Home » , , , , , , , , , » ALICE IN WONDERLAND/ ALISA U ZEMLJI ČUDA (2010.)

ALICE IN WONDERLAND/ ALISA U ZEMLJI ČUDA (2010.)

Naziv filma: Alice in Wonderland/ Alisa u zemlji čuda
Datum izlaska filma: 5.3.2010.
Redatelj: Tim Burton
Scenarist: Lewis Caroll, Linda Woolverton
Uloge: Johnny Deep, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter
Radnja: Alice je mlada djevojka koaj prateći običnog zeca upada u jedan potpuno drugačiji i neviđeni svijet.
Zemlja: USA
Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija
Trajanje: 1 h 48 min
IMDb ocjena: 6,5
Naša ocjena: 6RECENZIJA

Svi ste barem nekad pogledali Disney crtić, a vjerovatno ste upućeni u crtić koji je mnogo poznat, pa do te mjere da je prerastao u film, a riječ je o gore navedenom ''Alice in Wonderland'' filmu. Ovo je jedan dječiji, obiteljski avanturistički film sa mnogo fantazije, što i izmišljenih likova, što zapravo i privlači manju djecu. Tim Burton bio je režiser ovog filma, a on je i inače poznatiji po dječijim fantazijama među kojima je i ''Edward Scissorhands'' i ''Corpse Bride''. Scenaristi su Linda Woolverton koja je poznata i po ostalim crtićima, kao što je ''The Lion King'', ''Beauty an the Beast'' i drugim. Tu je i Lewis Carrol kojem je ovaj film donio slavu. Kada su u pitanju kritike, film se, možemo slobodno reći i nije mnogo proslavio.


NAŠE MIŠLJENJE

Ovaj film pogledala sam još davno, a na njega me je podsjetio novi nastavak koji je nedavno izašao ''Alice Throught the Looking Glass''. Ipak, imam par riječi reći za ovaj film. Iako sam ga pogledala davno, mnogo više puta sam pogledala crtić, a radnja i jednog i istog je veoma slična, da ne kažem identična. Moram priznati da ideja za ovaj film i nije bila najbolja, jedino što je bilo dobro jeste što bi se mnogobrojna djeca oduševila filmom, a samo za njih i jeste isti napravljen. Kada su u pitanju odrasli ne bih rekla da eć biti oduševljeni, daleko od toga, jer ništa neviđeno ovo nije. Ipak, kada su u pitanju specijalni efekti i ostali ''nestvarni glumci'' moram priznati da je vjerovatno bilo teško montirati ih na film da to ne izgleda aljkavo i da budem iskrena uspjeli su. Ispalo je jako dobro.


Lokacije su dosta slične onima u crtiću, što je pretpostavljam plus. E sad, glumci, vjerovali ili ne, ali u ovom filmu glumi Johnny Deep, zapravo kada bolje razmislim ni ne znam zašto biste se čudili tome, jer on uglavnom glumi u tim dječijim filmovima i uvijek ima neke ''posebne uloge'' gdje sav izmaskiran.Njegova uloga bila je jako važna za film, a on ju je dobro prenio i mislim da su ga djeca zavoljela. Alice je tumačila Mia Wasikowska , koja i nije mnogo poznata po svojoj filmskoj karijeri, ali je i ona jako dobro prenijela ulogu. I ne bih više mnogo toga rekla, meni se lično film i nije toliko svidio, a to je na neki način i logično jer je ovo pravi dječiji film, tako da će se istima najviše i svijeti. Moja ukupna ocjena je 6.RADNJA FILMA

Alice je devetnaestogodišnjakinja koja radi na dvoru. Jednog dana zapaža čudnog zeca, te ga iz znatižalje odluči pratiti, ne znajući da će upasti u zečju rupu i naći se u potpuno drugačijem svijetu, odnosno u zemlji čudesa. Njoj je rečeno da je ona jedina osoba koja može ubiti Jabberwockya, zmaja koji terorizira stanovnike zelje pod čijom je vlašću crvena kraljica.


TRAILER0 komentari:

Objavi komentar

FACEBOOK STRANICA

KONTAKT

POPULARNI POSTOVI

FILMOVI U 2016.

ARHIVA BLOGA

Pokreće Blogger.
 
Copyright © 2015 FILMTASTIČNO