ESCAPE PLAN/ PLAN ZA BIJEG (2013.)

Naziv filma: Escape Plan/ Plan za bijeg
Datum izlaska filma: 18.9.2013.
Redatelj: Mikael Hafstrom
Scenarist: Miles Chapma, Jason Keller
Uloge: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, 50 Cent
Radnja: Kada strukturno-bezbjedni organ vlasti nađe sebe zatočenog u zatvoru iz kojeg izgleda kao da nema bijega, mora iskoristiti svoje vještine i saznati ko mu je smjestio.
Zemlja: USA
Žanr: Akcija, misterija, krimi
Trajanje: 1 h 55 min
IMDb ocjena: 6,7
Naša ocjena: 10

RECENZIJA

Film ''Escape Plan'' po svemu sudeći je trebao biti savršen akcioni krimi film, što po mom mišljenju i jeste. Tome su, naravno doprinijeli dobri glumci, dobra radnja i još dosta toga o čemu ćemo pričati u nastavku recenzije filma. Međutim, njegova ocjena na IMDb- u je mogla i treba biti mnogo veća (6,7). Režiser ovog filma je Mikael Hafstrom  koi je poznat i po filmovima ''Evil'', ''Koops'', ''1408'' i drugim. Scenarist je Miles Chapman koji nije mnogo poznat po filmovima, ali ga je ovaj definitivno proslavio, tu je i drugi scenarist, Jason Keller koji je poznatiji po filmovima ''Mirror Mirror'' ''Machine Gun Preacher'' i drugim. Gledaoci i kritičari su bili poprilično oduševljeni filmom.


NAŠE MIŠLJENJE

Film ''Escape Plan'' pogledala sam prije godinu, dvije, ali ne od početka do kraja. Gledala sam pola filma, pa sam danas odlučila pogledati ga od početka do kraja i moram priznati da sam se oduševila. Ideja za ovaj film je malo drugačija i to mi se prije svega dopalo. Film je baš dobro osmišljen, mislim da je za film trebalo dosta budžeta i novca kako bi se sve osmišljeno i ostvarilo i kako bi se stvorio jedan potpuno drugačiji zatvor, a to mi se najviše i dopada u čitavoj priči. Ne znam šta da kažem o glumcima, mislim da je dovoljno samo pomenuti njihova imena i već ćete svi znati o kojim glumcima je riječ, jer su svima dobro poznati, a i jedni su od najboljih glumaca.


U glavnim ulogama su tu Sylvester Stallone koji je glumio Raya, njegova uloga je bila odlučujuća i veoma važna za film, slobodno mogu reći da je film i stekao popularnost djelomično zbog njegove uloge. U glavnim ulogama je i izvanredni Arnold Schwarzenegger čija je uloga također bila veoma bitna u filmu, a i ljude će privući film samim tim što njih dvoje glume u njemu. Vjerovali ili ne, ali u filmu glumi čak i 50 Cent, njegova uloga je sporedna, ali također, veoma važna za film i njegovu popularnost. Smatram da glumačka postava nije mogla biti bolja. Kada je riječ o radnji, kao što sam i naglasila, veoma sam zadovoljna lokacijama i tim nekim akcionim i napetim scenama koje, naravno, film čine još zanimljivijim i to je naravno još jedan veliki plus.


Iskreno, mislila sam da je ovaj film nešto stariji, ali sam se poprilično iznenadila vidjevši da je snimljen 2013., jer je kvaliteta filma možda mogla biti malo bolja, ali s druge strane, ako uzmemo u obzir da je film snimljen na mračnom mjestu, u zatvoru ne mogu biti nezadovoljna. Lokacije su savršeno napravljene, a ono što sam možda već i rekala jeste da mi se najviše sviđa ideja za zatvor iz kojeg je bijeg skoro pa nemoguć. Sve u svemu mislim da vrijedi izdvojiti dva sata i pogledati ovaj film, jer zaista, film je vrijedan pažnje. Mislim da će se najviše svidjeti ljubiteljima akcije i krimi, i možda malo više muškoj populaciji, nego ženskoj, no ukoliko ste žensko i ljubitelj ste gore navedenog žanra, obavezno ne oklijevajte i pogledajte film. Moja ocjena je 10.


RADNJA FILMA

Ray je organ vlasti, koji uzima lažne identitete, te sebe predstavlja kao zločinca kako bi završio u zatvoru, pobjegao i dokazao da je sasvim lako moguće pobjeći iz bilo kojeg zatvora koji je čovjek ikada napravio. Nakon bijega iz zatvora, dobija novu ponudu, ali ovog puta njegovi ljudi iz vana neće znati na kojem se mjestu on nalazi, na šta on i pristaje. No, tek kada se budi u zatvoru shvata da  je bijeg iz tog zatvora nemoguć i da mu je neko pokušao smjestiti.


TRAILER


0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO