HUSH/ ŠUTI (2016.)

Naziv filma: Hush/ Šuti
Datum izlaska filma: 8.4.2016.
Redatelj: Mike Flanagan
Scenarist: Mike Flanagan 
Uloge: Kate Slegal, John Gallagher Jr.
Radnja: Maddie je djevojka koja živi u šumi, te se trudi napisati knjigu. Međutim njenu tišinu i mir prekida čovjek koji ju želi ubiti, ali on ima jednu prednost, može je čuti.
Zemlja: USA
Žanr: Horor, triler
Trajanje: 1 h 21 min
IMDb ocjena: 6,7
Naša ocjena: 6,5


RECENZIJA

Film ''Hush'', izašao je u aprilu 2016., a začuđujuća je činjenica da se tek sad počelo pričati o njemu. Vjerovatno jer je na internet izašao u hd kvaliteti prije mjesec, dva. Uglavnom, po njegovoj IMDb ocjeni možemo zaključiti da se ljudima film sviđa, jer mu je ocjena već sad i više nego zadovoljavajuća. Za režiju i oskudni scenario zaslužan je Mike Flanagan koji je poznat po horor filmovima, kao što je između ostalih i film ''Oculus''. Kada su u pitanju mišljenja ljudi možemo reći da su, kao i obično podijeljena, jedni misle da je film mogao biti i bolji, a drugi da je ovo nešto i na neki način originalnije, slažem se i sa jednima i drugima.


NAŠE MIŠLJENJE

Film ''Hush'' želim pogledati već neko vrijeme jer se oko istog digla neka prašina, pa svi pričaju o njemu. Nakon pogledanog trailera, otprilike sam shvatila o čemu se radi u filmu, pa sam ga zatim odlučila pogledati.Odmah da kažem da je ideja za ovaj film bila jako dobra. Zašto? Kada se snima i osmišlja horor, neophodno je imati dosta scary scena, a to nam ovaj film i pruža, jer je kroz čitav film ta neugodna tišina, tako da kada se desi nešto strašno, jump scare ili promjena muzike u filmu gledaoci dobijaju taj određeni strah, koji je neophodan za sve horore. Meni se to jako dopalo, takva ideja. Međutim tih scary scena i nema mnogo, na početku filma ih ima više, ali već od polovine filma one prestaju, ili sam se ja jednostavno navikla na film i pretpostavila ostatak radnje.Pored te genijalne ideje o tišinu u filmu, koja se svaki čas može promijeniti i prestraviti nas, ima par stvari u filmu koje su zaista nejasne i više nego nelogične. Prva stvar koja mi je odmah zapala za oko jeste da glavna akterka, odnosno gluhonjema djevojka živi sama, to i ne bi bilo čudno da živi u susjedstvu ili slično, ali u šumi i sama prepuštena samoj sebi, to mi je malo nelogično, stavite se u tu poziciju i razmislite da li biste vi živjeli u šumi sami, bez susjednih kuća, a još da ne čujete. Ne znam za vas, ali ja ne bih. To mi je prvo bilo nejasno. Zatim kroz film mi je dosta toga bilo čudno vezano uz čovjeka koji želi ubitit Maggie. Imala sam osjećaj kao da prima naređenja od nekog, a i zašto odmah nije prešao na stvar i provalio u kuću, nego smo čekali skoro do kraja? Također, zašto je on želio baš Maggie, da li zato što je serijski ubica, ili, opet ponavljam prima naređenja od nekog?


Pa, odmah da vas razočaram sa odgovorima na postavljena pitanja, ne znam, niti ćete i vi saznati. Iskreno ne bih se čudila da se snimi nastavak ovog filma, ali nadam se da sad razumijete zašto je moja ocjena 6,5, a ne viša kakvu ste možda očekivali, jer svi bruje o ovom filmu. Još jedna loša strana filma je kvaliteta. Film je sniman po noći, odnosno u mraku, tako da su mnoge scene manje vidljive. Dosta o radnji, pređimo na glumce koji su me oduševili. Možda i nisu imali teške uloge, jer je samo jedan od njih pričao i to svega par rečenica. Kate SIegal je glavna akterka i glumi Maggie. Iako kroz film ne priča, što joj je vjerovatno olakšalo situaciju, ona mora glumiti manje ''napade panike'', strah i sve to bez glasnog plača i pričanja uopće, što je moram priznati i uspjela. John Gallagher Jr. glumio je ubicu u filmu, ni njegova uloga nije pretjerano teška, ali kao takva kakva jeste, glumac ju je dobro odradio. I za kraj film preporučujem ljubiteljima horora, više trilera.RADNJA FILMA

Maggie živi sama u šumi. Trudi se voditi normalan život i uprkos tome što je gluhonjema pokušava komunicirati sa drugim ljudima, te je čak i napisala knjigu. Nakon odlaska njene prijateljice Sare, Maggie nastavlja raditi na laptopu pišući knjigu, ali onda saznaje da je neko ispred njene kuće. Ubrzo shvata da čovjek koji je ispred njene kući ne misli tek tako otići, dok ne izvrši ono što je naumio, Maggienu smrt.TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO