ONE DAY/ JEDAN DAN (2011.)

Naziv filma: One Day/ Jedan dan
Datum izlaska filma: 19.8.2011.
Redatelj: Lone Scherfing
Scenarist: David Nicholls
Uloge: Anne Hathaway, Jim Strugess, Patricia Clarkson
Radnja: Nakon što su proveli noć skupa, nakon njihovog diplomiranja, Dexter i Em postaju najbolji prijatelji, te su prikazani svake godine na isti datum da se vidi gdje su oni sada i što rade sa svojom budućnošću.
Zemlja: USA
Žanr: Romantika, drama
Trajanje: 1 h 47 min
IMDb ocjena: 7
Naša ocjena: 10

RECENZIJA

Ne znam šta je sa mnom, ali u posljednje vrijeme gledam baš dosta romantičnih filmova i doslovno svaki koji sam pogledala i čije ste recenzije ste mogli pročitati su jednostavno savršeni, predobri i predivni. Takav je i film ''One Day'', koji na mojoj listi filmova za pogledati već dugo stoji, pa sam iz tog razloga odlučila da ga pogledam i oduševljena sam. Prije svega da spomenemo čovjeka koji je za sve ovo zaslužan, riječ je scenaristi Davidu Nicollsu koji je napisao knjigu pod istoimenim nazivom i na našu sreću odlučio je predotočiti u film, što je bila odlična ideja, jer su filmom svi oduševljeni. Film je režisirala Lone Scherfig koja je poznatija i po filmovima ''An Education'', ''Italian for Begginers'' i mnoge druge.


NAŠE MIŠLJENJE

Možda sam u posljednje vrijeme smorila sa recenzija romantičnog žanra, ali to u posljednje vrijeme najviše gledam, ali obećajem da će sljedeće recenzije biti horor, triler ili tako nešto. No, vratimo se na temu, odnosno na film ''One Day''. Prije svega ime ovog filma govori hiljadu riječ, to u početku nećete razumjeti, ali nakon pogledanog filma biće vam sve jasno. Radnja ovog filma nije ništa neviđeno i neočekivano, jednostavno još jedna priča o prijateljstvu koje je i mnogo više od toga. Međutim kraj filma je toliko nepredvidiv i iznenađujuć da ćete sve biti u šoku i definitivno ćete biti iznenađeni, jer će se desiti nešto baš neočekivano. Kao i uvijek ne želim vam biti spojler, tako da ako vas zanima o čemu ja to pričam pogledajte film do kraja, pa ćete saznati. Mnogo toga mi se svidjelo u ovom filmu.


Prije svega svidio mi se način na koji je ispričan film, a to je da radnja nije uobičajna da gledate šta se dešava sa glumcima i njihovim životima, već njihove živote gledate kroz godine, odnosno svake godine na isti datum prikazuju se glumci i njihove životne priče, koje se stalno mijenjaju, nekima na bolje, nekima na gore. Shvatit ćete već u film. Mislim da je ovakav način tumačenja veoma zanimljiv, pomalo i neviđen. Kada je riječ o glumcima, dovoljno je bilo da vidim da glumi predivna Anne Hathaway, koju zaista volim, poštujem i cijenim, te mislim da je odlična glumica. Ona (za one koji ne znaju) glumi u mnogo poznatijih romantičnih filmova, a ni akcija joj nije nepoznata. U ovom filmu je glumila Em, povučenu i do ušiju zaljubljenu djevojku.


Pored nje, glavnu mušku ulogu dobio je Jim Sturgess koji i nije toliko poznat kao Anne, ali je i dalje veoma dobar i odan poslu. U filmu je glumio Dextera, pomalo razmaženog bogataša koji je navikao imati sve, ali ne i ono što mu je najpotrebnije, ljubav. Mislim da je njegova uloga možda bila čak i teža, jer je od početka, pa do kraja filma morao glumiti sa jedne strane bogatog i razmaženog klinca, a s druge strane ozbiljnog i zaljubljenog čovjeka, što je po meni velika transformacija, a u obe se potrudio do maksimuma. Kada je riječ o lokacijama nisu najbolje, ali to se ni ne očekuje, jer je radnja filma smještena u 80.- ima, a kada je riječ o kvaliteti filma mogu reći samo da je odlična. Sve u svemu u ovom filmu mi se sve svidjelo, a najviše pouka koju film nosi, a to je da ne trebamo gubiti vrijeme na nebitne stvari, već trebamo živjeti ovaj jedan jedini život koji imamo onako kako želimo i kako je najbolje za nas. I zbog toga moja ocjena je 10. Film će se svidjeti ljubiteljima romantike, pod to podrazumijevam žensku publiku, jer će za muškarce ovo biti tipična, sladunjava priča, kakvu oni, nažalost, ne vole.


RADNJA FILMA

Dexter i Em se upoznaju na dan njihovog diplomiranja, te odlaze do Em, međutim shvate da bi mogli biti samo prijatelji. Nakon tog dana, svake slijedeće godine na isti datum prikazuje se njihov život i promjene koje im isti donosi. Mnogo ljubavi, prijateljstva, raspada, svađanja i još mnogo toga.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO