro'' je savršeno i definitivno privlačno gledaocima, osobito mlađoj publici. kada smo već kod mlađe publike, postoji jedna stvar koja me baš zbunila oko ovog filma, a to je činjenica da je ovo tinejdžerska ljubavna avantura.


Međutim, postoje mnoge scene gdje su glumci potpuno nagi i slično. To me baš zbunilo, jer je ovo, kao što rekoh dječji, odnosno tinejdžerski film, pa sad i nisam sigurna kome bih ga trebala preporučiti. Vratimo se na radnju filma, radnja ovog filma me mnogo podsjeća na ''Tom Sojera'', kojeg ste pretpostavljam svi gledali ili čitali knjigu. Radnja je slična, u smislu te pustinje, odnosno otoka i zapravo to je jedna od stvari koja mi se svidjela u ovom filmu. Moram priznati da sam oduševljena kvalitetom filma, prije svega jer je snimljen 1980., a pored toga jer je vjerovatno trebalo mnogo vremena da se urade scene za film i da se sve photoshopira, a u to vrijeme, moramo priznati da baš i nije bilo napredovalo profesionalno uređivanja, sređivanje filma, niti je postojao green screen, a ipak je sve dobro odrađeno, a i kvaliteta je vrhunska. Valjda je to zato što su sve scene snimane vani.


Po traileru će vam se možda učiniti da je kvaliteta grozna, jer na traileru zaista i jeste grozna, ali u filmu su boje jako čiste i sve se dobro vidi, kao što možete primijetiti i na slikama. Prođe pola posta, a nisam vam ništa rekla o glumcima. U glavnim ulogama našli su se Brooke Shields (Emmeline) i Christopher Atkins (Richard). Oboje su imali jako teške uloge, jer su u većini filma morali biti nagi, no uprkos tome njihove uloge su odlično odrađene, što je super stvar i to je još samo jedna u nizu dobrih stvari kod ovog filma. Naravno, oba pomenuta glumca su sada već stariji, a njihovi filmovi u kojima su glumili su također neki stariji iz 80.- ih i 90.- ih. Sve u svemu film bih ocijenila osmicom, samo zbog nedorečenog i čudnog kraja koji mi je nelogičan i tih scena koje nisu prikladne mlađima, a film se ipak smatra tinejdžerskim. Film će se dopasti ljubiteljima avanture, drame i tinejdž romantike.RADNJA FILMA

Dvoje djece, Emmeline i Richard nakon uništenja broda na kojem su bili, završavaju na ostrvu potpuno sami i prepušteni samim sobom. Pored toga što će se morati boriti za hranu, svakodnevno će se suočavati sa novim promjenama i ulaskom u pubertet, a sa pubertetom dolazi i ljubav.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO